Знаем, че готвенето с рафинирани течни мазнини, като например слънчогледовото олио, е вредно. Още по-вредно е пърженето с тях. Но как тогава да приготвяме любимите си ястия? Съществуват някои невероятно вкусни и полезни алтернативи на стандартното рафинирано олио за готвене. Ето пет от най-полезните мазнини в готвенето, които можете да използвате и на високи температури.
Как да използвате слънчогледовото олио за здрава коса?
Зехтин
Подобно на всички течни мазнини, зехтинът може да е рафиниран и нерафиниран. Зехтинът екстра върджин е студено пресован нерафиниран вид течна мазнина, добита от пресни маслини. Той е най-полезната мазнина за готвене и директна консумация. Част е от средиземноморската диета на народите от региона, който се слави с най-здравословната си кухня. Златистозеленото масло е изключително богат източник на витамини, минерали, феноли (антиоксиданти), важни за здравето на сърдечносъдовата система.
Можете да готвите със зехтин. Точката му на димене е 190 градуса.
Масло от авокадо
Авокадото е много богато на ненаситени мазнини. В него се съдържа омега-9 мастна киселина в изобилие, както и антиоксиданти. Маслото от авокадо намалява холестерола и подобрява липидния профил, което е от огромно значение за състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.