Причините за гръцката трагедия: престъпност и корупция

Мрежата от олигархични фамилии е заплаха за сигурността на страната
Обновена: 8 ное 2011 10:02 | 8 ное 2011 10:00, Елка Василева
91
Причините за гръцката трагедия: престъпност и корупция
Снимка: Reuters

Истинската трагедия на Гърция са ненаситните ѝ олигарси, пише британският в. "Файненшъл таймс", докато в Европа очакват да стане ясно кой ще е новият гръцки премиер начело на коалиционно правителство, което трябва да осъществи новия европейски спасителен план.

Своенравен, ненадежден, воден от идеологически съображения – това са част от най-меките епитети, адресирани към Георгиос Папандреу през последната му седмица като премиер. Преди да приемем тези определения за чиста монета обаче, трябва да се запознаем с мотивите на критиците му.

Докато водеше титанична политическа борба в страната си и чужбина, той се опитваше без много шум да се справи с една от най-трудно преодолимите и дълбоки причини за гръцката трагедия – престъпността и корупцията.

Докато правителството се бори да убеди Европа в решимостта си да съкрати раздутия държавен сектор, то трябва да решава и дали да се захване с действителната вътрешна заплаха за стабилността в страната – мрежата от олигархични фамилии, които контролират значителна част от гръцкия бизнес, финанси, медии и, разбира се политиците, отбелязва вестникът.

Ако кризите в Гърция и Италия са показателни за нещо, то е, че Европейският съюз толерира широко разпространената корупция, престъпност и зловредно управление не само в страни от Източна Европа, но и сред основни западни страни членки на съюза. Ако смятате, че събитията в Гърция не могат да се повторят тук, грешите, посочва друг британски всекидневник – "Индипендънт".

Колкото и да се радваме на климата и славата на античната ѝ култура, повечето от нас не биха искали да преживеят опита на Гърция. Ние може и да не се радваме на икономически застой в страната си, но поне нямаме масови промишлени акции, организирани от държавния сектор в защита на скандални привилегии, предоставени от корумпирана и малодушна политическа класа, която е ипотекирала бъдещето на страната, заемайки огромни суми, за да купува гласовете на доверени заинтересовани групировки.

Основната жертва на всичко това са младите хора, които ще трябва да плащат дълговете, натрупани от политически рушвети, и за капитулацията на предходното поколение, предупреждава вестникът.

Никоя страна в съвременната история не е получавала толкова грамадна финансова помощ, колкото Гърция, пише френският в. "Фигаро" в статията си "Гърция – икономическата и политическа адска спирала". Няма спор, че в краткосрочен план съставянето на правителство на националното единство в Атина е добра новина
както за Гърция, така и за еврозоната. Новият кабинет ще може много бързо да накара парламента да приеме с огромно мнозинство спасителния план, изработен на европейската среща на върха в Брюксел в края на октомври. В средносрочен и дългосрочен план обаче Гърция няма да се измъкне толкова лесно от затрудненията.

В политическата ѝ история няма примери за функционирали както трябва големи коалиции. В миналото двете основни политически партии – социалистическата ПАСОК и консервативната "Нова демокрация", винаги са проявявали неспособност да вземат болезнени за избирателите в краткосрочен план решения, но защитаващи интересите на страната в дългосрочен.

Истината е, че излизането на Гърция от кризата вече не зависи само от правителството в Атина, въпреки добронамереността, която то демонстрира. Основаваща се на туризма, морския флот и дребната манифактурна промишленост, гръцката икономика няма никакъв шанс да се съживи, ако упадъкът в основния ѝ пазар – еврозоната, продължи, предупреждава "Фигаро", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
8
 
