Египет се страхува от сеобхватна регионална война

Абделати също така обвини "провокативната политика" на Израел
Обновена: 22 сеп 2024 22:32 | 22 сеп 2024 22:30, Нели Христова
11
Египет се страхува от сеобхватна регионална война
Снимка: БГНЕС

В неделя външният министър на Египет предупреди за риска от всеобхватна регионална война, след като боевете между Израел и ливанската "Хизбула" се засилиха, като заяви, че ескалацията "оказва негативно влияние" върху преговорите за примирие в Газа.

Бадр Абделати говори преди годишната среща на световните лидери в ООН, на която хор от международни сили призова Израел и Хизбула да се отдръпнат от ръба на пропастта.

"Съществува голяма загриженост относно... възможността за ескалация в региона, която да доведе до всеобхватна регионална война", каза той пред АФП в централата на ООН, като добави, че последният скок на насилието е "повлиял отрицателно" на преговорите за прекратяване на огъня.

"Но Египет, заедно с Катар и Съединените щати, има пълната решимост и ангажираност да продължи" усилията за постигане на споразумение за примирие, каза той.

Катар, Египет и САЩ от месеци се опитват да постигнат споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в Газа, което според дипломатите ще помогне за успокояване на напрежението в региона.

"Всички компоненти на сделката са готови", каза Абделати. "Проблемът е в липсата на политическа воля от израелска страна", добави той.

Абделати също така обвини "провокативната политика" на Израел за засилването на боевете с Хизбула, съюзник на Хамас.

"Разговаряме с нашите регионални и международни партньори, включително със САЩ, за това колко е важно да се работи за спиране на ескалацията и за спиране на едностранната и провокативна политика, която Израел провежда", каза той.

Регионалният пожар "не служи на интересите на никоя от страните", добави първият дипломат на Египет.

Абделати говори след срещи във Вашингтон с американски официални лица тази седмица, включително със съветника на Белия дом Амос Хохщайн, който ръководи усилията за постигане на примирие между Ливан и Израел.
По-рано в сряда египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси обеща да увеличи усилията за осигуряване на примирие в Газа по време на разговори с гостуващия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Блинкен заяви, че прекратяването на огъня би било най-добрият начин да се спре разпространението на насилието в Близкия изток.
„Всички знаем, че прекратяването на огъня е най-добрият шанс да се справим с хуманитарната криза в Газа, да се справим с рисковете за регионалната стабилност“, каза той. |

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Близък Изток
История на Хизбула — от прокси армия до властта в Близкия изток
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 45 минути
Глупости! Египет не се страхува от нищо,защото египтянина с израелски мизрахски паспорт Нетаняху презастроява луксозно Палестина,киято е столицата на Египет.
9
0
 
4
 
! Отговори
Изтрит нееднократно преди 1 час
Може да сте неграмотни, но триете коментари на поразия. Борите фалшивите новини, ясно.
8
0
 
7
 
! Отговори
Джо преди 1 час
Боже пази България! Журналята вече са неграмотни като Пеевски!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
6 аз отдавна съм на мнение че мисиироците и сисадмина са за бой. Тука се вихреха по едно време едни нацизми и евгеники в същото време цензурирали неща като ж ълтопаветник и г ащи
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За бога защо първото име на авторката на статията я слагате с ***? Да не би да е срамно да се казваш Neli?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Г-жо *** Христова, бихте ли ни обяснили на нас, читателите, какво значи думата "сеобхватна". Много се извиняваме, но не сме я срещали. P.S: Един приятелски съвет - след като напишете статия, хвърлете й едно око за печатни грешки или лапсуси.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всеобхватна регионална няма. Има световна. И на първата световна са казвали че е регионална в началото.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Хаха Зщото са кухи комплексирани *** събирани по кофите и назначени за ,, журналисти '' Затова ти трият коментарите,ама ти си го премести в другия и си свиркай.
2
0
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 час
Поредната правописна грешка в заглавието, но иначе редовно ми триете коментарите, а дори не разбирам защо?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Няма бе Израел ще нашока репата на араболяка и ще има мир.