IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Зехтинът намалява риска от сърдечносъдови заболявания?

Полезното масло е богато на витамин Е

Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

Едно от най-често използваните в кулинарията растителни масла е зехтинът. С различни вкусове и аромати, той овкусява прекрасно нашите салати, дресинги и ястия, освен това ни прави и по-красиви. Днес  от  рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" споделяме някои любопитни факти за него.

Около 95% от световното производство на зехтин е концентрирано в региона на Средиземно море. Испания и Италия са едни от най-големите производители. На трета позиция се нарежда Гърция.

За разлика от много растителни масла, зехтинът се получава чрез естествена физическа екстракция.

Знаете ли, че гърците консумират около 20 литра на година зехтин на човек? Испанците около 13 литра на човек, а италианците около 11.

Според археологически доказателства, извличането на маслиново масло датира от 4000 г. пр. н. е от региона около средиземноморския басейн.

Исторически погледнато, зехтинът е бил използван не само като храна, но и като лекарство, за красота, за направата на сапун, като гориво за лампи.

Най-важните фактори, които влияят на качеството и вкуса на зехтина са от какви маслини е извлечен, дали са напълно узрели и т. н.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата