Българинът се сеща да сготви риба само за Никулден. По последни проучвания на Световната здравна организация българинът яде риба едва по 4 кг и половина годишно, което е крайно недостатъчно, каза за Dnes.bg д-р Ивайло Димитров.
Бургаският медик твърди, че консумацията на риба в Европейския съюз е 25 килограма, в световен мащаб цифрите падат до 14 кг годишно на човек.
"Доказано е, че народите, които имат високо ниво на консумация на риба, страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите", коментира той.
Вероятно тук се корени и част от проблема, че България се нарежда на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания, изпреварвана единствено от унгарците.
По думите му средно на ден трябва да ядем по 30-40 грама риба, за да си добавяме необходимите полезни съставки.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.