Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?

Атина иска да си върне образованите хора, напуснали по време на кризата
143
Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?
Снимка: БГНЕС

Моля ви, върнете се! Това е посланието на гръцкото правителство към талантливите млади хора, които са напуснали страната по време на финансовата криза, пише онлайн изданието Politico.

За да ги насърчат да го направят, властите предоставят в рамките на програмата "Rebrain Greece" месечна субсидия на 500-те най-талантливи младежи в размер на 3000 евро преди облагането с данъци, ако се завърнат в Гърция. Министерството на труда покрива 70% от разходите, съобщава Investor.bg.

"Това е първото усилие на гръцката държава, която се стреми да създаде условия за постепенно завръщане", отбелязва Константинос Аграпидас, високопоставен представител на министерството на труда, който наблюдава програмата.

Тя е започнала през април миналата година като начин за пресичане на изтичането на мозъци и е смятана за толкова важна, че дори смяната на правителството след изборите през юли не я извади от релси.

"В момент, когато Гърция излиза от кризата и се връща стабилно към икономическо и социално възстановяване, тя си възвръща средствата и силата да насочи директно усилия към създаване на подходящата среда за завръщане на гръцката диаспора, която търсеше работни места и перспективи за по-добър живот в чужбина по време на кризата", заяви гръцкият министър на труда Янис Вруцис при представянето на програмата.

Около 500 хил. души са се установили в чужбина по време на финансовата криза, при която гръцката икономика се сви с една четвърт, а безработицата се увеличи до 28%. Оттогава безработицата намалява, но все още е над два пъти повече от средното равнище в Европейския съюз и еврозоната.

Изтичането на мозъци ускори най-голямата опасност за гръцката икономика – лошите демографски показатели.

До 2050 г. населението на Гърция се очаква да намалее с между 800 хил. и 2,5 млн. души и да достигне между 8,3 и 10 млн. души, а една трета от местните жители ще бъдат на повече от 65 години, показва изследване на института Dianeosis.

Отговорът на правителството беше да предложи финансов бонус от 2000 евро за всяко раждане. Гърция е преживявала масова миграция и преди, включително през десетилетията след Втората световна война, но разликата този път е, че емигрират гърците с най-високо образование и умения. Над 90 на сто от напусналите страната са завършили колеж, а 64% са имали следдипломна квалификация, показва изследване на консултантската компания ICAP.

Човешкият капитал е водещият износ на Гърция, показва доклад на глобалната организация с нестопанска цел Endeavor. Според него изтичането на мозъци в Гърция генерира ежегодно 12,9 млрд. евро за брутния вътрешен продукт и приходи от данъци от 9,1 млрд. евро за страните, в които са се установили гърците. В същото време Гърция е инвестирала 8 млрд. евро в образованието на тези хора.

27-годишната Зина Мария Пентериду, която е анализатор на географски информационни системи и живее в Лондон от близо четири години, се е ентусиазирала, когато разбрала за новата програма. Тя споделя, че не искала да напуска Гърция, но когато завършила образованието си, кризата била в разгара си и родителите й я накарали да замине за чужбина.

“Помислих си, че това е добра възможност. Знам, че връщането ми вероятно би означавало по-ниска заплата и работни стандарти, но все пак искам да дойда, ако има добра възможност“, казва Зина.

Не всички обаче харесват програмата. Критиките, че тя е несправедлива идват главно от хората, които са устояли на изкушението да напуснат и са избрали да останат в Гърция по време на тежките години на кризата.

"Трябва да ценим хората, които останаха. Те бяха измъчвани от безработица, въпреки че са висококвалифицирани. Те избраха или да получават помощи при безработица, което се оказа добър избор за някои, или страдаха дълго време и изчакваха намирането на подходяща работа", гласеше уводна статия в един от най-тиражните гръцки вестници – To Vima.

"Разбирам, че програмата може да е смятана за несправедлива от хората, които останаха през всички тези трудни години", казва Пентериду. Но Аграпидас отхвърля критиките, отбелязвайки, че това не е програма, целяща да намали безработицата, а да покрие нуждите на страната от експерти, които просто не са в страната.

