Гърците продължават да беснеят срещу сериал на Netflix

Те го определят като "жалък, неприемлив и неисторичен"
Обновена: 20 фев 2024 10:02 | 20 фев 2024 10:02, Нели Христова
82
Гърците продължават да беснеят срещу сериал на Netflix
Снимка: Netflix

Гръцкият министър на културата Лина Мендони разкритикува сериала на Netflix за Александър Велики. Мендони определи продукцията като "изключително некачествена", а съдържанието като "изпълнено с исторически неточности".

Коментарите на Мендони за Александър: The Making of a God дойдоха в разгара на скандала, предизвикан от представянето на романтичната връзка между Александър Велики и неговия довереник и приятел Хефестион. В статия в "Елефтерос типос" предаването е наречено "изопачаване на истината" и е обвинен филмът "Александър" на Оливър Стоун от 2004 г., че е започнал "пропагандна кампания за хомосексуалността на Александър", съобщи "Гардиън".

Димитрис Нациу, председател на християнската православна крайнодясна политическа партия "Ники", нарече сериала "жалък, неприемлив и неисторичен" и заяви, че той цели "подсъзнателно да внуши идеята, че хомосексуалността е била приемлива в древността - елемент, който няма никакво основание".

По отношение на показаните в сериала отношения между Александър и Хефестион, Мендони каза: "В източниците не се споменава, че те надхвърлят границите на приятелството“.

"Понятието за любов в древността е широко и многоизмерно. Не можем да тълкуваме нито практиките, нито лицата, действали преди 2300 години, по нашите собствени мерки, по нашите собствени норми и предположения. В продължение на 2300 години Александър Велики никога не се е нуждаел, нито пък сега се нуждае от намесата на някой непоискан защитник на историческата му памет или, още повече, на неговата личност и морален авторитет."

Когато Нациу попита дали правителството ще предприеме действия срещу Netflix, министърът на културата заяви, че подобна стъпка би била противоконституционна. Конституцията на Гърция защитава свободата на изкуството още от началото на XIX век.

"Министерството на културата не упражнява цензура, не извършва действия, които водят до наказателно преследване или забрана, не манипулира, не ограничава, не контролира разпространението на информация и идеи нито превантивно, нито репресивно", каза Мендони.

"Вдъхновението на творците, личното тълкуване и преценката на хората очевидно не могат да бъдат подложени на регулаторен режим и контрол, нито пък да бъдат управлявани от съдилищата или вкарвани в тях. Вместо това то се оценява и преценява от всеки един от нас, от международната общност. По този начин се оценява и Netflix", каза министърът на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
ХмХ преди 2 месеца
Па да им го върнат,като направят гей филми с Линкълн или Вашингтон,дали ще им стане тъпо на американците ааа?
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гърците нали узакониха браковете между обратни, защо се засягат че Александър Македонски може да е бил гей
61
8
 
1
 
! Отговори
Бойко преди 2 месеца
Какво ни интересува, че Александър Велики е бил гей? Дреме ми за някакъв северномакедонец...
60
0
 
7
 
! Отговори
Мар преди 2 месеца
Нетфликс = хомосексуална реклама.Уорнър Брос = Богобочество.Прости истини, когато хората се съобразят с тях, по-малко ще си тровят душите.
59
5
 
6
 
! Отговори
Нормален преди 2 месеца
И какво от това.....кога ще разберете, че за нашите страдания не са виновни обратните , а такива като боко Тиквата, доган, копейкин и нинова, путин,тръмп и останалите канонизирани ,като мачовци,а те всъщност са абсолютни ***....
58
3
 
5
 
! Отговори
Искендер преди 2 месеца
Турчина Искендер също е бил хомо, но това е хубаво и заслужава уважение!!! Задал е тон за дълга анадолска традиция.
57
7
 
1
 
! Отговори
Алесандър е бил г преди 2 месеца
Алакандър, по русаму Альоша си е бил гей и половина. Разбира се да си гей, е хебаво нещо! Било то и мацедодец , а не грък пак е хубаво нещо и тряба да уважаваме македонсите, а и гръцките лгбт.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С такива приятели врагове не ти трябват.Какво се оказа, че американците искат да изкарат свойте приятели, на който се спукаха да помагат обратни мерси от такава помощ и такива приятели.
55
3
 
13
 
! Отговори
Хе хе преди 2 месеца
А вие какво очаквате от Нетфилкс? То ако направят сериал за бай Тошо ще го игре някой Бонго Бонго от Конго.
54
3
 
6
 
! Отговори
аа преди 2 месеца
аз не знам какво реват гърците кат прасета, Александър Македонски си е чист тракиец, няма тука гърци данайци тем подобна пасмина
53
2
 
8
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 месеца
Днес ако не си хомо или нег***р , не си актуален и не те признава на запад "висшето" съсловие, ха ха ха - хо хо хо
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой е бил активния от двамата?
51
4
 
3
 
! Отговори
Дерзай, Онасис преди 2 месеца
Идинствения сериал, където гейщината няма да е ЛГБТ пропаганда, а исторически обоснована истина, ха ха ха
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво мислят Северните Македонци.Не ни ли интересува.Иначе за пропагандата на несфлих е ясно, безмислено да се коментира, при условие че същата пропаганда финасира и нашите медии.
49
0
 
10
 
! Отговори
История преди 2 месеца
До aZ-ът, нещо не си пиеш хапчетата редовно, след като мислиш така. Това, че не познаваш историята, си е твоя грешка, но защо се опитваш да налагаш грешно мнение? Кога е живял Александър Македонски и кога Клеопатра? Той, какво, е имал машина на времето и се е разхождал из вековете? Просто в последно време се опитват да ни насаждат еднополовите връзки и това е причината да изкривяват всички факти от древността .
48
2
 
16
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 месеца
Доколкото познавам съвременното кино , гърците да се радват, че Нетфликса не са го изградили : черен тpaнсджeндep.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
добре де! а що не са го изтипосали с цвят на пaт-ладжан? ще му се незае и цензурата какво обидно има в тая дума
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
добре де! а що не са го изтипосали с цвят на ***?
45
14
 
4
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 месеца
Между другото бъркате , че Македонски е бил гeй , мисля че те са имали връзка с Клеопатра дълги години. Освен това той си има и деца . Просто , пича когато е бил на поход и е нямало жени е пляскал войниците си. Няма лошо .
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ай ся, макетата да земат да обяснят - как са наследници на един хомо. По принцип опитите за размножение при тях не са спирали и до ден днешен ама все още не дават резултат