! Отговори
бългЪрче преди 12 години
аз съм дете на гъркиня и българин.в Гърция съм българин, в България-грък.разлика м/у двата народа като психология-няма. държавната администрация и в двете държави е ужасно раздута.в Гърция на 11 млн.население 1,2млн. в България 7,5млн-850000.и никъде не вършат работа.връзкарството е на почит и хубавите работни места са за връзкарите.и в 2-те държави обикновените хора страдат.и само те работят.а като се плюем, какво се получава? кучето си лае -кервана си върви, нали?
89
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 12 години
Ето и 88-ми се изказа точно като политик и като всички онези, които манипулират общественото мнение. Монетата обаче често има повече дори от 2 страни и това, което ни се повтаря постоянно, че другите можели да си връщат дълговете, а Гърция не може е точно теория на конспирацията. Играта е много по-голяма,както всички др.политически игри. Но войната между долара и еврото е в основата на всички тези проблеми в целия ЕС,защото няма да бъде само Гърция, а ще започнат и др страни да имат същите пробл
88
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 12 години
Да не говорим, че парите за кредита на Гърция идват от Китай, който ги дава с лихва 2% на Германия, а Германия после ги дава с 6% !!! лихва на Гърция. И това е факт и се знае, просто се замаскира с политически игри и обяснения, а Гърция няма друг избор, защото прави това, което й нареди ЕС. Това е истината. Прави са гърците да се бунтуват, а ние вместо да злобеем да вземем малко да даваме информирано мнение и да не плюем от простотия и незнание.
87
1
 
7
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Елементарната истина е, че Гърция практически не може да си връща дълговете, докато Италия, Норвегия и т.н. си ги връщат. Другото са теории на конспирацията или умствена констипация.
86
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 12 години
а дълга на Франция, Обединеното кралство и някои други страни се доближава много до него. Освен това за всички, които твърдят, че гърците били мързеливи и затова са си създали тези проблеми, просто сравнете БВП на Гърция и този на БГ, за да ви стане ясно, че техниуя е 1о пъти по-голям от нашия, а като население са с 3 млн. само повече от нас. Как така не работят, а произвеждат толкова повече от нас?
85
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 12 години
Огромната част от коментарите нямат нищо общо с истината и с реалната ситуация, в която е Гърция. Дълбоката истина е че се води борба между еврото и долара и просто Гърция като най-малкия играч изяде дървото. Ако погледнете цифрите (economist/content/global_debt_clock) ще ви стане ясно, че външния дълг на Гърция не е най-големия в еврозоната. Запитайте се защо тогава всички говорят само за тях, а не за Италия, Ирландия, Норвегия и Белгия, чиито външен дълг в по-голям от гръцкия,
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук някои пишат, че БВП на Швейцария бил по-голям от този на Гърция. Но според Гугъл държавният дълг на Швейцария е 38 % от БВП.
83
0
 
4
 
! Отговори
ор преди 12 години
Аз пък си мисля, че основният подбудител и организатор, на протестите в Гърция, не е народа на Гърция, а правителството на Гърция, за да оказва натиск на ЕС.
82
0
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
Ти също трябва доста да четеш по въпроса.Нали ти е ясно ,че като им дойдат падежите взимат нови заеми да си платят старите.Иначе би ли ми обяснил как при ръст на икономиката на дадена страна от около 2-3 % примерно ще изплатят дълг който е между 500 и 1000% от БВП.Май ще им трябват около 200-300год да го върнат и то при положение че имат постоянен ръст,а няма кризи.И така другарю икономист-печатниците бачкат на пълни обороти но отпускат кредити само на избрани.Гърците не са от тях
81
2
 
10
 
! Отговори
Мохикан преди 12 години
Странно е, цче има хора, като гърците, които съвсем сериозно смятат, че протестите ще им решат проблема!Те вероятно си представят, че държавата е един безкраен чувал пълен с пари, които обаче "лошите" Западноевропейци не позволяват на гърците да си поделят!Колко много напомня това за комунистическата пропаганда тук преди 1989 г. за "Империалистите", "Агресорите","Воннолюбците", "Експлоататорите"!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"А кога тъпите хора ще излязат на улицата да протестират срещу мафията? Никога... " - А ти къде точно протестираш, умнико? Нещо не съм те виждал.
79
0
 
8
 
! Отговори
Мохикан до LoL преди 12 години
78Бих искал да ви припомня или да ви запозная , ако сте млад и не помнети, че тук в Бг се случи това, което сега гърците преживяват!1990 г. Ан.Луканов обяви мораториум по плащанията на дълга!Последва режим на тока и купони за продукти!Хората заляха улицата, имаше Нац. стачка на Подкрепа и Луканов падна!/ Това е по повод "тъпите хора..да протестират.."/Имаше през 1994 г. преструктуриране е на нашия дълг!Но нищо не ни спаси от необходимостта да си изплатим Живковите заеми!
78
1
 
