Някои храни никога не трябва да се консумират сурови, защото носят потенциални рискове за здравето. Консумацията им в сурово или недостатъчно сготвено състояние може да ви зарази с различни бактерии и патогени, които могат да причинят инфекции и редица други здравословни проблеми.
Кои са храните, които никога да не ядете сурови или недостатъчно сготвени?
Пилешко месо
Когато готвите пилешко месо или цяло пиле, рискът месото да остане недостатъчно добре сготвено отвътре в дълбоките слоеве е голям. За да избегнете този риск, винаги използвайте термометър. Той трябва да показва около 165 градуса във вътрешността на птицата или пилешкото месо. Чак тогава можете да сте сигурни, че месото е добре сготвено и не е сурово. Суровото пилешко месо е носител на бактерии и вируси, които могат да ви разболеят. Един от потенциалните рискове е птичият грип, но и други опасни бактериални инфекции.
Телешка кайма
Телешката кайма може да е носител на ешерихия коли. Тази бактерия причинява стомашни и чревни инфекции, които могат да създадат множество проблеми, включително язва на стомаха. Въпреки че в някои кухни ястията от сурова кайма са деликатес, препоръчително е да ги избягвате, освен ако не сте напълно сигурни в произхода и съхранението им. За предпочитане е да консумирате ястия от телешка кайма добре сготвени, за да избегнете потенциални здравословни рискове.
Източник: 8 храни, които никога да не ядете сурови
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.