Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ е новият президент на Северна Македония

Тя поиска друга интерпретация на Преговорната рамка с ЕС
Обновена: 8 май 2024 22:11 | 8 май 2024 21:28, Анисия Иванова
140
Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ е новият президент на Северна Македония
Снимка: БГНЕС/EPA

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония.

Според първите неофициални резултати Силяновска води с 62,37% (88,209 гласа) подкрепа срещу Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, който има малко над 30,35% (42,923).

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент.


Тя отново поиска промяна в Преговорната рамка с ЕС. Силяновска заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата за "ветото от България".

"В преамбюла на Договора за приятелство и добросъседство пише, че България трябва да помага на РСМ по пътя към ЕС. Трябва да седнем и да разговаряме дали можем по друг начин да интерпретираме Преговорната рамка. Да дадем тон на добросъседство и приятелство", каза Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че "не е случайно, че живеем едни до други".

"Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете", добави кандидат-президентът.

Силяновска допълни, че двете страни трябва да си помагат и България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия помагат на Балтийските държави да станат членки.

„Мисля, че тогава няма да има нито една причина да не се уважаваме, да не си сътрудничим във всички области, включително и в политиката. Само така ще бъдем по-силни в ЕС, а от кого да очаквам разбиране и помощ, ако не от съседите”, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините е противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.

Силяновска е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия.

Тя е родена на 11 май 1953 година в Охрид, тогавашна Югославия. През 1973 година завършва средното си образование в столицата Скопие. През 1978 година завършва Юридическия факултет на Скопския университет, а през 1993 г. защитава докторска степен по право в Любляна.

Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 до 1992 година е членка на конституционната комисия в македонския парламент. Професорката е член на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година. В периода 1992-1994 е министър без ресор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 г., известен със своите антибългарски възгледи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: президентРСМ
Още от Балкани
В Северна Македония днес избират президент и парламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки път като чуя/прочетя/видя някакви новини за тая отчаяна "държавица" и се сещам за оня виц за шопа в зоопарка. Отишъл един шоп в зоологическата градина. И се спрял пред клетката на жирафа. Въртял се, гледал, отпред, отзад, ляво дясно, долу, горе. Цъкал с език, люпил семки, пак го гледал, пак се въртял... И след 5 часа казал:"Епа, нЕма такоА животну!" Епа нЕма такоА животнУ като маке дека мое да мисли. И нЕма да се рОди нИвгаш. То това не е държава, а зоопарк!
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уточнение. На български може да е силяноВска но на македонски е без В-ъто. Пендаровски еПендароски
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уточнение. На български може да е силяноВска но на македонски е без Въто. Пендаровски еПендароски
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Родена в Охрид, а детството и минало с деца от България. Да, Охрид си е стара българска столица. :)
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СИЛЯНОВСКА И АЗ СЪМ СРЕЩУ ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО С БЪЛГАРИЯ ОТ 2017. МАКЕДОНИЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС САМО В ЛОНОТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!! ИНАЧЕ ЗАБРАВИ...
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КАКТО КАЗАХ ПРЕДИ 20-ТИНА ДНИ "ИЗГЪРБИЛ СЕ ПЕНДАРАТА И ЩЕ СТАНЕ РЪЖДАВО ПЕТАЧЕ!!!..." И ЕТО ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧИ...
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Македонците се държат като ученик, който не иска да си признае, че има слаби оценки в училище, защото не учи, а твърди, че учителката била лоша. Скъпи македонци, докато не разберете, че проблемите ви са следствие на вашите собствени изкривени от сръбските комунисти разбирания за света от сорта "българите са татари", "българите са окупатори" и т.н., няма да мръднете и педя напред в развитието на държавата си. Отдавна българите се отказахме да се занимаваме с БИВШИТЕ си братя. Оправяйте се!
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честито на македонците! По-далновидните от тях да взимат Бг-паспорт, защото както знаят Силяновска ще отдалечи Македония от ЕС възможно най-много.
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хвалипръцкова от мегдана .
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие ги пишете на - вски но на македонски не са им имената така , а са на -ски без в.Не сте наблюдателни и не схващате поантата. Примерно Пендароски !!!
108
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕК ще ги приеме. Те не ни харесват нас българите. ДПС и Герб допринасят.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Албанския лидер говореше на албански по телевизията и пуснаха превод. Направи ми впечатление че бг репортерите бяха умрели от страх. Но защо са отишли. Оня Кючук да беше отишъл. Той същия.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анониме Гласували са цели 131 132 човека :)))
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 88млн???Хаха..! Това беше добро! :)))
104
0
 
9
 
! Отговори
Ами честито! преди 1 седмица
Северна Македония се сдоби с президент от средите на по-старото поколение, живяло и възпитавано в духа на бивша Югославия, тоест да мразим неистово "Бугарите", които са "фашистички окупатор" и все от този сорт.С такъв "президент" в Северна Македония ще продължат да копаят дъното, заравяйки главата си в пясъка като щраус, неглижирайки истинските си и основни проблеми и влагайки цялата енергия на обществото в борба с вятърните мелници на македонизмот!
103
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
РСМ твърдо е неотклонно се отдалечава от вероятността да стане член на ЕС.
102
0
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Ами то излиза, че няма разлика между нея и Пендаровски по отношение на България. В такъв случай - много твърд курс спрямо тях и никакви компромиси и отстъпки! Щом трябва, и вето ще има! Дано имаме такъв външен министър, който да е безкомпромисен. Ето в това вече, последното, се съмнявам. Като ги гледам досегашните, не съм оптимист.
101
0
 
23
 
! Отговори
Колю Шалтера преди 1 седмица
Поредното македонско бабе, което ще ме ме убеждава, че бугарите са татаре. Ай сиктир!
100
1
 
1
 
! Отговори
Make мъдурко преди 1 седмица
абе, нещо не ми светва... на изток и север от област перник, на кого му дреме за макеата?
99
0
 
18
 
! Отговори
Пофторно бабо бабо преди 1 седмица
ПоФторно горда Гордано, стягай Курбан байрама и учи албански. Без език каква ще си президентка на този нАрод?