Риф, ала не от корали: Тонове пластмаса на дъното на Средиземно море

Беше много страшна гледка, казват водолазите
1 авг 2019 17:30, Нели Христова
13

Снимки: Reuters

Като цветни корали, те леко се поклащат заради морските течения. Ала това не са красиви водни обитатели, а пластмасови торбички, които в продължение на години са се събирали на дъното на Средиземно море.

"Беше много страшна гледка", казва водолазката Анабела Рос, която заедно с останалите си колеги от групата Aegean Rebreath се захваща с почистването на водите край остров Андрос. Пред очите им се разкрива цял риф от пластмаса. Само през този месец хиляди пластмасови торбички са извадени от водите на Средиземно море, съобщава Reuters.

"Наистина ме шокира, шокира всеки, който го видя", допълва Рос. Замърсените сини води се превърнаха в един от най-отрезвяващите символи на замърсяването, което човекът причинява. А Средиземно море се оказва едно от моретата с най-високи нива на замърсяване с пластмаса в света.

Гърция произвежда около 700 000 тона пластмасови отпадъци годишно, или около 68 килограма на човек, се посочва в доклада. Около 11 500 тона попадат в нейните морета всяка година и близо 70 процента от тях се връщат отново на бреговата линия, която е една от най-дългите в света.

Предполага се, че замърсяването на морето около Андрос е започнало през 2011 г., когато пороен дъжд е предизвикал свличане на незаконно сметище, по-голямата част от което паднала в морето.

Сини, черни и жълти пластмасови торбички се полюшват между рибите, хванати здраво за скалите. Това е "като рая на Карибско море, където навсякъде намирате коралови рифове във всички цветове. Тук е съвсем същото, но вместо корали са торбички", казва Рос. Водолазите от Aegean Rebreath се стараят да премахнат всяка една от тях.

Екипът е успял да почисти само малка част от пластмасовите отпадъци, които е открил. Те са извлекли и 300 килограма изоставени рибарски мрежи, известни като "призрачни мрежи", край Андрос и в друга операция през юни край Саламина, малък остров близо до Атина.

"Ако хората се чудят къде изчезват отпадъците им, ние ги виждаме всеки път, когато влезем под водата", казва Рос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Корпорациите са виновни дотолкова, доколкото са вързани със стремежа на потребителите да купуват все повече и повече боклу,ци. Потребителят влиза в магазина и не го интересува произходът на продуктите и съдбата на отпадъка. Изхвърля *** в контейнера, и не го интересува, какво ще стане с него нататък, стига да не мирише в апартамента или пред блока.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** си хвърля *** още преди да има корпорации в България, не пишете глупости по-младите, дет не знаете че и преди хората хвърляха през балкона торби с ***, щот ги мързи да слязат до кофата до блока, както и шишета за по-лесно
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Да бе, корпорацията е виновна, че *** си хвърля *** през терасата.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
човек би си казал защо всички не си рециклират ***.... защо няма такса пластмаса в магазина. всичко е бизнес, корпорациите искат да си печелят пари и на никой не му дреме. ще загинем в собствени л***а
6
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с това море.Писна ми вече,досадни сте.Всяка втора статия за море вече втори месец.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Средиземно море се оказва едно от моретата с най-високи нива на замърсяване с пластмаса в света."----------Не съм сигурен, че казвате цялата истина. Твърдят, че в акваторията на океаните, пластмасовите атоли, острови и рифове са с големината на държави.
4
5
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
И забравихте да пишете -платена статия (от бг хотелиери) Навсякъде вече има тонове пластмаси в моретата -В средата на Тихият и Индийският и Атлантическият -няма -но горе има плаваща микро пластмаса -Хубавото е че като стане Трета световна - всички океаНИ ЩЕ ПЛАМНАТ !
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то па черно море щото е по-чисто, ама там няма само пластмаса, ами има и л**** от хотелите
2
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някой твърдят,че гръцкото море е най-чисто.И после да не се чудите защо се разболяват е вие и вашите деца.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Красота "-:(((