САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово

Според Вашингтон има "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части
30 сеп 2023 07:52, Красимир Ангелов
153
САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово
Снимка: БГНЕС

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той обаче не бе в състояние да уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби.

Косовски полицай бе убит от засада рано сутринта в неделя. По-късно през деня полицията застреля четирима души от групата сърби, извършили нападението.

Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва АФП. (БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: СърбияКосовоСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще играят стелтовете ми се струва. Много тъппо племе са сърбите.
61
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да се знае - Косово е Сърбия,Крим е Русия!
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 70Русия не постави вето на бомбардировките, но тогава президент беше Елцин-марионетката на САЩ. ///Само където външната политика я ръководеха други. Премиерът Черномирдин в прав текст заяви, че Русия се е напатила от подкрепянето на Сърбия. През ПСВ сърбите провокирали войната с Австро-Унгария, Русия им се притекла на помощ с което е разрушена Руската империя, а сърбите си сътворили своя империя,визирайки кралска Югославия.
59
7
 
12
 
! Отговори
Алек преди 7 месеца
Ши.....ни ,гнус......ни американци дано изчезнете от лицето на земята!
58
8
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
САЩ и НАТО отвориха кутията на Пандора с Косово.
57
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
" косовски полицай бе убит от ЗАСАДА" - ТОВА КАЗВА ВСИЧКО. КОЙ Е ПРОВОКАТОРЪТ.
56
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една от идеите за създаването на НАТО е точно тази. Да се противодейства на луди диктатори и да се сложи край на войните във Европа, които е раздирАт повече от 19 века ! Тука пишат разни празноглавии момченца срещу НАТО, а нямат нищо построено в живота си. Именно НАТО и Европа днес са гарант Българи и Румъния да не попаднат под ударите на поредния руски диктатор, който си е решил че вие сте му негова провинция и нямате право на избор. Това той лично го каза ! ?
55
4
 
7
 
! Отговори
Шоу преди 7 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца...
54
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия не постави вето на бомбардировките, но тогава президент беше Елцин-марионетката на САЩ, който казваше "Бог да благослови Америка".
53
7
 
16
 
! Отговори
Цинизъм преди 7 месеца
Тези който откъснаха Косово от Сърбия,и Албания окупира сръбска територия,сега призовават?
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте на снимката това по-всяка вероятност Косовска Митровица, над косовският полицай се веят сръбски знамена, а уж сърбите, според Вучич, били терориризирани и дискриминирани, В Сърбия възможно ли е, примерно в Буяновац, където са предимно албанци по улиците да се веят албански знамена?! Съмнявам се!
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чета някакви *** драскачи,който се опитват да разделят Българите!Който си нямат най малко представа за историята.В полемика не влизам с заптиета!На България гледайте с уважение!Не залитайте по чужди проблеми!Когато трябва ,ще видим дали няма патриоти, Български Лъвове!
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 47Па земи пОгледни картата на светот отпреди илядо години да видиш че все си граничим със Сърбия/// А, я виж къде е била Сърбия преди повече от хиляда години. 90% от Косово е било в България преди 9 век във Византия. Сърбия влиза в Косово в началото на 13 век. А, албанци/арнаути/живеят в областа преди да има Византия
49
10
 
12
 
! Отговори
Фен на Ники Джъстис преди 7 месеца
Руската марионетка Вучич взема пример от ортака си Илхам Алиев и си мисли, че ще вземе Косово на абордаж както онзи мустакатия взе Нагорни Карабах. Само че дългуча ще яде много бой, защото тук е заграден от натовски държави и няма кой да му помага. Идеална възможност и ние да се включим със сухопътни войски и най -после да си върнем окупираните Западни покрайнини! Крайно време е да се изпълни пророчеството и от Сърбия да остане само белградския пашалък.
48
6
 
15
 
! Отговори
Край преди 7 месеца
На Балканите САЩ са подкрепяли, подкрепят и ще подкрепят полумесеца в борбата му с православния кръст. Който разбрал - разбрал. Който не - така и ще си отиде не разбрал. 30% oт българчетата са патологични русофоби.
47
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 57 Много елементарни разсъждения имаш. Първо сръбската армия водеше войни със всичките си съседи и ги тероризираше. По подобие на русиа . Все пак са техен васал. Второ ако не знаеш косово са етнически албанци? По него време можеше да пламне голяма война между Сърбия и Албания на крачка от нас ?НАТО се опитаха месеци наред да говорят с тогавашния диктатор на балканите, но той мислеше че е господ.НАТО нямаха друг вариант освен да го унищожат преди да е запалим балканите и да стане голяма каша
46
1
 
7
 
! Отговори
Клинтъно преди 7 месеца
Нема ли да ръсне малко обеднено-обогатени нещица?
45
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбия е независима държава, а не на пряко подчинение на САЩ. Или след като я бомбардираха, мислят че могат да казват и правят, каквото си поискат. Това да не им е у нас?
44
0
 
5
 
! Отговори
ФАМАГУСТА КОСОВО преди 7 месеца
Религията е наследство от дедите ни. Но не бива да се водят битки заради религията , защото те само разпалват конфликт утре. Такива битки не загасват. Конфликти които са приключили без признание от 2те страни не загасват. Не може да има мир тогава. Справедлив мир е нужен и то само ако не се счита, че единия е по облагодетелстван. Територии като Фамагуста са призраци които чакат в мрака. Нагорни Карабах го показа. Това са рани които не зарастват . Съгласи се с моето мото -ИСКАМ МИР - ДАВАМ МИР!
43
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРЕДАТЕЛ Е РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КОГАТО СЕ ГЛАСУВА В ООН НАПАДЕНИЕ НАД СЪРБИЯ И ТЯ НЕ СЛАГА ВЕТО ВЪРХУ РЕШЕНИЕТО! ПОСТОЯННИТЕ ЧЛЕНКИ ИМАТ ПРАВО НА ВЕТО ВЪРХУ ВСЯКО РЕШЕНИЕ НА ООН!