Една от най-често използваните съставки в кулинарните рецепти са мазнините. Добавяме такива, които са ни любими или тези, които се вписват в бюджета ни. Когато избираме с каква мазнина да овкусим ястията си, трябва да мислим и за ползите от нейната консумация. Споделяме 7 от най-добрите мазнини за готвене и техните ползи за здравето.
Зехтин Extra Virgin
Зехтинът е основна съставка в средиземноморската диета. Неговата консумация може да повиши добрия холестерол и да намали стойностите на лошия в кръвта. Този вид зехтин не е подходящ за готвене при висока температура, но е чудесен за лек завършек върху пица, спагети, студени сосове, салати. Той е богат на антиоксиданти и хранителни вещества, за разлика от рафинирания зехтин.
Масло от тиквени семки
Тиквеното масло се е използвало още отпреди 300 години. В кулинарията най-често се добавя към десерти, супи, салати, сосове, яхнии. Както всички изброени масла, така и то може да бъде част от вашите разкрасяващи рецепти за кожа и коса.
Предимствата от консумацията на тиквеното масло са много. То подобрява здравето на сърцето, кръвообращението, укрепва костите, предотвратява депресията, стимулира растежа на космите, балансира хормоните и защитава простатата.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.