САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово

Според Вашингтон има "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части
30 сеп 2023 07:52, Красимир Ангелов
153
САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово
Снимка: БГНЕС

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той обаче не бе в състояние да уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби.

Косовски полицай бе убит от засада рано сутринта в неделя. По-късно през деня полицията застреля четирима души от групата сърби, извършили нападението.

Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва АФП. (БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: СърбияКосовоСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбия влиза и губи войната в 1885 година, но не губи нито педя от територията си, въпреки че към същата година Пирот все още се е чисто български град. В същото време България при всяка военна загуба от Сърбия губи територии. За това недейте да политиканствате, а гледайте реално на нещата. С тази разгромена от реформи армия, допълнително обезоръжена от Тагарев в посока Украйна, нямаме никакъв шанс в случай на военна конфронтация със Сърбия. Няма и кой да ни помогне.
81
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой голям фил и антиамериканец може ли да обясни, защо сърбия напада България при опита за нейното Съединение ? Защо Българската земя е разделена на 2 и сърбия иска това да остане така ? :)) Защо сърбия влиза в България с 120,000 армия и какво щеше да стане, ако България беше загубила войната? Ако някой ми обясни и го разбера ,ще подкрепя сърбия за косово :)))
80
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да им пратим тъгърев . Ще ги отблъсне с отровна жлъч и човекомразие.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 101 те и при Съединението на България, когато ни нападат..струпват много войски и ядат един от най големите си военни позори от Нас. НАТО дори е след нас с техния бой :)
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Върнете ни западните покрайнини сърбета!Да нападат после САЩ да подари на всяка една съседна страна парче от сърбетата!
77
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имат войски - струпват. Ний какво да струпвами .
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хихихи...ама тоя път в Кремъл е Вова.Да не почнат да падат "Раптори" като круши? И да се чудят ккрааварите що им гасната самолетите на пистата още!Няма да е като последният път-да си пукат спокойно като на стрелбище.Сърбите може и да имат вече "C-400" скрито в някоя плевня...чакащо героичните топ-гъновци,да им набута някоя ракета в аспуха! :)
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 93 Историята НЕ потвърждава твоите думи. Преди империята на САЩ след 1945г ... в Европа няма голяма война ? Преди 1945г България е въвлечена във десетки войни , няколко започнати от руската империя , османската империя , сърбия . В ерата на САЩ ние нямаме нито една война ?Ако имаш твърдения и можеш да ги докажеш слушаме те ? ;)) Иначе си едно филско плямпало , което иска България отново да е провинция зад дунавска
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Където са САЩ там е войната . Разпалена и организирана от тях . Десетки държави убити милиони невинни хора . На ТР о л четата май малкия Сорос ще ви спира кранчето
73
4
 
7
 
! Отговори
Петър Младенов преди 7 месеца
Просръбските еничари в Скопие всеки ден реват в медиите им че договорът за приятелство между България и Северна Македония не бил реципрочен и за това не важи за тях. Това е оправданието че до момента не го спазват. На няколко пъти Вучич директно им намекна, че трябвало да "прекинат" договора. Нима Ньойският диктат е реципрочен за нас? Щом нереципрочния договор не е значи нищо, значи нищо не може да ни спре да си върнем западните покрайнини! Време е България да разбере че сърбите не са ни братя
72
4
 
11
 
! Отговори
Паси Трабанта преди 7 месеца
Хубаво е да помним предателите и един от най-големите национални предатели в историята на България! Соломон Паси американски агент в основата на когото се разпусна Българската Армия. България е заобиколена от Турция, Сърбия та дори и Македония всички от които имат териториални претенции и ние сега сме със свалени ***. Без армия, без оръжия само с имагинерното обещание НаТОто ще ни пази.... но пак за определени папагали руснаците са им виновни. Платени пропагандатори
71
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия не помнят боя от преди 20ина години. Пак ще ядат тупалки. Голямо им е самочувствието.
70
12
 
4
 
! Отговори
ФАМАГУСТА КОСОВО преди 7 месеца
САЩ НЕ НОСЯТ МИР - ТЕ ГО ГАРАНТИРАТ КЪДЕТО И ДА СА !КОЙ РАЗПАЛВА ВОЙНА - РУСИЯ РАЗБИРА СЕ ! ТЕ НАХЛУХА В ЧУЖДА СТРАНА ! АЗЕРИТЕ СИ ОТИДОХА В ЗЕМИТЕ КОИТО СВЕТЪТ НЕ Е ПРИЗНАЛ ЗА АРМЕНСКИ ! ТАКА ЧЕ ДА СЕ ЗНАЕ - КРИМ Е УКРАЙНА , КОСОВО Е СЪРБИЯ , ФАМАГУСТА Е КИПЪР !
69
0
 
9
 
! Отговори
----) преди 7 месеца
Тия да не нападат пак Сърбия.
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 87 Ами намеси се ти? Какво чакаш нали си съсед и може да пострадаш? Като опре яйцето в *** и викаш - България да НЕ се меси ? Що дс не се месиш ? Щото си паткан бай никой ... страхливец. Кой трябва да се намеси ? Ти ако искаш диктатори на границата си , аз Не искам ? И как решаваме проблема?
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доскуча ли ви играта в Украйна вече??
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Eничapckaтa noлитичecka kaмapилa в Ckonиe e cpъбcko твopeниe и тexeн ckpит тepитopиaлeн eшeлoн...
65
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато САЩ изчезнат, ще е деня в който България, ще бъде свършена. Или от руския ботуш или от османската империя. Това е положението.Никой в Европа няма да ви помогне, защото са слаби то е видимо и днес много ясно. Без САЩ Франция, Англия и Германия са просто едни джуджета.
64
9
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 7 месеца
САЩ да не се бавят ами да се намесят навреме с миротворни касетъчни бомби , снаряди с обеднен уран , артирелия , боеприпаси , наемници .....в знак на мир , солидарност , толерантност ......нека и бакланите се запалят ! САЩ намесят ли се ....остава мир и разбирателство както в Украйна , Либия , Ирак , Сомалия и т.н.
63
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
защо се изселват арменците от горни карабах кои ще им се настани в къщитекакто стана в сев кипър светът гледа и мълчи все косово им е в устата сащ да семахат от балканите и черно море само трагедии ни очакват