Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни

Румен Радев е основният генератор на спънките пред нас, добави той
23 апр 2024 06:45, Анисия Иванова
108
Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни
Снимка: БГНЕС

„Включването на българите в конституцията на РСМ е опит да бъде спасен образа на България, след като ЕС отхвърли другите български искания“.

Това заяви македонският президент и кандидат за втори мандат на поста Стево Пендаровски в интервю за Канал 5.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, каза Пендаровски.

Той изрази скептицизъм, че ако ВМРО-ДПМЕ сформира следващото правителство, ще осъществи конституционни промени. Според Пендаровски партията е станала заложник на дългогодишната си реторика за „българизация“ на РСМ, вследствие на изпълнение на условията от Договора за добросъседство.

Настоящият македонски президент твърди, че вписването на българите е единственото условие, което Скопие трябва да изпълни, за да стартира преговори с ЕС. Според него София не може да наложи вето на преговорния процес, заради въпроси, свързани с историята.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор, трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Той отново коментира въпроса за националната идентичност на Гоце Делчев, като заяви, че той се е декларирал като българин, борещ се за независима Македония.

Кандидат-президентът заяви, че провалът на историческата комисия се дължи на това, че част от българските историци са се опитвали да угодят на българските политици и не са се държали професионално.

Пендаровски разказа за първата си среща с българския президент Румен Радев през 2019 г. Македонският политик твърди, че Радев е отправил „жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Българският държавен глава е поискал Скопие да изпълнява договора си с България, така както изпълнява договора си с Гърция.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, добави Пендаровски./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Балкани
Цените на жилищата в Гърция хвърчат, в Атика искат 3664 eвpo/ĸв.м
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Този господин преди 11 часа
да разсясни на обществеността защо дръжавата му се казва СЕВЕРНА македония, а не само Македония ?!
92
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 4 дни
Българите са големи специалисти в конституционните промени! Оправиха бг конституция, искат и македонската да оправят, смешници!
91
0
 
0
 
! Отговори
Коминтерн? Сериозно? преди 1 седмица
До татар окупатор Ами то Коминтерн няма от 1942-1943 година. Ти в кой век живееш? Стево не е Стево Коминтерна, а Стево Белграда. Не мога да разбера защо се прикрива сръбската връзка от драскащите тук? Щото много от вас слушат все още сръбска чалга явно! Не сте като мен, когато някой колега пусне наша чалга станция със сръбска музика да обръщам веднага на друго радио.
90
1
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 1 седмица
Взе да ми писва от "македонската" наглост. Рано или късно истината ще излезе, а до този момент можем да им стежним живота на педалчетата мръсни, стига са се били в гърдите тия мизерни ***!
89
2
 
5
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 1 седмица
Много им обръщаме внимание на Макетата. Те си страдат от глупоста и лъжите. Не осъзнават, че на България не им трябва Македония отдавна, но ние Българите няма да допуснем кражбата на Българската история, език и култура. Та Република Северна Македония не могат дори и малката истина да приемат, че в страната им съществуват хора с Българско самосъзнание а не промити мозъци.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Открито ни запл"юха.
87
3
 
7
 
! Отговори
татар окупатор преди 1 седмица
Радев към Стево Коминтерна:Альоууу...Стевооо...слагай наколенките и идвай в София да се изповядаш !!!И задължително се научи да рецитираш стихотворението на Иван Вазов: "Аз съм българче..."
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този много лъже, не по-малко от Грипен Фигурантов.
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Георги Делчев и Дамян Груев са по паспорт имената на тия значими личности и ние българите трябва да ги наричаме така , а македонците както искат така тяхна работа.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Георги Делчев и Дамян Груев са по паспорт имената на тия значими личности и ние българите трябва да ги наричаме така , а македонците както искат така тяхна работа.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Той не е пендаровски а пендароски. Така мисля.
82
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прав е! Спасяват ни да не се изложим заради Каракачанов и неговите безумни искания. Изложих ме се и французите трябваше да ни измъкнат от положението
81
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
У крайна и Македония са произлезли от свинските оплетени черва на коминтерна и на соросоидщината, като едните са изкуствено продължение на първите черва. Комунистическото творчество на фалшиви нации се поддържа от соросонепеотата, явно комунистическата идеология им е най на сърце.
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пендаровски-Удбашевски може да му се вярва, защото дава контролирана и проверана информация, изфабрикувана от специалните служби на Сърбия.
79
5
 
10
 
! Отговори
лимонад преди 1 седмица
До Българинкато искаш - отивай бий се с макетата! кръчми имат колкото искаш!аз не искам да ходя да умирам, щото някоя държава не искала да призная произхода на езика си! Кво да им доказвам ? Ходи ти доказвай!Всеки ден те крадат в собствената ти държава..една институция няма дето да работи както трябва, ние сме тръгнали да оправяме на другите конституциите... за размера на държавата ни, фокуса трябва да е да се оправи състоянието вътре в държавата, никога няма да сме световна сила да решаваме
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вкючвайте българите колко има и това беше пък влизате и от зад какво ни занимавате все едно ние ще флизаме
77
8
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Решението с макетата е само едно. ДенаZификация до последния маке-нацист! И Киро - в затвора за предателство на българския национален интерес.
76
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 74 - грешиш! - ние сме признати като балъците на света. непоклатими първенци.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
65 - за тия 2176 година може да са влезли във ЕС ако го има, ами ния до тогава пък няма да ни има на картата.
74
5
 
19
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
Браво на Румен Радев, и с това свое действие показа,че само той милее за Бг.