Прекратяване на огъня в Ливан е малко вероятно преди вота в САЩ

Италия разполага с около 1000 войници като част от мисия на ООН там
24 окт 2024 17:52, Гергана Попова
1
Прекратяване на огъня в Ливан е малко вероятно преди вота в САЩ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Световните сили се срещат в Париж с цел да съберат най-малко 500 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Ливан и да настояват за прекратяване на огъня, пише Ройтерс. Дипломати, пожелали анонимност, заявиха, че очакват малък конкретен напредък.

Още по темата
Франция има исторически връзки с Ливан и работи с Вашингтон в опитите си да осигури прекратяване на огъня. Но влиянието му е ограничено, след като Израел започна широкомащабна атака срещу подкрепяната от Иран Хизбула през септември, при която хиляди бяха разселени и над 2000 души бяха убити.

Париж набързо организира конференцията като средство да покаже, че все още има влияние в бившия си протекторат, но въпреки че са представени 70 делегации и 15 международни организации, малко големи министри присъстват.

Специалният пратеник на Франция за Ливан Жан-Ив Льо Дриан предупреди, че ако конфликтът не спре, съществува риск от гражданска война.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше на посещение в Близкия изток с последен опит за мир преди изборите следващия месец, докато Саудитска Арабия, която не желаеше да се ангажира с Ливан, изпрати младши министър.

Очакваше се да присъстват министър-председателят на Ливан Наджиб Микати и ключови министри, участващи в хуманитарните операции, но нито Израел, чийто премиер Бенямин Нетаняху разкритикува инициативата, нито Иран бяха поканени.

Според външното министерство на Франция конференцията има за цел да събере най-малко 500 милиона евро помощ, за да помогне предимно на 500 000-1 милиона разселени. Ливан казва, че се нуждае от 250 милиона долара на месец, за да се справи с кризата.

Делегациите ще повторят необходимостта от прекратяване на военните действия въз основа на резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г., която призовава Южен Ливан да бъде свободен от всякакви войски или оръжия, различни от тези на ливанската държава.

За да постигнат това, те също така ще се стремят да увеличат подкрепата за Ливанските въоръжени сили, считани за гарант за вътрешна стабилност, но също така жизненоважни за прилагането на 1701.

Италия разполага с около 1000 войници като част от мироопазващата мисия на ООН в Ливан. Дипломатите казват, че след като има прекратяване на огъня, мисията ще трябва да стане по-стабилна.

Париж също настоява ливанските актьори – въпреки нежеланието на някои – да продължат напред по избора на президент, който да запълни двугодишния вакуум на властта преди прекратяване на огъня.

Не е ясно какво може да се постигне на политическия фронт, казаха дипломати, въпреки че Франция рекламира преките си контакти с Хизбула и Иран като предимство в сравнение с посредническите усилия на САЩ.

Координацията между Париж и Вашингтон беше трудна през последните седмици. Европейските и арабските нации са критични, че Вашингтон не призовава за незабавно прекратяване на огъня и се опасяват, че администрацията няма да промени тази позиция преди изборите на 5 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: войнаЛиванООНСАЩ
Още от Русия
Мария Захарова отново заплаши с ядрен сблъсък
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Русия е ангажирана преди 2 часа
иначе да не е почвало даже!