Българската агенция по храните е открила съмнително българско сирене при проверка. Взети са проби, които са показали наличието на "немлечна киселина". Потребителите са настояли да се направи анализ на пазара на сирене у нас, след като са забелязали стока на подозрително ниска цена, съобщи Bulgaria ON AIR.
"Ползват се съставки, които не са разрешени в промишлеността и това вреди на здравето на хората, това си е измама. Няма универсална рецепта, но работа на държавата е да следи за качеството", посочи д-р Сергей Иванов, микробиолог на Асоциация "Активни потребители".
Според него в сектора има нелоялна конкуренция. Той съветва потребителите освен да следят цената, да бъдат активни и да се обаждат в случай на съмнения за фалшив продукт.
Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България отбеляза, че за някои от сирената не е задължително да има срок на зреене от 35 дни.
"Производителят си прави рецепта, която защитава и може да е няколко дни зреенето. Не става дума за нещо отровно, но ако с години се консумира, тези вредни мазнини се натрупват в организма и не се обработват", допълни той.
Присадашки уточни, че не съществува нормална цена за разпознаване на истинското сирене. 4 лева не е нормална цена, трябвало тя да не е под 7 лева.
"Големият проблем е подмяната на традиционните имена на продуктите, например кашкавалът е типично балканска продукция, но има много такива у нас, които не са кашкавал. Купувайте от брандове и имена, които са трайно на пазара", подчерта Присадашки.