Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?

Атина иска да си върне образованите хора, напуснали по време на кризата
143
Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?
Снимка: БГНЕС

Моля ви, върнете се! Това е посланието на гръцкото правителство към талантливите млади хора, които са напуснали страната по време на финансовата криза, пише онлайн изданието Politico.

За да ги насърчат да го направят, властите предоставят в рамките на програмата "Rebrain Greece" месечна субсидия на 500-те най-талантливи младежи в размер на 3000 евро преди облагането с данъци, ако се завърнат в Гърция. Министерството на труда покрива 70% от разходите, съобщава Investor.bg.

"Това е първото усилие на гръцката държава, която се стреми да създаде условия за постепенно завръщане", отбелязва Константинос Аграпидас, високопоставен представител на министерството на труда, който наблюдава програмата.

Тя е започнала през април миналата година като начин за пресичане на изтичането на мозъци и е смятана за толкова важна, че дори смяната на правителството след изборите през юли не я извади от релси.

"В момент, когато Гърция излиза от кризата и се връща стабилно към икономическо и социално възстановяване, тя си възвръща средствата и силата да насочи директно усилия към създаване на подходящата среда за завръщане на гръцката диаспора, която търсеше работни места и перспективи за по-добър живот в чужбина по време на кризата", заяви гръцкият министър на труда Янис Вруцис при представянето на програмата.

Около 500 хил. души са се установили в чужбина по време на финансовата криза, при която гръцката икономика се сви с една четвърт, а безработицата се увеличи до 28%. Оттогава безработицата намалява, но все още е над два пъти повече от средното равнище в Европейския съюз и еврозоната.

Изтичането на мозъци ускори най-голямата опасност за гръцката икономика – лошите демографски показатели.

До 2050 г. населението на Гърция се очаква да намалее с между 800 хил. и 2,5 млн. души и да достигне между 8,3 и 10 млн. души, а една трета от местните жители ще бъдат на повече от 65 години, показва изследване на института Dianeosis.

Отговорът на правителството беше да предложи финансов бонус от 2000 евро за всяко раждане. Гърция е преживявала масова миграция и преди, включително през десетилетията след Втората световна война, но разликата този път е, че емигрират гърците с най-високо образование и умения. Над 90 на сто от напусналите страната са завършили колеж, а 64% са имали следдипломна квалификация, показва изследване на консултантската компания ICAP.

Човешкият капитал е водещият износ на Гърция, показва доклад на глобалната организация с нестопанска цел Endeavor. Според него изтичането на мозъци в Гърция генерира ежегодно 12,9 млрд. евро за брутния вътрешен продукт и приходи от данъци от 9,1 млрд. евро за страните, в които са се установили гърците. В същото време Гърция е инвестирала 8 млрд. евро в образованието на тези хора.

27-годишната Зина Мария Пентериду, която е анализатор на географски информационни системи и живее в Лондон от близо четири години, се е ентусиазирала, когато разбрала за новата програма. Тя споделя, че не искала да напуска Гърция, но когато завършила образованието си, кризата била в разгара си и родителите й я накарали да замине за чужбина.

“Помислих си, че това е добра възможност. Знам, че връщането ми вероятно би означавало по-ниска заплата и работни стандарти, но все пак искам да дойда, ако има добра възможност“, казва Зина.

Не всички обаче харесват програмата. Критиките, че тя е несправедлива идват главно от хората, които са устояли на изкушението да напуснат и са избрали да останат в Гърция по време на тежките години на кризата.

"Трябва да ценим хората, които останаха. Те бяха измъчвани от безработица, въпреки че са висококвалифицирани. Те избраха или да получават помощи при безработица, което се оказа добър избор за някои, или страдаха дълго време и изчакваха намирането на подходяща работа", гласеше уводна статия в един от най-тиражните гръцки вестници – To Vima.

"Разбирам, че програмата може да е смятана за несправедлива от хората, които останаха през всички тези трудни години", казва Пентериду. Но Аграпидас отхвърля критиките, отбелязвайки, че това не е програма, целяща да намали безработицата, а да покрие нуждите на страната от експерти, които просто не са в страната.

Липса на експертиза

Въпреки много високото ниво на безработица, много компании в Гърция, особено в технологичния сектор, казват, че изпитват проблеми да намерят служители с подходящите умения.

Гай Крийф, член на борда на директорите на компанията за мобилни технологии Upstream, казва, че има затруднения да привлече инженери, тъй като най-висококвалифицираните се установяват в чужбина, веднага щом завършат образованието си, и не са склонни да се завръщат.

