Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор

Силяновска обаче вярвала в свободата на изразяване
28 май 2024 07:20, Елка Василева
74
Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска заяви, че Преспанският договор е правен акт, който ще спазва, въпреки че е критик на съдържанието му, пишат медиите в страната.

В отговор на журналистически въпрос преди събитие по повод 20-годишнината от съществуването на Центъра за изследване и създаване на политики Силяновска казва, че не смята, че нарушава договора от Преспа с Гърция, без да произнесе конституционното име на държавата - Република Северна Македония.

Още по темата
„Спазвах Преспанския договор, спазвам го и сега. Подписах клетвата (за президент) със сегашното име (на държавата), името от Преспанския договор. Въпреки това аз вярвам в свободата на изразяване, на мислене, свободата на самоидентификация и свободата на самоопределение, които могат да бъдат не само колективни, но и индивидуални. Така че за мен свободата на мислене като част от Всеобщата декларация за свободите и правата, като част от Конвенцията за защита на правата и свободите, като част от Конвенцията на ЕС за основните права, позволява на хората да изразяват себе си и не смятам, че съм нарушила Преспанския договор”, цитират медиите в Северна Македония казаното от Силяновска.  

След като по време на клетвата си в парламента на Република Северна Македония като новоизбран президент Силяновска отказа да произнесе конституционното име на държавата, наричайки я Македония, реакциите в Гърция и от международната общност, че това нейно действие е нарушаване на Договора от Преспа, продължават.

Реакциите от Гърция  допълнително се засилиха след изявлението и на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е негово човешко право да нарича държавата си както иска, но използването на конституционното име ще остане „в комуникацията  между институциите, в съответствие със законовите и конституционните разпоредби”.

Остри реакции дойдоха и от страна на министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, който заяви, че Преспанския договор е международен и не може да бъде променян или преразглеждан едностранно, изразявайки убеденост, че „гражданите на Северна Македония не биха искали да застрашат отношенията с Гърция и европейската перспектива на страната”.

Напускащият поста заместник-помощник секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че "Съединените щати очакват Северна Македония да продължи по европейския път".

"Очакваме страната да продължи да бъде ангажиран член на НАТО и повярвайте ми, те са ангажирани членове на НАТО. И получихме уверения от всички нива на партийното ръководство на основната партия (ВМРО-ДПМНЕ), която спечели изборите, че те ще останат ангажирани с европейския път", каза Ескобар, цитиран от "Гласът на Америка".

Без да споменава конституционното име на държавата мина и първото обръщение на Силяновска след встъпването й в длъжност на тържественото отбелязване на 75 та годишнина от основаването на университета „Св. Кирил и Методий“  в Скопие, припомня сайта „360 градуса”.

Медиите в страната започнаха да обръщат внимание и на това, че в съобщенията, изпращани от кабинета на Силяновска, името на държавата не присъства.

ТВ Телма публикува фотография от първото посещението на Силяновска извън Република Северна Македония в Рим за 24 май, на която тя поставя венец на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“, на който е изписано "Президент Гордана Силяновска - Давкова", без името на държавата, „за него напомня само държавното знаме в края на лентата”, уточнява медията, допълвайки, че "на венеца, положен от (българския президент) Румен Радев ясно е изписано Република България".  
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Viva Makedonia! Да живее Македония! Защо македонците в България когато произнасят тези думи ги уволняват от работа и непрекъснато ги тормозят,че не са това за което те се мислят.Кой по добре от мен знае аз какъв съм???
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бабата е санилна и не помни, че наруши Преславски договор. Ако смята така да президенства, по-добре да се оттегли, докато е време.
63
1
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 1 месец
Северна Македония или Източна Албания, това ще е въпроса там след 10-15 години
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 51 Гооолем Генчо си! Да знаеш! Ататюрк обявява, че Турция е последната държава освободила се от Османската империя. Е, турците, турци ли са или османлии? Гърците също са били в Османската империя! Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Румъния. Тунис и Алжир са един народ в две държави. Имат обща история и не си я делят. Ама то още от царица Дидона са наследили мъдростта!
61
2
 
5
 
! Отговори
Значи , преди 1 месец
...ние в Македония ще си плюеме и насаждаме омраза на децата още от детската градина ,ама вие не ни обръщайте внимание! Навън ние ще сме по-ниски от тревата! И не забравяйте, че Гоце и Александър Македонски са първи братовчеди! Още братя Миладинова са го описали това!
60
2
 
