Може ли еврейка да се омъжи за друговерец

Ето какво разказва Любиша Самарджич в новия си филм, по романа на Гордана Куич
10 мар 2012 08:08, Петя Славова
1
Може ли еврейка да се омъжи за друговерец
Кадър от филма "Дъжд над Балканите". Снимка: София Филм Фест

Във втория фестивален ден прожекциите започват от 14,00 часа, в кино „Люмиер“. Първият филм е „Тришна“ на Майкъл Уинтърботъм. Красивата млада героиня във филма е от беден произход – тя е най-голямата дъщеря на селско семейство. Когато баща ù пострадва при катастрофа с джип, Тришна приема поканата на красив непознат да работи в луксозния хотел на баща му. Неравенството между двамата в общество, което все още практикува уговорените бракове и има различни стандарти за мъжете и жените, лежи в основата на трагедията на забележителната млада жена.

От 16,15 часа е прожекцията на „Кучката“, който разказва за красивата Тамар и двете й дъщери. Тя не може да сдържа сексуалния си апетит и го задоволява, отдавайки се на няколко мъже от селото. Там младият Шай се е завърнал наскоро заради смъртта на майка си и когато се запознава с Тамар, решава да остане. Двамата се влюбват, но дали ще може Тамар да живее само с един партньор ще разберете, ако гледате филма на Хагар Бен-Ашер.

От 18,00 часа премиерно ще бъде представен филмът на Любиша Самарджич „Дъжд над Балканите“. Той е екранизация на популярния едноименен роман на Гордана Куич, в чиято основа стои историята на сефарадското семейство Шалом. Когато през 1914 г. Сараево се подготвя да посрещне австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд, семейството е заето с годежа на Бука и сефарадския евреин Даниел Папо, който работи в канцеларията на Сараевската еврейска общност...

В 20,30 часа Санчо Финци и Томас Зиклер ще представят за първи път в България блокбастъра с над 4 милиона зрители „Петел с вино”. Филмът разказва историята на сценариста Хенри, който има проблеми в личния и професионалния си живот. Неочаквано той получава фантастично предложение – да напише сценарий по бестселъров роман заедно с бившата си приятелка Катарина, любовта на живота му. Точно тогава в ежедневието му нахлува 8-годишната Магдалена, плод на флирт за една нощ. Но не само Хенри е шокиран. Тристан, който в продължение на 8 години е смятал, че е биологичният баща на Магдалена, също трябва да приеме истината...

От 13,30 часа в Дома на киното е прожекцията на „Ариранг“ - уникален филм, в който режисьорът Ким Ки-Дук обръща поглед към кариерата си в киното.

В 15,30 часа премиерно ще бъде показан документалният филм на Георги Тошев и Явор Веселинов „Кустурица. Балканскитя хулиган“. Кинотворбата е интересна среща с един от най-интересните европейски режисьори Емир Кустурица. Пътуване към паметта и забравата. Отвъд успеха, парите, зависимостите и суетата. Вглеждане в света на Кустурица и неговия дървен град в Мокра гора. Филмов разказ за спечелените и загубени битки. За любопитството да продължаваш да правиш кино.

От 17,00 часа можете да гледате филма на австриеца Бернхард Каммел „Нощ в края на лятото“, с участието на българските актьори София Кузева и Мартин Герасков. Сюжетът се заплита около купона по повод пенсионирането на автобусен шофьор. Той е поканил на барбекю в дома си няколко жени, с които е флиртувал, докато е бил още на работа. Опасни инциденти обаче постоянно прекъсват иначе приятното празненство, а отношенията между гостите се променят с всяко следващо произшествие.

С „Моят босоног приятел” в 19,00 часа стартира специалната панорама от документални филми „Милениум”. Тя е съвместна инициатива на София Филм Фест и Международния филмов фестивал „Милениум”, Брюксел. Специален гост ще бъде Антонио Виджиланте, директор на ООН - Брюксел и директор на Програмата за развитие на ООН-офис Брюксел. Създателите на фестивала, режисьорката Златина Русева и продуцента Любомир Георгиев, ще открият панорамата с прожекция на корейския документален филм „Моят босоног приятел”. Шалим спестява всяко петаче, което изкара, за да може да си купи моторизирана рикша и да построи къща за семейството си. Но влошаващото се здраве на жена му и сметките за продължителното ù и скъпо лечение, променят плановете му...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари