Британска математичка създаде формулата на идеалната палачинка.
Д-р Рут Феърлъф отговорила на предизвикателството, като създала сложна алгебрична формула, която да помогне на готвачите да направят най-добрата палачинка.
34-годишната преподавателка създала формулата, тъй като двете й дъщери обичали много да похапват палачинки.
Формулата на идеалната палачинка е 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E).
В сложната формула L е броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция. Буквата F отразява най-лошия резултат, а к е идеалната консистенция, T е сгорещеността на тигана.
Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което тестото трябва да престои, преди да бъдат направени палачинките.
Е пък е времето, за което сготвените палачинки трябва да престоят, преди да бъдат изядени.
Колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-вкусна е палачинката.
Д-р Рут заявява, че сгорещеността на тигана е един от най-важните компоненти, както и приготвянето на вкусно тесто.
"Първото нещо, което трябва да направите е, да сгорещите съвсем точно тигана. Когато олиото започне леко да дими, трябва да сложите сместа в тигана", споделя математичката.
Накрая палачинката трябва да бъде сервирана топла и гарнира по желание, съветва тя.