По-широка война в Близкия изток може да има катастрофални последици за Европа

ЕС е възприел двойни стандарти
4 окт 2024 17:30, Нели Христова
77
По-широка война в Близкия изток може да има катастрофални последици за Европа
Снимка: БГНЕС

Все по-влошаващата се криза в Близкия изток още повече поляризира Европа и света, предупреждават експерти, а една по-широка регионална война може да има огромни последици за ЕС и континента като цяло.

Професор Луиджи Нарбоне, бивш посланик на ЕС в Саудитска Арабия и страните от Персийския залив, смята, че държавите-членки на блока плащат цената за това, че са твърде разделени по въпроса.

Предупреждението идва, когато лидерите на Г-7 призоваха за деескалация и намаляване на напрежението по израелско-ливанската граница в конферентен разговор в сряда, където обсъдиха битките и влошаващата се криза.

"Не бива да подценяваме, особено в южните части на света, схващането е, че Европа е възприела двойни стандарти", каза Нарбоун. "От една страна имаме осъждането срещу руския президент Владимир Путин. От друга, двусмислено отношение към Израел и конфликта в Близкия изток."

Този двоен стандарт е много вреден за доверието в ЕС и защитата на основните ценности, каза Нарбоун.

"Липсата на стабилност в региона може да повлияе на ролята на Русия в Сирия и да има последици върху икономиката. Разрешаването на кризата е от ключово значение за Европа и е пряко свързано с миграционните потоци с хора, бягащи от засегнатите от войната райони в региона", подчерта бившият посланик на ЕС.

Италианското правителство, което председателства Г-7, би искало Съветът за сигурност на ООН да обмисли укрепването на мандата на мисията на Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) и разширяването на неговите правомощия и отговорности.

Междувременно UNIFIL заяви, че ще остане на място въпреки последните развития.

В изявление, публикувано във вторник, мисията на ООН заяви, че всяко преминаване в Ливан нарушава ливанския суверенитет.

Въпреки че много държави все още вярват, че дипломатическото решение за прекратяване на конфликта е постижимо, досега дипломатическите усилия за облекчаване на напрежението не са довели до конкретни резултати.

Във вторник Израел започна сухопътно нахлуване в Ливан. Оттогава нейните сили се сблъскаха с бойци на Хизбула в тясна ивица по протежение на границата и IDF нанесе няколко смъртоносни въздушни удара, за да подсили кампанията.

Серия от атаки преди нахлуването уби някои от ключовите членове на групировката, включително дългогодишния лидер Хасан Насрала.

Властите в Ливан казват, че около 1,2 милиона души са били разселени и над 1300 са убити досега, според здравни служители

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от Близък Изток
Ще удари ли Израел ядрената инфраструктура на Иран?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
"Израел не е проявявал агресия към Ливан, преди тия шеебеци от Хизбула да започнат да го обстрелват с ракети." - Хайде бе, вярно ли не е проявявал агресия? А кой им взриви пристанището в Бейрут преди това? Самичко ли се взриви?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
"Че Европа не влиза плановете е ясно,но в момента ние плащаме касовите бележки от войната!" - Не е сигурно. Примерно Зеленски защо е подписал указ евреи да не се взимат за войници? Нещо са по-важни, другите сме им длъжни? Или ще си ги развъжда в обезлюдените територии?
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
На 3-ти октомври в Германия се чества Деня на единството. Че няма единство, е явно, има известно обединение. НО! Защо не показахте кадри от честванията? Имаше какво да се види. Как народът използва празника, за да освирка властимащите и да издигне лозунги за мир, за спиране на военната подкрепа към Украйна, за мир и в Близкия Изток. Това в центъра на Берлин. А и в други градове.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
"Я да прочетете как Израел завзема земя от Синайския полуостров и я връща на арабелите." - Връщат я, не защото не я искат, а защото се искат средства да се поддържа отбраната на това нещо. И не е населена с техните и не е плодородна. И в такива времена в които нещата са на кантар, са предпочели да играят за пред бaлъцитe ролята на великодушни, вместо да рискуват сигурността на и без друго клатещата им се в онзи момент държава. Ще дойде време пак ще я искат.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Че Европа не влиза плановете е ясно,но в момента ние плащаме касовите бележки от войната!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
А, не бе! Евреите искат да са доминираща сила. Няма да позволят Европа да е добре.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
По официални данни през третото тримесечие на тази година САЩ са намалили износа си на газ за ЕС с 1/4 и Русия излиза на второ място като доставчик на газ след Норвегия. И то с доста повече, с 1/3 от целия обем на САЩ. Това е втечнен газ, т.е. скъп. Защо САЩ намаляват вноса за ЕС? Защото нямат мощности и терминали.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Нека!
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
"Ми тя цялата територия на израел е анексирана ве, вземи прочети малко как и кога е създаден." От Израел ли ве kAneйka или някой друг им я дава от колониите си? Я да прочетете как Израел завзема земя от Синайския полуостров и я връща на арабелите. Това да не ви е голташка пРосия. Верно е трудно да си kAneйkka и да забавлявате с това колко сте заблудени
58
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 41 минути
Големия ресет идва. Политиката е театър игран от слугите на Сатаната.
57
5
 
0
 
! Отговори
Дедо Байдън преди 42 минути
Не трябваше евреите да убиват НАсрала.
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Иран има много добри учени месеци ги дели да обогатят уран имат и ракети кел ти файда че евреите имали щит и да унищожат ракета с ядрена бойна глава над щита на земята няма да има жив човек
55
2
 
3
 
! Отговори
Войника преди 44 минути
На ШИШИ и Толупа не им пука.Те ще заминат на Бахамите.
54
0
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 44 минути
Не чети и няма да се стресираш. А ти отгоре и коментираш
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Израел не е проявявал агресия към Ливан, преди тия шеебеци от Хизбула да започнат да го обстрелват с ракети. Като си солидарен с Хамас, и се надяваш батковците от Иран да те пазят, трябва да си готов и да изядеш големите шамари. А не да се правиш на мъж, те нокаутират и после да оревеш орталъка колко в лош този, дето те е набил.
52
2
 
3
 
! Отговори
До 48 центчето хаха преди 46 минути
Хахаха, центчето се разквикало яко обаче било тежко да си кАпейка, хахаха кви кви кви, много ни забавлява кви кви.
51
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 46 минути
Никой не се съобразява с Европа, тя е слаба,разделена и окупирана от САЩ.
50
4
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 47 минути
А защо ЕС нищо не прави това дане се случи,защо не наказва Израел ?!
49
1
 
6
 
! Отговори
До48 преди 50 минути
Ми тя цялата територия на израел е анексирана ве, вземи прочети малко как и кога е създаден.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Нещо не съм чул Израел да освобождава и анексира територии? Целта е Хизбула която първа ги нападна точно както колхозниците нападнаха урките и сега вой на kAneйkkитe. E Иран като държава подкрепяща тероризма както и голташка пРосия се намеси и сега и те ще го отнесат и пак ше има рев на kAneйkkитe. Ама то е тежко да си kAneйkka както се вижда 3 та год подред