6
 
! Отговори
АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ преди 1 месец
Горгана, в ПРЕСПАС АГРЕМАНОС ----- ИМА 4 ТОЧКИ ЗА ИМЕТО ВИ...И ТОЙ Е ПАН -МЕГА-ВАЛИДЕН ЗА ПОЛЗВАНЕ--ГОВОРИМО, ПИСМЕНО, ЕЛЕКТРОННО ОТ --- 1.ВСЕКИ ЧЛЕН НА АДМИНИСТРАЦИЯТА ВИ..2. ОТ ВСЕКИ ФИРОМ, ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВНА и ДЪРЖАВНО-ПЛАТЕНА СТРУКТУРА :: от чистачка на градина и училище, до член на Борд на Държавна Фирма....ЗА БАЙ ШИЛЕ и БАЙ МИЛЕНКО от УЛИЦАТА, които работят на пазара и в магазина--НЕ ВАЖИ...САМО ТЕ МОГАТ ДА СИ ГОВОРЯТ и ПИШАТ = КАКВОТО ИМ ИЗМИСЛИ БОЛНАТА ФЕНТЪЗИ ГЛАВА...НО НЕ И ТИ, Гардано .
59
2
 
7
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 1 месец
Альоууу...БОБсмиляновска ...слагай наколенките и идвай в София да се изповядаш!!!!!Научи се да декламираш: "Аз съм българче..."
58
1
 
5
 
! Отговори
татар окупатор преди 1 месец
Комай БЮРМ ще е старото ново име на извънземните наследници на Алекс Макето....
57
1
 
7
 
! Отговори
Гордана преди 1 месец
БЮРМ бе заченат в Москва! Тито му е майка,Сталин е баща!
56
3
 
9
 
! Отговори
Жиката преди 1 месец
Може да се викат ,македонци ,но земята е Българска. Царство България ,не е преотстъпвана тази територия никому.
55
4
 
10
 
! Отговори
Гледащ преди 1 месец
Единствената опорка на братята македонци остана самоопределянето. Е, и ние тогава имаме право да ви определяме като народ с български корени, а историята в това отношение е категорична, колкото и да не им харесва на македонските историчари и политичари за които въпроса се свежда до "Е, какво толкова!?"...
54
2
 
11
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
Македония ИМА, и това е провинция в Гърция. Административния и център и най голям град е бил в Гърция а етническите македонци ВСЕ ОЩЕ живеят в днешна Гърция , България и района на бивша Югославия която скоро се отдели в самостоятелна държава. До тогава територията им е била винаги в състава на Гръцката държава... на Българската държава....на Югославия. Дали потомците на тези македонци имат Изключителните права над Гръцката, Българската или Сръбската история е основата на днешните спорове.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаш право да се изразяваш както искаш, ама на маса у вас, пред приятели и познати. Когато си президент, имаш професионални задължения, правила и норми, които трябва да спазваш. Както всяка друга професия.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция е създадена преди 100 години. Дотогава е нямало такава държава! Националният им празник е деня на независимостта от османската империя/халифат. Сам си се издънил с глупавото си сравнение. Османци няма, а Осман е умрял преди повече от 600 години
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северномънкедонците се опитват с евтини номера от селски Юго вечеринки да излъжат много по-хитрите гърци. Била подписала, ама просто 'се самоизразявала'. Само дето клетвата й като президент вече е невалидна международно, понеже държава Македония няма. И гърчолята ще го използват с кеф. То и да харесваш Хитлер или Сталин е твое право, ама когато си глава на държава, не става да се правиш на улава.
50
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има православна рая в Османската Империя и територии България и Македония!
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли, че Османската Империя владее Българската територия повече време в сравнение с периода заедно на първото и второто Българско Царство? Македония е на 100% повече под Османско владеене , в сравнение с Българското. Това дава ли право на Турция да нарича Нас и Македонците, Турци или Османци? Дали Ние крадем историята на Османската Империя, като наричаме Българи хората живяли на територия на днешна България в Османската Империя? За ваши сведения тогава няма нито Македонци, нито Българи.
48
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи има от 1908 година, когато е създадена националната държава България. Преди това има подобие на държави, но не и национални държави. До началото на 20- век няма нации, а държави на аристократи(императори) с население в дадена територия. Така , че преди това няма как да има Македонци или Българи, които да се самоопределят. Хората нямат право на самоопределение, а са част от завоевателите. Националното чувство се изгражда в края на 19 век. Тогава е измислено и наложено като пропаганда!!!
47
0
 
7
 
! Отговори
Папо преди 1 месец
Интересно е ,че излъгаха Гърция и видно нарушават Преспанското споразумение, за което им се радвам. Не е лесно да подхлъзнеш хитрите гърци. Но от друга страна ,какво пречи да впишат българите в Конституцията и след като ги пуснем в ЕС , отново да си променят Конституцията и да ни излъжат.
46
3
 
9
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Тук се иска търпение и твърдост. Вето докато не клекнат, игнориране и санкции. Така притиснати и обсадени от Гърция, Албания и България и неприети в ЕС , ще построят известно време в своята си въображаема крепост и накрая ще капитулират.