Румъния вика руски дипломат заради евентуалното падане на дрон

Налице е нарушение на румънското въздушно пространство
10 сеп 2023 14:07, Нели Христова
35
Румъния вика руски дипломат заради евентуалното падане на дрон
Снимка: Twitter

Натовска Румъния е извикала временно управляващия руското посолство след откриването на фрагменти от дрон, "подобен на тези, използвани от руската армия". Румънски войници откриха в събота частите в района на Плауру в окръг Тулча до границата с Украйна.

Държавният секретар Юлиан Фота се срещна с руския дипломат същия ден, за да предаде "протеста на Румъния срещу нарушаването на румънското въздушно пространство", каза МВнР. Фота "твърдо поиска от руската страна да спре действията срещу украинското население и инфраструктура, включително тези, които биха застрашили по някакъв начин безопасността и сигурността на румънските граждани в региона".

Румънският президент Клаус Йоханис и шефът на НАТО Йенс Столтенберг информираха в събота, че са обсъдили въпроса в телефонен разговор. Столтенберг каза в X (бившата Туитър), че няма "никакви признаци за намерение да се удари НАТО, но ударите са дестабилизиращи". Той също така приветства решението на САЩ да разположат повече изтребители F-16 за въздушна полиция на НАТО.

Според Йоханис налице е "абсолютно неприемливо нарушение на румънското суверенно въздушно пространство".

Румъния засили мерките за наблюдението и сигурността на въздушното пространство след многократните руски атаки през границата срещу дунавски пристанища и инфраструктура.

Тази сряда отломки от дрон вече бяха открити в района на Плауру на няколко километра от мястото, където в събота бяха открити новите фрагменти. Тогава Киев твърдеше, че в Румъния има паднали и взривили се отломки на ирански дронове след руските удари срещу украинското пристанище Измаил, но Букурещ многократно отхвърли тези твърдения.

След нахлуване на Русия в Украйна НАТО се съсредоточи да предотврати разпространението на войната върху негова територия.

Русия засили атаките срещу южните региони на Одеса и Николаев в Украйна, където се намират пристанища и инфраструктура, жизненоважни за износа на селскостопански продукти, след пропадането на сделката, позволяваща доставките на зърно от черноморските пристанища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: румънияНАТОРусиядрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заедно, хората са пинале по една цуйка и псували зеления щекатилин убиец
25
0
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Руски "дипломати" няма. Това са руски шпиони.
24
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 8 месеца
И метеорит да падне в Румъния, ще кажат че Путин го е пуснал, а укро ПВО свалило.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
чакам укрите да занесат на румънците и части от атомна бомба, та дано най-сетне се включат и те във войната
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щатите ви заповядаха да си затваряте човките и че Дрона е украински. Мамалигите от блага дума не разбират.
21
0
 
0
 
! Отговори
Нико преди 8 месеца
И самолет да падне при мамалигите няма да гъкнат ! Тая Северна Добруджа е Българска а не румънска и Пумънците я имат благодарение на Русия която я взе от нас ! Време е Русия да ни върне сеерна Добруджа а мамалюгите да се качват при Дракула на Карпатите
20
0
 
0
 
! Отговори
Член 5 преди 8 месеца
Та къде е оня мекият член на НАТО, който никога никъде на е влизал?
19
0
 
0
 
! Отговори
Без майтап преди 8 месеца
Колко румънски Натовси инструктори дадоха фира в полицейския участък в Кривой рог? Имало и Холандия-нидерландски също. Румъния води на Нидерландия с 9:4 за момента на мача в Кривой рог.
18
0
 
0
 
! Отговори
Чичи преди 8 месеца
Нарушаването въздушното пространство и паднали отломки от дрон, не представляват никакво нападение срещу държава -член на алианса. Иска им се на украинците, но руснаците също не искат глобална война с целия свят. А военни действия (каквито и да са -от НАТО срещу Русия, ще доведат до най -нежеланото от Нагасаки насам....)
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що нямаше толкова шум когато украински ракети избиха хора в Полша?!?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма какво да го викат, нали искат война. Хайде НАТО да обявява война на Русия. Нашите краварофили първи ще се запишат доброволци, за да бият лошите руснаци. А фрагменти от дрон всеки може да постави. Укрите имат в излишък, защо да не занесат малко на румънска територия. С ракетата в Полша не се получи, сега може да им върже.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Евентуално"и викат руския посланик? Когато укрите свалиха румънския МиГ 21 викаха ли украинския посланик? Когато украински самолети бягаха от руските изтребители и навлизаха в румънското въздушно проистраство викаха ли украинския посланик? За дрона прелетял няколко натовски държави и взривил се насред Загреб викаха ли украински посланици? Украинска инсценировка. Натовска Румъния не бе разбрала. Ама украинците знаеха? НАТО да пази укаинските пристанища близо до границата. Кулеба го каза направо.
14
0
 
0
 
! Отговори
А паспорта на Путин преди 8 месеца
Евентуално не намериха ли до останките та дрона?
13
0
 
0
 
! Отговори
ммда преди 8 месеца
Статийката си е едно нормално евроGейско пльок! ... Предполага се... евентуално... може би... очаква се и ти.н. Когато не можеш да докажеш, започваш с инсинуациите. Типичен стил "козяк амбасада". И нашите центодъвчащи пърхат от щастие.
12
0
 
0
 
! Отговори
Наско. преди 8 месеца
Смешници....
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябваше им време на укрите да подхвърлят парчета от руски дрон в Maмaлигаpuя. В Kurwoстан не се получи, пшekите направиха снимка на отломките и всичко пропадна. Между другото, к'во стана с удара в Константиновка? 17 убити, а нещо се замълча, особено след като немския укролюб Репке пусна анализ на ситуацията. Май укрите бяха, а? Нещо по въпроса?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Факт -"Украинците дават най-точната информация към момента..." Тц ,Ройтерс и Дойчевеле дават по-точна ,нищо ,че "никога не е потвърдена от независим източник " :))))
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
- Докторе, счупих си ръката! - Как? - При евентуално падане. - Пиша ти направление до руския посланик.
8
0
 
0
 
! Отговори
КАКТО ВЪРВИ преди 8 месеца
СКОРО ЩЕ НАМЕРЯТ ПАДНАЛИ ПАРЧЕТА И ВЪРХУ ,,ДУНАВ МОСТ1,,
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре де, ама падането на дрона сега ЕВЕНТУАЛНО ли е или не е евентуално. И кой го е свалил ?