Причините за гръцката трагедия: престъпност и корупция

Мрежата от олигархични фамилии е заплаха за сигурността на страната
Обновена: 8 ное 2011 10:02 | 8 ное 2011 10:00, Елка Василева
91
Причините за гръцката трагедия: престъпност и корупция
Снимка: Reuters

Истинската трагедия на Гърция са ненаситните ѝ олигарси, пише британският в. "Файненшъл таймс", докато в Европа очакват да стане ясно кой ще е новият гръцки премиер начело на коалиционно правителство, което трябва да осъществи новия европейски спасителен план.

Своенравен, ненадежден, воден от идеологически съображения – това са част от най-меките епитети, адресирани към Георгиос Папандреу през последната му седмица като премиер. Преди да приемем тези определения за чиста монета обаче, трябва да се запознаем с мотивите на критиците му.

Докато водеше титанична политическа борба в страната си и чужбина, той се опитваше без много шум да се справи с една от най-трудно преодолимите и дълбоки причини за гръцката трагедия – престъпността и корупцията.

Докато правителството се бори да убеди Европа в решимостта си да съкрати раздутия държавен сектор, то трябва да решава и дали да се захване с действителната вътрешна заплаха за стабилността в страната – мрежата от олигархични фамилии, които контролират значителна част от гръцкия бизнес, финанси, медии и, разбира се политиците, отбелязва вестникът.

Ако кризите в Гърция и Италия са показателни за нещо, то е, че Европейският съюз толерира широко разпространената корупция, престъпност и зловредно управление не само в страни от Източна Европа, но и сред основни западни страни членки на съюза. Ако смятате, че събитията в Гърция не могат да се повторят тук, грешите, посочва друг британски всекидневник – "Индипендънт".

Колкото и да се радваме на климата и славата на античната ѝ култура, повечето от нас не биха искали да преживеят опита на Гърция. Ние може и да не се радваме на икономически застой в страната си, но поне нямаме масови промишлени акции, организирани от държавния сектор в защита на скандални привилегии, предоставени от корумпирана и малодушна политическа класа, която е ипотекирала бъдещето на страната, заемайки огромни суми, за да купува гласовете на доверени заинтересовани групировки.

Основната жертва на всичко това са младите хора, които ще трябва да плащат дълговете, натрупани от политически рушвети, и за капитулацията на предходното поколение, предупреждава вестникът.

Никоя страна в съвременната история не е получавала толкова грамадна финансова помощ, колкото Гърция, пише френският в. "Фигаро" в статията си "Гърция – икономическата и политическа адска спирала". Няма спор, че в краткосрочен план съставянето на правителство на националното единство в Атина е добра новина
както за Гърция, така и за еврозоната. Новият кабинет ще може много бързо да накара парламента да приеме с огромно мнозинство спасителния план, изработен на европейската среща на върха в Брюксел в края на октомври. В средносрочен и дългосрочен план обаче Гърция няма да се измъкне толкова лесно от затрудненията.

В политическата ѝ история няма примери за функционирали както трябва големи коалиции. В миналото двете основни политически партии – социалистическата ПАСОК и консервативната "Нова демокрация", винаги са проявявали неспособност да вземат болезнени за избирателите в краткосрочен план решения, но защитаващи интересите на страната в дългосрочен.

Истината е, че излизането на Гърция от кризата вече не зависи само от правителството в Атина, въпреки добронамереността, която то демонстрира. Основаваща се на туризма, морския флот и дребната манифактурна промишленост, гръцката икономика няма никакъв шанс да се съживи, ако упадъкът в основния ѝ пазар – еврозоната, продължи, предупреждава "Фигаро", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11, подредените къщи са в Гърция са благодарение на отношението на хората и регулацията, а не поради повечето пари!Винаги се изумявам като влеза в една българска кооперация или блок. От вън всичко се лющи, скапва и висят кабели, а от вътре всеки си е накиприл апартамента и все едно, че си в друг свят!
29
10
 
16
 
! Отговори
П.Р. Славейков преди 12 години
П.Р. СлавейковНе сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала...Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.
28
11
 
22
 
! Отговори
Българска мърша преди 12 години
Затова сме зле, защото не решаваме нашите си проблеми, а се пънем да решаваме чуждите! Злобата е това, което ще ни затрие нас българите. Ако уважавахме себе си, щяха да ни уважават и съседите, както и ние щяхме да ги уважаваме. Ама нали сме си злобни и прости, вместо да се чудим как да живеем по - добре, ние се занимаваме с това какво мислели германците, французите и т.н. и как гърците да си получат заслуженото, като че ли от това ни става по - добре на нас. Това ни е генералния проблем на нас.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди да влезнат в еврозоната в 2001,правителството им е поискало съвет от Голден Сакс как да скрият високия им заем.Хамериканците им дават заем срещу държавно имущество,но проиграват парите им на борсата.С мръсотия влезнаха в еврото и е време да плащат.Има много материали по нета
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има нова стратегия, предложена ни от Брюксел:Осиновете си ГРЪК срещу само 500 EUR!Той ще прави за вас всичко онова, за което нямате време през деня:- ще спи до 12 на обяд;- ще чете вестници; ще пие кафенце;- ще говори за спорт и политика;- ще спи след обяда си;- ще стои вместо вас вечерите по барове и ресторанти;- ще танцуваИ ВИЕ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ ИМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ, ЗА ДА РАБОТИТЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР!
25
19
 
