Българската мечта на един британец: Животът е прост, лесен и всичко е много достъпно

"Дейли мейл" публикува писмо на бивш учител, сега пенсионер
4 окт 2024 07:00, Елка Василева
56
Българската мечта на един британец: Животът е прост, лесен и всичко е много достъпно

Под заглавие: "Живея българската си пенсионерска мечта", "Дейли мейл" публикува на страниците си за имоти обширно писмо от Саймън Хил, бивш учител, сега пенсионер, който има със съпругата си два имота в България, получават по-добро здравеопазване, наслаждават се на горещите лета и карат ски през зимата и всичко това - срещу невероятно ниски разходи за живот, както се изразява той. За това информиира кореспондентът на БНР.

Саймън Хил е бил учител по английски и доста е пътувал по света, упражнявайки своята професия в страни като Кения, Обединените арабски емирства, Катар и Китай. През 2003 година се завръща със съпругата му Ирена, която е рускиня, обратно на Острова, но много поскъпналите жилища карат двойката да помисли да отиде отново в чужбина.

Гледайки предаване по телевизията за британци, които отиват да живеят в България, привлечени от ниските цени и гостоприемния климат, те се решават на тази стъпка и през 2005 година заминават. Купуват си доста скъпа къща в село в околностите на Елена за 81 000 евро, но къщата е огромна, в добро състояние и с огромен двор. По-късно си купуват и малък апартамент във Велико Търново, така че летата прекарват на село, а зимите в града.

Саймън Хил е предоволен от живота си в България, където има нови приятели и достатъчно голяма къща да посреща роднини и приятели от чужбина.

Е, той споменава и някои недостатъци. Като например голямата болезнена бюрокрация, а също бавната поща, защото получават коледните си картички от Острова чак през февруари. Липсват му хубавите английски книжарници, а иначе хубавите механи не могат да заменят напълно традиционния английски пъб.

"Съпругата ми и аз обичаме живота си в България. Тук животът е прост, лесен и всичко е много достъпно. Никога не бих си помислил да се върна в Обединеното кралство", пише в заключение Саймън Хил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от Снимка на деня
Слънчево и още по-топло, на места градусите скачат до 28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
СПОКО, БЕ.. преди 1 минута
Щом жена му е рускиня , дните са му преброени. а тя после ще преспи с целото село....ХАХАХАААА
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Не са ли се скарали с рускинята още?:)
51
1
 
5
 
! Отговори
ДАЙ БОЖЕ..... преди 9 минути
......ПОВЕЧЕ БОГАТИ ХОРА У БЪЛГАРИЯ, ЩОТО ОТ БЕДНЯЦИ И ПРОСТАЦИ ВЕЧЕ ТУКА НЕ СЕ ДИША....ХАХАХАААА .....
50
2
 
4
 
! Отговори
Смех... преди 11 минути
КАКТО ВИНАГИ, ПРОСТАКА ГЛЕДА ВИНАГИ У ЧУЖДАТА ПАНИЦА И ЗЛОБЕЕ ЛИ, ЗЛОБЕЕ....ХАХАХА....
49
4
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 18 минути
С някакви смешни 5000лв. на месец ще живее като цар?! Драги ми, родителите ми са с тавана на пенсиите. Работят всеки на по 2 места, за да си карат новите коли и да обикалят света на воля и пак не им стигат. Всеки според чергата си, де. Ако за тебе на пиадестал са софрата и пърцуцата и друго не те интересува, си ясен и 1к ще ти стигнат на месец.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
81к евро е доста скъпа къща?! 81к евро е къща без пари. Няколко нормални за България зааплати. Иначе с отворени обятия се радвам на чужденци, че нашенците не се траят от простотия и функционална неграмотност. Добре, че около мене неграмотни бедняци няма и всички са интелигентни млади хора с отлични доходи. И о да- на село е прекрасно и България е прекрасна. Просто вечните аутсайдери мрънкалници неграмотни бачкотещи бачкери русофили сте излишни тук.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Чърчил е бил прав за България и времето го показва. Наскоро и един македонски дипломат каза нещо подобно. А този британец много скоро ще изтрезнее от бг реалността и ако не се върне в родината си заради мрачния климат, ще поеме към Кипър...
46
2
 
4
 
! Отговори
бл преди 27 минути
"Да речем, че взима пенсия между 1000 и 2000 паунда на месец" ... Къде ги намирате тези пенсии по 2000 на учител. Че те а Англия учителите едвам вземат такива заплати докато работят.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
и аз ако вземах месечно по 3500 паунда пенсия щях да говоря като него
44
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 39 минути
Това не само че е добра реклама за България, но има и какво да научим от това писмо - какво би трябвало да подобрим, за да станем привлекателна дестинация за чужденци, решили да харчат парите си в чужбина? Ти какво предпочиташ? Когато някое село промени функциите си и повечето му жители вече не се занимават с производителен труд - да се насели с индийци, та да те е страх да замръкнеш там, ако си наследил там къща или възпитани англичани, които изискват да се повиши нивото на битовото обслужване?
43
0
 
5
 
! Отговори
Да ви припомня преди 43 минути
Колега, преди 20 години на 10 км от ВТ продадоха къща на груб строеж за повече пари, имаше и други подобни. Също така не пропускайте факта с двойното гърбене на ингилизи от брокерите- български и чужди. Беше лудо време когато някои хора направиха големи пари със забравени къщи из Еленския балкан. Беше точно преди балона, в Европа тогавашните цени едва сега ги достигнаха.
42
16
 
2
 
! Отговори
English man преди 48 минути
Sorry is it Bulgaria part off Macedonia ?
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Тея са ни бомбандирали сега искат да живеят тук.Чърчил е казал,че българите за нищо не стават.Я марш
40
0
 
11
 
! Отговори
преди 56 минути
С британска пенсия всичко е достъпно. Я бачкай 40+ години в България и после ми говори какво и колко е достъпно!!!
39
2
 
6
 
! Отговори
Ohohhoho преди 1 час
До Тенгри канМи изгони ги бе, клавиатурен воин. Стана 8 и ви пуснаха на работа, панелните клавиатурни п а р а з и ти
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Накратко: наще с'гани са по-добре от техните с'гани.
37
17
 
5
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 час
Навлеци! Аре, фащайте си чуковете, събирайте си партакешите и диомана на Острова! Вие сте ненужни в България! Ся, че има разни подрискани пенции, дето децата им са убегали на Острова, а на тях им е нужно старческо внимание и лъжат пръделниците на нашите врагове, нагло-саксите, не означава, че истинските българи ви искат! Да си свивате дърмите и бегом! Мразим ви! Вие сте мрсна раса!
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Инересно какво научихме от статията и на кого му пука за този. По габровските села е пълно с такива.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тоя за живота или за народа на България говори ?
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мечтите са безплатни!