ГКПП "Маказа" с Гърция ще е готов през март 2013 г.

Борисов: Ясни и категорични сме – добросъседството е много важно
Обновена: 17 дек 2012 17:22 | 17 дек 2012 17:22, Елка Василева
151
ГКПП "Маказа" с Гърция ще е готов през март 2013 г.
Андонис Самарас и Бойко Борисов. Снимка: МС

Новият контролно-пропускателен пункт „Маказа“, който ще свързва Кърджали с гръцкия град Комотини, ще бъде готов през март догодина. Това съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас след съвместното правителствено заседание на Гърция и България, което се проведе в Атина.

Въпреки забавянето на проекта за изграждане на пункта между Кърджали и Комотини той ще бъде готов след 3 месеца, увери гръцкият премиер Андонис Самарас, цитиран от Дарик. „Уверявам ви, че през март догодина ще имаме модерен контролно-пропускателен пункт и пътна мрежа, която ще позволи още по-добър търговски и туристически обмен между двете държави", каза още Самарас.

Още по темата

Също през март ще започне изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, обясни българският премиер Бойко Борисов.

Двете правителства ще работят и за въвеждане на ранно известяване при вдигане на нивото на река Марица.

Премиерът Самарас и българският му колега Бойко Борисов излязоха с обща позиция в подкрепа на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз, но при спазването на правилата за добросъседство.

Ясни и категорични сме - точката за добросъседство е много важна, посочи премиерът. "В края на краищата само преди 10-15 години имаше войни на Балканите – не е толкова далеч. Косово е еднакво отдалечено както от Солун, така и от София. Така че точката "добросъседство" трябва да бъде много внимателно следена“, каза Борисов, цитиран от „Фокус“.

Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за тяхната евроинтеграция. Но толерантността, която излъчваме ние, добросъседството, приятелството, имат своите граници, каза Борисов.

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една-две държави, са спасили по 300-400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? (филмът „Трето полувреме“ - бел. ред.) Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора. Защо не ги спасят? Има толкова богати държави“, каза Борисов.

От своя страна премиерът на Гърция Андонис Самарас изрази удовлетворение от пълното единодушие в позициите на България и Гърция по отношение на разширяването на Западните Балкани.

„Във времена на криза, на трудности за всички, изкуственото изостряне на нещата не води до никъде; противопоставянията и иредентизмът не водят до никъде,“ каза Самарас. „Полезно е за всяка една страна, която действително иска да се присъедини към ЕС, да стане ясно, че тези предпоставки не могат да бъдат прескочени. Във всеки случай аз съм много удовлетворен от факта, че България и Гърция имаме съгласие по тези принципни европейски критерии, които важат в момента на нашия континент. Това са принципите, върху които трябва да почива една съвременна демократична система, каквито са България и Гърция“, заяви Самарас.

Самарас подчерта отново, че Гърция подкрепя приемането на България в Шенген. България и Гърция са най-засегнати от емигрантската вълна, предизвикана от кризата в Сирия, нашата страна харчи много средства, за да пази границата на ЕС, напълно готова е за Шенген, но никой в ЕС не може да ми отговори защо не ни приемат, каза Борисов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
5
 
! Отговори
восъчната фигура преди 11 години
Добре са я докарали восъчната фигура до Самарас на снимката. Докато пожарникарят някъде дреме.
86
2
 
3
 
! Отговори
Do bokluka ORCE преди 11 години
Tvoiata koza poganska ,samo da mi se iavi6 na kol ke te nabiem,seme ke ti izgoram ,bulka ke ti prodaiam .
85
3
 
6
 
! Отговори
За богатите безделни преди 11 години
Днес пожарникарят ще изнесе лекция на тема: Дрямката - няколко съвета как да я преборим. За богатите безделници от ЕТ герб - вход свободен!
84
10
 
6
 
! Отговори
триглава ламя преди 11 години
По добре триглава ламя, отколкото празна тиква!
83
9
 
6
 
! Отговори
три пъти повече от т преди 11 години
Режима на пожарникаря само ***, три пъти повече от тройната коалиция!
82
7
 
