Кои държави евакуираха гражданите си от Ливан

Има планове и за евакуация по море
Обновена: 1 окт 2024 21:06 | 1 окт 2024 20:35, Инна Ангелова
3
Кои държави евакуираха гражданите си от Ливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западни страни актуализират плановете си за организиране на евакуации от Ливан след рязката ескалация на сраженията по границата между Израел и ливанската военна групировка "Хизбула”, съобщава Ройтерс. Кипър, който е най-близо от ЕС до Близкия изток, може да послужи за център на тези дейности, тъй като през него преминаха около 60 хиляди души, избягали от войната между "Хизбула" и Израел през 2006 година.

Все още нито една страна не е активирала мерки за широкомащабна военна евакуация, въпреки че някои наемат самолети, които да помогнат на гражданите им да напуснат, докато летището в Бейрут все още е отворено. Има и планове за евакуация по море към Кипър, което би позволило придвижването на по-големи групи хора едновременно.

Ето и държавите, които са евакуирали гражданите си до момента:

АВСТРАЛИЯ

Властите са изработили планове за извънредни ситуации, включващи евакуация по море, въпреки че те призовават около петнадесетте хиляди свои граждани, които по техни оценки се намират в Ливан, да напуснат страната, докато летището в Бейрут все още е отворено.

КАНАДА

По информация от медиите в Канада страната ще си сътрудничи с Австралия за евакуация на свои граждани по море. Планът предвижда да бъде нает кораб, който да транспортира по 1000 души дневно, съобщи в. "Торонто Стар".

ФРАНЦИЯ

Франция, която от известно време призовава гражданите си да не пътуват към Ливан, има планове за евакуация от няколко месеца, но все още не е издала заповед те да бъдат задействани. Настоящите планове разчитат на Кипър и на летището в Бейрут, но в тях се обсъждат и евакуации през Турция. Франция разполага с военен кораб в региона, а френски самолетоносач ще пристигне в източната част на Средиземно море в близките дни и ще бъде на разположение в случай, че бъде взето решение за евакуация на чуждестранни граждани от Ливан, каза днес говорител на френската армия.

ГЕРМАНИЯ

Германия евакуира от Ливан второстепенните служители и семействата на служителите в посолството си, както и германски граждани, които са медицински уязвими. Тя също така ще подкрепи други граждани, които искат да напуснат, се казва в съвместно изявление от вчера на министерствата на външните работи и на отбраната. Германците в региона могат да напуснат страната с граждански полети през летищата, които все още са отворени, посочи вчера говорител на германското външно министерство.

ГЪРЦИЯ

Гръцкото министерство на външните работи призова гражданите си да напуснат Ливан и да избягват да пътуват към страната. Гръцка фрегата е на разположение в случай на необходимост.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Великобритания призова гражданите си да напуснат незабавно. Тя прехвърли около 700 военнослужещи в Кипър, укрепвайки присъствието си в района, където вече разполага с военни сили, включително с два кораба на Кралския военноморски флот. Тя също така разполага с две военни бази на острова. Британското правителство нае самолет, който да помогне, в случай че утре има още британци, желаещи да напуснат и ще лети директно до Лондон.

ИТАЛИЯ

Италия е намалила броя на второстепенните си дипломатически служители и е увеличила броя на служителите по сигурността в посолството си в Бейрут, заяви източник на Ройтерс. Министърът на външните работи Антонио Таяни многократно призова гражданите да напуснат страната и поиска уверения от Израел за безопасността на италиански войници, които са част от мироопазващи операции в региона.

САЩ

САЩ наредиха да бъдат разположени десетки техни военнослужещи в Кипър, които да помагат в подготовката за сценарии, включващи евакуация на американци от Ливан.

ПОРТУГАЛИЯ

Премиерът Луиш Монтенегро предупреди да не се предприемат пътувания към Ливан. Страната помогна за евакуацията на малкия брой португалски граждани, които живеят там. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Политика
Кючуков: Разрастване на конфликта в Близкия изток е опасно за България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 45 минути
До Анонимен Просто Министър председателя се учи. Добре!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Този път браво на България! Реагирахме бързо и адекватно! Изненадан съм приятно.
1
1
 
7
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАААА преди 1 час
фащ било държава