Мицотакис отново предупреди РСМ

Споразуменията трябва да се спазват
12 юли 2024 12:14, Инна Ангелова
16
Мицотакис отново предупреди РСМ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Северна Македония, че ако не спазва споразумението между двете държави за името, ще застраши пътя на балканската държава към членство в Европейския съюз, съобщава вестник "Катимерини".

По време на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Мицотакис отговори на загрижеността на гръцки журналисти във връзка с поведението на премиера на Северна Македония и други висши служители. Тези длъжностни лица избягват да използват конституционното име на страната, като я наричат просто "Македония“, в нарушение на Преспанското споразумение от 2018 г.

"Споразуменията трябва да се спазват, това е нещо, което подчертах вчера на пленарното заседание на НАТО”, каза Мицотакис, цитира БТА. Въпреки предупрежденията, гръцкият премиер вяра, че съюзниците разбират колко е важно да се спазва споразумението.

“Искаме Северна Македония да предприеме стъпки към европейска интеграция, но това изисква спазване на международното право и споразуменията, които страната е подписала. Вярвам, че по един или друг начин ръководството на Скопие ще разбере това“, каза Мицотакис.

"Във всеки случай Гърция няма да разкрие в този момент дипломатическите оръжия, с които разполага, за да отговори на всяко потенциално настояване от страна на ръководството на съседната страна за тази тактика“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Балкани
Мащабни пожари обхванаха Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
въпрос сев. македолн преди 3 седмици
На кой град извън БГ са викали Малка София и къде е роден балгарина Гоце Делчев.
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От къде произлиза името Гърция? Имат ли право Гърците да наричат страната си Елада?Повтарянето на необосновани твърдения е наложило варване, което е трудно да бъде изкоренено, но не е невъзможно! Аз не виждам карта от преди 19 ти век, на която да има държава Гърция?!?!
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички които ходят на екскурзия в Македония, са доволни. Видели са много по-калпава и изостанала във всяко отношение страна от България. Това повдига самочувствието ни!
10
1
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 3 седмици
Не, той е грък. А ако не знаеш, в Гърция има област Македония.Така, че трябва да се знае, кое е Македония и кое Северна Македония, както се знае за Африка ли иде реч, или за Южна Африка.
9
4
 
8
 
! Отговори
Га4е преди 3 седмици
Българските *** ППДБ, ГЕРБ,ДъПъСъ,СДС трябва да правят като Гърция.Отричане на РСМ до последно-Никакво НАТО, никакъв Шенген.Никакви помощи.Да пумират.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мицотакис южномакедонец ли е?
7
3
 
4
 
! Отговори
А Рундьо преди 3 седмици
си трае;)
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво става с населението в южна македония?
5
2
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Народът на РСМ може и да иска инвестиции, икономика, ЕС и прочие, но управляващия зализан елит не иска. У нас беше сходен проблема с руските под ло ги и добре тогава че двама решиха че ще крадат по-добре от ЕС и ни вкараха. Докато се настройват срещу нас и срещу останалите нищо добро не ги чака - глад, мизерия, емиграция към България и запада и биене в шкембака колко е яко да си "истински" македонец.
4
2
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
Ко значи военно приобщени ве зле? Кой точно иска да ги приобщава военно, щото ние БЪЛГАРИТЕ не щем? Вие копейките си ги приобщете. Ааа, чакайте че те са вече приобщени към сърбия? Това не ви ли стига?
3
4
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
Приятел населението в Северна Македония е много необразовано и простo. Имал съм си работа с тях дълги години, изключително инатливи и лабилни, това е опасна комбинация. Освен това сърби ги управляваха и преди и сега. Тия могат да бъдат само военно приобщени с добро няма да стане.
2
1
 
7
 
! Отговори
МАК-СКРОМНОСТ преди 3 седмици
Го видех на сон Аце ''Големиот'' и ми кажува - ''Северните сте супер-големите во светот''Тоа е напишано на вистински македонски и тука не го разбирате // Щегувам се, разбира се с твърдоглавостта нашите братя от Вардарско и им препоръчвам книгата на Анри Пози - ''Войната се връща'' за да се замислят поне за секунди, колко много факти крият архивите в Белград
1
1
 
33
 
! Отговори
Капитанът преди 3 седмици
Не ги разбирам тия от РСМ , защо постоянно провокират съседите си и какъв е смисълът от всичко това ? Вместо да гледат да са приятели със всички и да влязат по най бързия начин в ЕС и НАТО, те гласуват за някакви маргинали които държат народа в изолация и го настройват срещу всичките му съседи ,без Сърбия.