6
 
! Отговори
успя ли да си дремне преди 11 години
Другарю Борисов, успя ли да си дремнеш и в Гърция?
81
7
 
6
 
! Отговори
Два-три месеца? преди 11 години
Още колко му остава на пожарникаря като мин.председател? Два-три месеца?
80
7
 
5
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Самарас го разпознах, обаче кой е портиера до него? Простете, не е портиер, това е шофьора на Живков...
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да зивее Вулгариа да зивее и Грециа! елате пареа , Орце ке ти го бапнем да го пушиш малакизмена..... скопианес псемата.....
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До Оrce 90Бих се радвала да е така, а дано! - от твоите уста в Божиите уши. Но мисля, че България само се заблуждава, че играе своите карти. Даже мисля, че не се и заблуждава, ами в много случаи й е ясно, че играе чуждите. Когато става въпрос за мощни икономически и политически държави, не е чудно, че не може да им се противопостави. Гърция не е от тях. Но хубаво е желанието ти да действаме за себе си.
77
7
 
5
 
! Отговори
gude преди 11 години
Кви са тия тъпотии бе? спрете БЕЛЕНЕ ХОРА НАДИГАЙТЕ СЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ РУСКА РЕПУБЛИКА!
76
1
 
4
 
! Отговори
hi преди 11 години
До orce ti kav si or4e li si bor4e li si q se mahai s tapite ti izmi6liotini sami si go napravihte govorihte mnogo nie mal4ahme sega 6te stradatei ne mi puka proomeitego vie s ste si 4isti balgari a ne dami kazvate 4e simeon e va6 car ...........
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте чели този скапан Герберски саит. Вижте какво става с лекарите ,в СОПОТ с работниците ,с учените,с пенсионерите , с децата ни ,с безработицата .Сайт на ГЬОБЕЛС,БОРИСОВ,ЦВЕТАНОВ
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се откажеш от род и Родина е едно, да плюеш непрекъснато по Родината - това е друго.вече никога няма да сме един народ, аз не съжалявам. И филмът го направихе не отлюбов към евреите и истината за тяхната съдба, а за да унижите България. И да сте толкова безмозъчни и да не виждате къде отивате... Пре..еахте се без чужда помощ.
73
3
 
5
 
! Отговори
БОНУСИииииииииии преди 11 години
ДАВАЙТЕ КОЛЕДНИТЕ БОНУСИ НА ВСИЧКИ НЕ САМО НА СЕБЕ СИ .
72
0
 
4
 
! Отговори
До 84 преди 11 години
Не ми излизай с тоя номер за бедните българи,за тях всичко е скъпо!Говорим за обща цена за България.
71
1
 
13
 
! Отговори
До Оrce преди 11 години
България не играе картите на Гърция, а своите. В интерес на България е да спрете да крадете историята ни. Спрете с кражбите и фалшификациите, спрете с нелепите си твърдения за някакви си "македонци" в България и предполагам няма да имате проблем със страната ни.
70
7
 
1
 
! Отговори
orce преди 11 години
Da ja dovrsam recenicata a toa e deka nemate potreba vece da ne potsetuvate deka prvi ste ne priznale i deka sekogas ste ne podrzuvale.Znavi za da vi ja olesnime rabotata do sega sto ste napravile fala vi a od sega i nie ce znaeme od kogo da begame i so koj da se druzime.Ovoj PAKT na Grcija i dade eden inpuls deka ne se vece sami a eve sega i drugiot komsija.Ajde sega neka nekoj kaze kako de se sakame ponatamu koga SE AMA BAS SE rabotite protiv edem mal narod .SRAM DA VI E BEZDUSNICI
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България губи излаз, на Бяло море, поради комуниста Добри Терпешев! Факт! Другото е от лукавият!
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да припомним на публиката, че проходът Маказа е бил изцяло на българска територия точно преди 100 години и благодарение на един цар Фердинанд и едни демократи управници като Бойко Борисов, България го губи и губи и територията си и пристанищата на Средиземно море.