Най-малко 10 служители на иранската гранична полиция са убити при атака

„ХалВаш“ – организация, защитаваща правата на сунитския етнос белуджи
26 окт 2024 18:16, Гергана Попова
5
Най-малко 10 служители на иранската гранична полиция са убити при атака
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 10 служители на иранската гранична полиция са били убити днес при атака в югоизточната провинция Систан и Белуджистан, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии.

Подробностите за нападението в Гохар Кух, разположен на около 1200 км югоизточно от Техеран, за момента са оскъдни.

„ХалВаш“ – организация, защитаваща правата на сунитския етнос белуджи, чиито представители живеят в Афганистан, Иран и Пакистан - публикува снимки и видеоклипове от мястото на нападението, на което се виждат телата на загинали полицаи и надупчен от куршуми полицейски камион. Организацията съобщи, че мишена на атаката са били две превозни средства на силите на реда и че всички, които са се намирали в тях, са убити, съобщава БТА.

Иранската новинарска агенция ИРНА съобщи, че вътрешният министър Ескандар Момени е наредил разследване на нападението. Засега няма преки заподозрени и никоя групировка не е поела отговорност. Нападението е извършено малко след като Израел нанесе масирани удари по Иран рано тази сутрин.

Систан и Белуджистан е една от най-бедните провинции в Иран, където периодично избухват сблъсъци между иранските сили за сигурност, от една страна, и бунтовници-белуджи, радикални сунитски групировки и наркотрафиканти, от друга.

В началото на октомври най-малко шестима души, включително полицаи, бяха убити в този район при две отделни атаки, припомни АФП. Отговорност за нападението пое радикалната сунитска групировка „Армия на справедливостта“, която действа на територията на съседен Пакистан, но е активна и на иранска територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: атакаИранбунтовници
Още от Близък Изток
За първи път от година: Нетаняху се вслуша в Байдън
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
"когато американците се изнесоха по терлици от Афганистан и оставиха всичкото оръжие в ръцете на талибаните (хората с които уж САЩ воюваха и заради които започнаха войната там), това също беше по желание на Израел. Ако бяха дали оръжията на хората които воюваха рамо до рамо с тях, Израел щяха да бъдат гневни, че Афганистан става модерна държава." - щатите всъщност оставиха оръжията на милицията, но те отказаха да се бият с талибаните и се предадоха за под 2 дни.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
След атаката на Израел над Иран, сега Иран има право да отвърне на атаката.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Мосад плащат на разни изпаднали хора, наркомани и терористи. То и когато американците се изнесоха по терлици от Афганистан и оставиха всичкото оръжие в ръцете на талибаните (хората с които уж САЩ воюваха и заради които започнаха войната там), това също беше по желание на Израел. Ако бяха дали оръжията на хората които воюваха рамо до рамо с тях, Израел щяха да бъдат гневни, че Афганистан става модерна държава.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Интересно що ни занимават с такива безинтересни статии. Такива неща там се случват всеки ден, а Иран има 30 милиона мъже минали през казарма и готови за бойни действия всеки ден от годината. Такива убийства единствено могат да мотивират един народ да бъде още по-сплотен.
1
0
 
2
 
! Отговори
Съгласувано преди 1 час
Нападението е извършено малко след като Израел нанесе масирани удари по Иран.