Липса на експертиза

Въпреки много високото ниво на безработица, много компании в Гърция, особено в технологичния сектор, казват, че изпитват проблеми да намерят служители с подходящите умения.

Гай Крийф, член на борда на директорите на компанията за мобилни технологии Upstream, казва, че има затруднения да привлече инженери, тъй като най-висококвалифицираните се установяват в чужбина, веднага щом завършат образованието си, и не са склонни да се завръщат.

"Затова вместо да опитваме да намираме служители с точното образование и опит, решихме да инвестираме в предоставянето на необходимия опит, предлагайки едногодишна програма за обучение на завършили студенти, които след това наемаме", допълва той.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БжънАко в Близкия изток и Пакистан бяха такива умници, държавите им нямаше да са такива кочини. Мнгали си имаме достатъчно, че да ни внасяш отвън.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега в България човек с 1000 лева брутна заплата, плаща 137,80 лева осигуровки и 86,22 лева данък върху дохода. При 3000 лева заплата плаща 413,40 лева осигуровки и 258,66 лева данък върху дохода. Като не ги удържа държавата може да насърчи младите българи, без да раздава пари на калпак, което винаги води до по-лошо. Гърците трябва да направят нещо подобно за всички гърци.
22
9
 
8
 
! Отговори
;-) преди 4 години
Пари ми дай, акъл имам в излишък
21
1
 
7
 
! Отговори
не го спира преди 4 години
ми не го спира, като нас са
20
27
 
12
 
! Отговори
Бжън преди 4 години
Каквото и да си говорим, само внос на мозъци от Близкият изток и бившите съветски републики може да възроди България. Също и Индия, Пакистан, Китай...
19
4
 
23
 
! Отговори
Поредните... преди 4 години
...опитващи да ловят маймуни с трици. Нестава!
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците правилно преценяват, че емигрантите нанасят вреди на тяхната икономика, защото са положени пари да се обичат тези хора и изкарват пари за други държави. У нас смятаме, че те на "издържат". Е тук се вижда колко сме сбъркани.
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка е да се стимулира връщане на избягалите. Така ще върнат един, а ще накарат сто други човека да избягат. Стимули трябват, но за всички, без значение дали са останали в държавата или са избягали. По принцип най-добрият вариант е данъчни облекчения, докато раздаването на пари не води до добри резултати. За България би могло стимул някакво освобождаване от данък върху дохода, в зависимост от възрастта и броя на децата. Може и част от осигуровките да ги поеме държавата.
16
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мисля, че Гърция има кой знае колко мозъци за спасяване. Например в IT сектора не съм чул нищичко за тях, имат ли такъв изощо. Моето шефче опита да инвестира в Гърция и се опари, луди пари искат, а са *** и мързеливи.
15
4
 
15
 
! Отговори
обичам гръцкото море преди 4 години
Това гръцко правителство харчи спестеното от предишното. Явно няма да го плащат и тоя дълг ...
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Иди някога в Гърция, опознай нещата и тогава обяснявай дали има шанс или не.Май само повтаряш чутото от Бойко.
13
2
 
26
 
! Отговори
Депутат преди 4 години
В икономически стабилна България с 610ле минимална заплата се живее прекрасно!
12
3
 
32
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ти не им бери грижата на гърците,а ги виж как живеят.
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левски фалира ааа... Отново ще станете Левски - Спартак, с тире!
10
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците дават 3000 евро,за да си върнат младите и образовани хора,а България 1200 лв.Къде са те,къде сме ние?
9
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още не са започнали да плащат главницата по колосалния дълг от 160% от БВП! Просто тази балканска територия няма шанс... освен да си продадат веднага газовите находища на чужденци ако наистина ги имат кскто се говори около Кипър в морето.
8
2
 
25
 
! Отговори
Ggg преди 4 години
А как спираме изтичането на черепи?
7
6
 
45
 
! Отговори
Десен преди 4 години
Гърците са задружен народ и си обичат родината. Има какво да научим от тях.
6
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не са крадливо племе и *** глави като нас.
5
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЪРЦИТЕ НЯМАТ МОЗЪЦИ