"Затова вместо да опитваме да намираме служители с точното образование и опит, решихме да инвестираме в предоставянето на необходимия опит, предлагайки едногодишна програма за обучение на завършили студенти, които след това наемаме", допълва той.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма случай в световната история демографска криза да е преборена със собственото население. Или овреме внасяш чуждо, или по-някое време то само си идва за да засели пущинака. Празно няма! Въпросът е дали ще се направи умно, и да запазиш някаква култура и порядки, или просто ще те превземат насила, като останете шепа хора.
43
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмата на ПП "Има такъв народ" предвижда 2500 лв месечна субсидия на всеки завърнал се лекар за 12 месеца. Ето затова ще гласувам за Слави Трифонов!
42
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закриите БСП и младите може да се замислят, дали сте поумнели и дали да останат. Докато си искате деградацията и русофилията - няма да се върнат заминалите.
41
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас вече нищо не изтича.Всичко само се вкисва.
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога от Радев някой е чул думата "моля ви се" !...това е под достойнството на всеки г.з.Впрочем, май беше процедил през зъби на среща с български емигранти и какво им каза: Вие можете да си останете тук да работите, но си дайте децата да ги "учиме" в България !!!
39
8
 
15
 
! Отговори
Стига с тоя Бойко преди 4 години
Ако има как да се махна от тази безнадеждна дупка ***, знаеш ли колко ще ме интересува Тиквата ли е на власт или *** или Техноимпексовицата...
38
4
 
22
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Мозъците са ясни. Как да спрем изтичането на черепи?
37
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога нацитата с хубаво време и с плажове като гръцките? Хихихи, германия - работилницата на Европа, гигантски концентрационен лагер, съставен от пенсионере, бежанци и ***. Удри бай Даньо с митата, искам да чуя цвилене от нацитата, музика за моите уши. И да не забравят да опростят пак дълговете на гърците.
36
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият в света Исторически парк в света до Варна дава по 2000лв награда за всеки завърнал се специалист! До момента са върнати 7 лекари, 2 инженери и 6 ай ти специалисти.
35
2
 
18
 
! Отговори
До Бжън преди 4 години
Пакистанците ще ни обогатят супер културно ! Ще настане рай направо. Хахавелници либерални...
34
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука на почит са многодетни малолетни майки с по 5 деца инвалиди, мозъци на разБойко не му трябват.
33
4
 
11
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Със заеми и накрая се оказва безсмислено, понеже то мозъци нямало .!.
32
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция към 2050г. ще намалее с 800 хил., а България - вечната колония на бюргерланда, неуспялото проектче на псето Бисмарк, загубило всички войни, ще намалее с няколко милиона. Официално вече България е 6.8 милиона, неофициално още по-малко. Германия - безмислена окупирана страна от пенсионере и бежанци без армия, без ядрена индустрия, без нищо. Безполезен и грозен език говорен само в Лихтенщайн и в с. Уйнo. германия от 1945г. - най-хубавата германия.
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук пък дават субсидия за тройка на ром а отличниците са без пари.
30
18
 
15
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Гърция е в половин ТРИЛИОН държавен външен дълг. А като ги гледам как продължават по старо му без да мислят как да го платят въпрос на време е да ги удари още по-голяма криза и вече да бъдат изхвърлени от ЕС (въпреки че те това и очакват, за да не плащат). Бих казал, че най-много до 15-20 години гърците може да са по-бедни и от нас стига да не завлекат със себе си цяла Европа, което е доста вероятно. И ние ще духаме супата най-много, ако тогава сме в еврозоната.
29
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без имиграция, няма цивилизация. Или внасяш работна ръка, или населението ти работи по 22 часа в денонощие за да плаща пенсиите. Затова ксенофобските държави са обречени, не за друго.
28
16
 
16
 
! Отговори
Бжън преди 4 години
Близкият изток, Индия и други... имат повечв мозъци от нас, дето всеки овчар да направим програмист, не можем ги стигна.И не ми ги сравнявайте с ромите че и ние не сме снежанки.
27
2
 
14
 
! Отговори
ТАКА ЛИ ? преди 4 години
Да вземат пример от нас как си връщаме хората . . . . .
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната сбъркана социална политика основана на принципът "държавата дава на избрани", вместо на принципът "държавата не взима от всички".
25
5
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
И защо да го правят ако са се установили в по - свястна държава, с много по - висока заплата.