10
 
! Отговори
вестник Вима преди 12 години
гърците с по 1000-1200 евро средна заплата--не си в час. Според гръцкия вестник Вима средната заплата в Гърция е 700 евро. Ако не знаеш както означава средна заплата - питай някой. И в БГ има хора със заплати по 5000-10000 евро, но това не са средни заплати.
77
9
 
5
 
! Отговори
LoL преди 12 години
Аз не виждам причина някои хора да потриват доволно ръце (ала Боко). Я се погледнете Вие на какъв дол дренки сте? Погледнете, че ако утре се разболеете и не ви уморят в болниците без персонал, то ще умрете от глад ако спрете да работите 2 месеца. Супер зле са гърците с по 1000-1200 евро средна заплата и то след близо 50% орязване. Кога у нас ще стане заплатата наполовина на това 600 евро? След 5 или 50 години? А кога тъпите хора ще излязат на улицата да протестират срещу мафията? Никога...
76
7
 
11
 
! Отговори
София - Атина преди 12 години
Българите и гърците са един дол дренки. Преди Втората Световна война сме на едно иконом. положение. След войната комунистическият режим разби бълг. икономика и гърците ни задминаха, с помощна на Западна Европа и Америка - но разликата не е особено голяма, едва 2 пъти по-голям БВП на човек. Сега със 700 евро в Атина се живее като със 700 лв. София. Средната заплата в Гърция в момента вече е между 600 и 700 евро. Другото са фантазии, говорим за средна заплата. Голямото гръцко посиране започна!!!
75
0
 
7
 
! Отговори
МИМИ преди 12 години
Къде се скри тоя Караманлис ,него не го споменават никъде?
74
4
 
6
 
! Отговори
КЪМ АНДОНАКИСЧО преди 12 години
ВИЕ ЦЯЛ ЖИВОТ СТЕ БИЛИ ЕДНИ ПРОСЯЦИ ,БАРДАЦИТЕ ВИ СА ПЪЛНИ С ДЪРТИ МИРИЗЛИВИ ,СМРАДЛИВИ ***,УЛИЦИТЕ СЪС ГЕЙОВЕ ,*** И ВСИЧКИ ВИДОВЕ ОБРАТНИ,СОБСТВЕНИТЕ ВИ ЖЕНИ СА ПО ГОЛЕМИ *** ОТ ВСИЧКИ СЪБРАНИ В ЦЯЛА ЕВРОПА,САМО И САМО ДА НЕ РАБОТИТЕ,НО ТОЗИ ПЪТ НОМЕРА ВИ НЯМА ДА МИНЕ,КОЛКОТО И ДА НИ ПЛЮЕТЕ!ЩЕ ЗАБРАВИТЕ БОЗУКИТА И ЩРАКАНЕ С ПРЪСТИ ,ЩЕ ВИ СЕ НАЛОЖИ ВОДОРАСЛИ ДА ЯДЕТЕ ЧЕ ГИ ИМАТЕ В ПОВЕЧЕ!КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МЪРДАТЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ВИ ВЛИЗА ЧЕ ПО ДЪЛБОКО МУХЛЯСАЛ НАРОД!ВИЕ СТЕ МЪРШИИИИИ
73
0
 
8
 
! Отговори
555 преди 12 години
Проблема е че заемите не са вложени в реална икономика , а са откраднати от гръцките олигарси! Познат филм- но някой трябва да плати!
72
1
 
7
 
! Отговори
иван до:69 преди 12 години
Малко хора тук се изказват като теб аргументирано.Искам да ти кажа,че освен с пословичния си мързел са и некоректни и към собствения си народ и към Европа,а всичките им пенсионни фондове са изпапкани.
71
0
 
16
 
! Отговори
???????????????????? преди 12 години
Добро утро Европа.......А кога им давахте милиардите заеми не ги ли знаехте тези подробности?А нас европейските комисари ни режат като зрели дини.....