WikiLeaks: Сръбското правителство знае къде е Младич

"Тадич е харизматичен, но нерешителен лидер"
Обновена: 10 дек 2010 09:55 | 10 дек 2010 09:54, Елка Василева
5
WikiLeaks: Сръбското правителство знае къде е Младич
Снимка: БГНЕС

Правителството на Сърбия много добре знае къде се крие Ратко Младич, пише в американска тайна депеша от 2008 г., публикувана от WikiLeaks.

Мнозина дипломати са негодували, твърдейки, че САЩ са се отказали от лова на Младич.

Според тайна телеграма от ноември 2009 г. австрийският дипломат Валентин Инцко, който е върховен представител за Босна и Херцеговина, изразява загриженост, че Америка се е отказала от случая Младич.
 
Телеграмите се занимават и с въпроса къде се намира Младич. Инцко е заявил, че генералът се крие в Белград и има нова самоличност и му помагат охранителни фирми.
 
В други телеграми се говори за мътната игра, при която руски дипломати помагат на Младич, а функционери от сръбското разузнаване търгуват с информация в своя лична полза.

Испански дипломат, чиято страна решително подкрепя Сърбия, открито казва, че сръбското правителство абсолютно добре знае къде е Младич.

Сръбският президент Борис Тадич обяче заяви по повод публикуваните материали: „Не знаем къде е Младич, ако знаехме къде е, той щеше да бъде арестуван още днес и ще бъде арестуван в момента, в който разберем къде е“, пише сръбският вестник „Блиц“.

В тайните телеграми пък Борис Тадич се описва като харизматичен лидер, който често е нерешителен и политически прекалено предпазлив.

Сръбският външен министър Вук Йеремич пък е смятан от американските дипломати за „харвардски вундеркинд“, който смята всеки позитивен контакт с Москва за удар срещу Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не знам дали всички "протестиращи" срещу действията на американците срещу уикилийкс осъзнават, че повечето от тези "Документи" всъщност са догадки. Ето в случая: някой казал на някой друг, че смята, че сърбите знаят еди какво си. Просто от посолствата рапортуват на посланниците всякакви слухове, които се чуват от съответните страни и са добре известни на местна почва. Аз доказателства не видях досега.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бен Ладен е по-ценен за ЦРУ отколкото няколко десетки хиляди американци. Затова и ще пожертват няколко десетки хиляди американци, само и само той да е жив, защото без Осама няма "война срещу терора" и милиарди за военната индустрия. И без това ако проверите на icalsualties.org ще видите, че загиващите в Ирак и Афганистан американски войници са момчета на 18-20 години, голяма част от тях чернокожи, или от бедни семейства, прилъгвани с високи заплати и стипендии за образование...
2
7
 
15
 
! Отговори
brb преди 13 години
Eвала на съседите че не го зарязаха на "миротворците"
1
1
 
8
 
! Отговори
Чайника преди 13 години
Ами то и аз мисля че знам! Предполагам че е на някой остров и си пече дупарата на слънце! Жалкото е че има престъпници които са удобни на нечия власт и те не са си поставили за цел да бъдат хванати! Ето с един Бин Ладен вече се води не знам си коя война подред?!