Гърция за думите на Ердоган за Кипър: Това изкривява историческата истина

Според тях е обида към паметта на жертвите
19 мар 2024 20:28, Стела Стоянова
37
Гърция за думите на Ердоган за Кипър: Това изкривява историческата истина
Снимка БГНЕС, архив

„Изказването на турския президент относно незаконното нахлуване в Кипър през 1974 г. представлява грубо изкривяване на историческата истина и обида към паметта на жертвите“, казаха днес гръцки дипломатически източници, както предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Още повече, когато това се прави в момент, когато продължават усилията под егидата на Организацията на обединените нации за възобновяване на преговорите за решаване на кипърския въпрос в контекста на решенията на Съвета за сигурност на ООН“, подчертаха същите източници.

В реч пред турски военнослужещи снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ако турските сили бяха настъпили по на юг през 1974 г., тогава целият Кипър днес щеше да е изцяло турски.

По думите му „кипърските турци бяха на ръба на геноцида само преди половин век. В мирната операция от 1974 г. загинаха 498 турски войници от всички краища на страната, офицери, подофицери и цивилни. Въпреки целия натиск, ако не беше намесата на Турция, днес нямаше да съществува нито „Севернокипърската турска република“, нито кипърските турци“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: гърцияЕрдоганКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Andreas Apostollon - Ще се гърчиш като гърчин под турския ятаган, паликаря! Дръж си полата здраво!
10
4
 
5
 
! Отговори
Кърджали преди 1 месец
До Andreas Apostollon Малака една вечер пак може да дойдем.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ердоган е мъртвец
8
12
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Ердоган е прав. Единствената разлика между тюрките гърци и тюрките тюрки е,че в последните векове първите са пасивните п..е..д..е..Р..а.с..т.и ,а вторите активните. Не може да има преференция и подбор между турци и гърци.Все са потомци на църнокожи и китайци. а да разберете думите ми направете разлика от родовете на Ной,между които единствен чист е този на Първият Български Кан Ашкеназ,КОЙТО НЯМА НИЩО ОБЩО С Ц..И. Г..А..Н..И..Н..А. ИНДИЕЦ АВРААМ. .Вече ми втръсна да общувам с И..д..и..о..т..и
7
9
 
8
 
! Отговори
Гьоктюрк преди 1 месец
Гърците нека не забравят: Една нощ внезапно ще дойдем. И тогава операция Атилла в Кипър ще ви се видим миротворна операция. Имаше инциденти и след това. Нека не забравяме как един киприот се покатери на пилона да сваля турското знаме. Аскера го уцели точно между очите и той се свлече като леш надолу. Има го в ютуб.
6
10
 
12
 
! Отговори
КИПЪР преди 1 месец
По време на събитията изченаха над 35000 кипърци, имотите бяха заграбени, даже от английските кипърци, и до сега не са върнати. Турция е спициалист погеноцидите. Добрата новина е, че СКР е в мизерия, и турците там натискат да работят и се лекуват в другата част.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тревожно е положението. Много диктатори има около нас - Путин, Ердоган, Вучич, Орбан...
4
8
 
10
 
! Отговори
Andreas Apostollon преди 1 месец
Кипърските Селяни утрепаха над 300 въоръжени турчина дошли от Анадола..Местните Селяни ви спряха..ТОГАВА ГРЪЦКА АРМИЯ ОТ ГЪРЦИЯ = НЯМАШЕ В КИПАР .....а туркосите избиваха цивилни баби и старци, деца и жени .......ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ЗА ВСИЧКО, което правите СРЕЩУ ГЪРЦИЯ, турски ПИГМЕЙ .
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Кипър гърците живеят добре, а в турската част е мизерия, което показва кой колко може.
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1ДА НАХЛУЕ В КИПЪР ЗА ДА ЗАЩИТИ ТУРЦИТЕ ТАМ, НО РУСИЯ НЕ МОЖЕ))))Украйнските руснаци не са искали никаква защита, още по-малко пък някой е провеждал геноцид над тях.Освен това руската защита се изразява в разрушение на градове и села, нещо което аскера не е правил.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ердоган е прав, ако аскера не беше навлезал в Северен Кипър сега Кипър щеше да е област на Гърция.