IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Шопска с ракия – България е шик!


Обратно в новината

Коментари Коментари

66
Ракиджията
преди 13 години
Харесвам 13 Не харесвам 1
В дъбово буре се държи вино,а не ракия.Много хора не го знаят това и бъркат.Само от салкъм и не повече от 40 дена,защото ракията започва да нагорчава и става малко степчива.Губи се целият аромат на този елексир.Ако няма такова буре в шишетата се слагат трески от сърцевината на черница(салкъм) които придават цвят на ракията,като на уиски и е огризват(правят е мека и пивка).Треските също се махат до 40 дена.Цяло изкуство е варенето,съхранението и пиенето на ракия.Има много чалъми...
отговор Сигнализирай
65
Iwan
преди 13 години
Харесвам 9 Не харесвам 0
до 75Сиреето фета няма нищо общо с традиционното бяло саламурено сирене
отговор Сигнализирай
64
DO 58
преди 13 години
Харесвам 1 Не харесвам 0
PAR4O TAKAV,TIQ LAJLIVI PEDALI MRAZQT 6TOTO KADETO SA GI HVANALI TAM SA QLI BOI.A ZA PRISVOQVANETO TE SI GO PRAVQT KADETO IM PADNE.PRIMER TIPI4EN,POLOVINATA SVQT ZNAE BG SIRENETO KATO FETA ILI GRACKO SIRENE...
отговор Сигнализирай
63
Ракиджията
преди 13 години
Харесвам 21 Не харесвам 1
Освен това германците си мислят,че ние пием ракията от водни чаши,защото при тях стандарта за чаша за шнапс(ракия на немски) е 40 мл.Няма малка,няма голяма ракия всичко е 40мл.Седна ли в немско заведение си поръчвам бутилка,защото келнера става пиян да ме обслужва и да носи ракия след ракия.Та за това нашите чаши от по 100мл. им се струват водни.Те цяла вечер стоят на един шнапс,а аз като седна и точно на 2 глътки чашата свършва.Гледат ме,като ужилени и ме чакат да се напия,ама аз на бираМинавам
отговор Сигнализирай
62
до 66
преди 13 години
Харесвам 8 Не харесвам 0
"Интересно къде я намират тая ракия." Думичката шнапс /ракия на немски/ е популярна в целия свят и има защо. В Германия, Швейцария, Австрия произвеждат много плодова ракия, гроздова не правят, тъй като нямат достатъчно грозде и не е така захарно. Като съм се шматкал из Швейцария, научих една тяхна интересна традиция, която ми допадна. Разходки из планината до различни хижи, които правят шнапс. Също като нашите ракиджии и там обичат да се хвалят с шнапса си. Много приятно занимание е шнапс-тура.
отговор Сигнализирай
61
Анонимен
преди 13 години
Харесвам 23 Не харесвам 3
От БГ по хубаво няма и ние ако се организираме ще си живеем сто пъти по добре от западняците. Те това го знаят и не могат да го преглътнат, а са си и злопаметни затова и ни е***а мамата през последните 20 г. пък и още продължават с подкупи на политици и др. такива. Най много ги дразни, че Българина има собственост, къща на село и може да си позволи доза независимост като свободен човек. На запад така са много малко хора, повечето са под наем и с торба заеми до гроб. Повечето са като прасета, охранени и на топло но могат да ги заколят всеки момент. Постоянно са в страх да не си заггубят работата и ако това стане са за никъде. Затова като дойдат тук и се напиват като ***, защото тук се чувстват свободни. Добре ще е да оценим това което имаме и да го пазим.
отговор Сигнализирай
60
Iwan
преди 13 години
Харесвам 3 Не харесвам 0
до 64в Германия пият шнапс, пак лодова алкохолна напитка ама по лека, малко мяза на по-силен ликьор
отговор Сигнализирай
59
eleonora
преди 13 години
Харесвам 1 Не харесвам 3
nie hodim s maja mi predimno v garciq poneje tam e po kulturna opstanovkata,tuka edna godina samo sa izlagahme ,na provo sa otvratih ot ciganiata ,ne sam sviknala na takiva mirizmi i otnoshenie zatva .
отговор Сигнализирай
58
до 68
преди 13 години
Харесвам 1 Не харесвам 0
Бате, не е ли по-добре ракията да отлежава в дъбово буре? Аз съм чувал че дъбът най- придава качества на ракията стояла години в бурето. Омекотява я и я прави наистина елексир след 10-15 години.
отговор Сигнализирай
57
Ракиджията
преди 13 години
Харесвам 17 Не харесвам 1
Хубавото на ракията е,че се пие преди,по време и след ядене.Универсално пиене...може и само с чаша вода.Шопската салата обаче е върха на сладоледа за мезе на този елексир,който го обичам двойна преварка да бъде и да е между 45 и 50 гр.,да е държан 40 дена в дървено буре от салкъм,после налята в стъклени шишета и отлежала минимум 1 г.Ракиджия съм и съм манджия.Това на снимката по-горе не е шопска салата,а някакво подобие.Така не се прави.Както и да е,но запомнете,че със зехтин е най-хубава.
отговор Сигнализирай