"Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти

ГЕРБ има преднина от 12%
19 май 2024 11:00, Нели Христова
494
 "Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти
Снимка: БГНЕС

Изследване на агенция "Медиана" регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" на 12 % разлика.

Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента - "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясно ("Синя България"), сочи още извод от проучването.

"Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията - изборите! Доминира усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес.

Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи... и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод - "от изборите нищо не зависи". На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 - 2.7 млн. избиратели.", констатират изследователите.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем, добавят от "Медиана", цитирани от БТА.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода - 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Резултатите от това изследване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от Избори 2024
Нинова: Имала съм заплахи, но не съм ползвала кола на НСО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей, много ги е страх от Възраждане!
429
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как тикат по студията този Джамбазки с нацисткия поздрав в европарламента, за да прави реклама на сглобката. Що не ходят в Харков да запушат руския пробив.
428
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕВИЦАТА СА СИ ТОЧНО ПАТЕРИЦИТЕ НА грб ОТЛЯВО. ГОЦЕ СЕДЕФЧЕВ ПЪРВАНОВ АГЕНТ ГОЦЕ.
427
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който иска да продължава промяната да гласува за Радостин Василев - меч, Солидарна България - Ваня Григорова, която има повече акъл от целия политически елит и гори за правата на народа и бсп ЗАЩОТО нИНОВА ЕДИНСТВЕНО НЕ КЛЕЧА ПРЕД герб ЗА ПОСТОВЕ. А ППДБ СА ЖАЛКИ ПРЕДАТЕЛИ НА МЕЧТАТА НА НАРОДА ЗА ПО-ДОБРО, НАПРОТЕВ ТЕ СА НОСИТЕЛИ НА ОЩЕ ПО-ЛОШО И ОТ ГЕРБ - ПЪЛЕН СЛУГИНАЖ, ПЪРНА НЕКАДЪРНОСТ, И ПЪЛНО ЛЪЖЕНЕ НА НАРОДА.
426
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лумпенизираните избиратели - ние гласуваме за който водят агитация ологархомедиите. Велизар Енчев от БСП казва, че Европа не трябва да работи за война а за мир и журналмисирките почват да се заяждат с него все едно са политици а не журналисти. Казва че Меркел си е признала че минските споразумения са подписани за да не се спазват от украинците за да се стигне до война те пак грачат.
425
2
 
2
 
! Отговори
КУПЕН ВОТ преди 1 седмица
Медиана не отчита КУПЕНИЯ вот и КОРПОРАТИВНИЯ вот, а те са ОГРОМНИ!
424
1
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
И това им е много на шарлатаните и дабайската секта,ама нейсе,да се радват ,че са вътре и пак ще седнат в топлия скут на Шиши.
423
2
 
3
 
! Отговори
Копейкин преди 1 седмица
Вчера "Медина" проведе ново изследване, между служителите в агенцията. Според него първи са Възраждане следвани от Сл. Трифонов с "Колю шиба Радка" трети е Азис с "Хабиби" а на четвърто място е Милко Калайджиев с "Елате пиленца на батко"
422
1
 
1
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
Единствено ме притеснява да не изпаднат Пладтик пЪ дъ бастик, че няма кой и машинките да пипне за тях. А ако разчитаме на гласуващи.... жалкп, добри пудели бяха.
421
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи Боко ще управлява с Възраждане и ДПС.Лошия мат'рял пак ще гризне дръвцето,щом толкова му е акъла.
420
4
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Хахааа, копейките втори нанай. Червен Колю отчел ли е 80000 гласа от Турция за ДПС?
419
1
 
5
 
! Отговори
Няма пък петвърти преди 1 седмица
Как четвърти ? Инфаркти ли искате ? Чупене маси столове парапети . И след всичкото нещо накрая с двеста.
418
3
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 седмица
ПП-ДБ Изобщо нямат място в парламента. Ако случайно се дотътрят по някакъв начин трябва да има нови избори на есен !
417
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЯВНО ГЕРБ-СДС СА ОТДЕЛИЛИ НАЙ-МНОГО ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ!!! СКОЧИ ЛИ ТЛАСА НА 1000 ЕВРО???...
416
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради това,че не ходите по избори,а за гъби сега бабите по селата реват,че са получили сметка за вода по над 1500 лева.Вдигнаха цената на водата така все едно я внасяме от Египет.Тока също го вдигат,защото от износител ни превърнаха във вносител.Всички колонии на сащисаните са така,за да може Камилата Харис да пие чиста вода и да диша чист въздух на другия край на света като ограничи потреблението на poбите.
415
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Помните ли изборите в Русия и как Запада призоваваше да не се гласува?Точно така призовават и у нас външни сили да не ходим на избори,за да си сложат дрогирани марионетки.Те не могат всички гласове да купят или фалшифицират,а само част.Колкото по-малко гласуват толкова им е по-лесно.По-добре гласувайте,за да не е същото и пак да се дразним от някакви шизoфpeници,които обикалят медиите да говорят,че инфлацията я халюцинираме и са загрижени повече за чужденци отколкото за българските граждани.
414
16
 
9
 
! Отговори
Тъпа копейка преди 1 седмица
копейките са гнусни. още по-гнусни са биологичния ***, гласуващ за тях
413
1
 
0
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 1 седмица
До Анонимен 405Че то по увреден отне в тази страна има ли?
412
6
 
11
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Хайде вадете 80 милярда от дюшеците и ги обменяйте в рубли ставаме 16 колония на Путин!
411
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво ще кажат Сова-Харис и МБМД, Хипотенуза и Глагоабазубадуза.