19
 
! Отговори
Българска простотия преди 12 години
Проблемът на тези, които открито злорадстват спрямо Гърция или лицемерно се "възмущават" от поведението на гръцкия народ, "довел" до сегашното й финансово състояние, изливайки расистки изрази като "нагли" и "мързеливи", се крие в дълбоката балканска, бай-ганьовска българска простотия и най-вече, в най-отличителната й черта- ЗАВИСТТА!!! Да, господа... Пукате се от яд, че даже и сега, при сегашното си положение, Гърция е 300 години пред нас и продължава да е по-богата и по-зачитана от целия свят, от нас!! Така е, като гласуваме за мутри и ***!! (Що не се възмущавате от Португалия или Италия, примерно? АМА НЕ, Простия Бай-*** иска на съседа да му е зле, че да прикрива неговия собствен ХАЛ! Типичен просташки български балкански рефлекс и комплекс за малоценност!!!) Обадете ми се, като се приберат гурбетчиите от юг!
24
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
Приятелю извинявай, но ти си абсолютен инвалид в областта на икономиката! Долар, евро, йена и всички други валути по света са просто стоки в най-широк смисъл. Какво става според теб когато една стока залее пазара в огромни количество, тоест има излишък от нея? Обезценява се - това се нарича неконтролируема инфлация! Тази инфлация води до несигурност и в 99% от случайте до икономически срив. Ето за това ЕС иска да спаси Гърция, за да избегне обезценката на еврото и срива на еврозоната.
23
2
 
12
 
! Отговори
коментар преди 12 години
Реално Гърция не е получила тези стотици милиарди евро. Пробутали са им огромни количества военна техника - част от нея негодна. Друга част парите са откраднати от местните олигарси или са ги раздали на администрацията и медиите, за да бъдат послушни. Реално в икономиката им почти нищо не е влязло. БВП на глава в Гърция е едва 2 пъти по-голям отколкото в БГ. Това неефективно управление ще ги загроби за поне 30 г. Гърците заслужено станаха роби на големия гръцки капитал.
22
5
 
11
 
! Отговори
Do NIKOLAI преди 12 години
A we GRUCKI GUZOLIZEC ,kak moje da sravqnava6 naciq koqto 30 godini leji na gurba na evropa s naciq deto cql jivot e ograbvana ne moga da te razbera.Ti za men si edno mega tupo par4e zaklevam se.I edno 6te ti kaja ako nie imam pravilna politika v sledva6tite godini 6e sme ako ne finansovo to emocionalno po-dobre ot tqh.Za6toto nie nikoga ne sme imali, dokato te sa imali ama sega im go vzimat koeto e po-lo6oto are hodi da se skrie6 nqkude pls
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро говорех с един познат грък, който е шофьор в градския транспорт в Атина. Заради кризата и орязаните им премии, 13-ти заплати и т.н. месечните му доходи от 1500 евро са му паднали на 750 евро. Тези пари в Атина се равняват като покупална стойност на 750 лева в България!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знаех ,че Папандреу е бил охранител...какво да кажем ние ?
19
4
 
22
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Гърголята са като ***, за тях думата спестовност или е непозната или не значи нищо! Те са свикнали да хвърлят пари на ляво и на дясно за плюскане и сиртакита и не могат да си представят, че ще трябва да живеят по-скромно! Освен това те, както и нашите *** съотечественици смятат, че държавата е длъжна да им дава непрекъснато и колкото си може повече, а не да се хванат и да работят. От тук произлиза и сегашната им гневна реакция на мерките за стабилизирането на страната!
18
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Мдаааааа, май ще трябва да сменяме еврата с долари ---Сменяй ги за драхми.
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Николай, ако някой беше дал на България около 200 милиарда евро европейски помощи плюс 300 милиарда заеми и България щеше да блести!Благодарение на няколко милиарда евро субсидии вече и в България се усеща развитието на инфраструктурата (магистрали, метро и т.н.) и се развива и селското стопансттво, но в Гърция последните 20 години бяха инвестирани 100 пъти повече средства!
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да се поучим от гръцката простотия, ние и се възхищаваме!? Е няма да станем така просперища нация. С мързел и простотия нищо не се създава, а точно това е издигнато в култ в Гърция в момента.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"...корумпирана и малодушна политическа класа, която е ипотекирала бъдещето на страната, заемайки огромни суми, за да купува гласовете на доверени заинтересовани групировки."'Що ли ми е познато...?
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вижте им политиката само: две семейства си менкат влъстта. Това ли е демокрация?! Люлката на демокрацията... хаха
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът на гърците е, че дори да им опростят 100% от задълженията пак няма да се оправят, защото харчат много повече от колкото са им приходите! До сега заемите им пълнеха дупката, но вече няма кой да им дава пари на заем!
12
2
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
От там от където идват и за италианци,французи ,англичани и ирландци-от печатницата
11
7
 
39
 
! Отговори
николай преди 12 години
Вчера се върнах от гърция, мога най-скромно да кажа че гърция свети, бели измазани и подредени къщи с красиви дворове, магистрали, пътища като огледало, села в отлично състояние, няма и един квадратен метър необработваема земя.....на връщане на родна земя обратното, мизерия, разруха, села като *** на ***, панелни *** колиби и *** навсякъде.......срам и срам и срам!!!