Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
7
 
15
 
! Отговори
D&G преди 13 години
Не мога да разбера какво пискате. Ако в България има закон който гласи че едната страна (продавач, клиент, работник итн) не е задължена да приема плащания в стотинки ако тe надвишават определена бройка (в Германия има такъв закон и той е 20 бройки) то жената е в правото си да откаже да приеме стотинките. Ако няма такъв закон никой за нищо не може да осъди работодателя. Стотинките са легитимно платежно средство. Някаква селска разправия от *** Шумен се превърнала в топ-новина!
244
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки вика разходите на фирмата големи,бизнеса не върви,данъци, осигуровки и т.н..Ама пари за нова виличка или колица за шефа изведнъж се намират.Скоро работодателите ще разберат ,че ТРУДЪТ струва скъпо и ще стане ЕКСТРА да си намериш служители. Монго жени по примера на ромките ,ще почнат да раждат едно след друго деца и ще живечт с помощи и майчинство. Ще са бедни ,но весели и няма да работят.А с малки престъпления ще си докарват още парички. Ще правим като ***,да не сме по *** от тях.
243
3
 
3
 
! Отговори
do 248 преди 13 години
nali si rabotia v normalna firma i si vzimam parite :) mnenieto na porednia forumen geroi izobshto ne mi prechi :D sladur :)
242
3
 
16
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Голям праз, че е дал на стотинки заплатата!!!Отива в банката и ги обменят!!!После разгласява името на фирмата публично!!!Накрая отива със семейството си на почивка!!!
241
1
 
6
 
! Отговори
До 219 преди 13 години
Еее то да си ***/а не е чак толкова лесно... Ама да си МНОГО ***/а мисля, че е трудно дори за ***. Ако си толкова слабоумна колкото си мисля, ще ти го кажа в едно изречение. По-***/а си и от *** ;)
240
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
напишете името на фирмата- такива мизерници не заслужават анонимност, зад която да се крият. Напишете името и да се знаят такива "бизнесмени'
239
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Съгласна съм с 238 И да живее само със жълти стотинки!
238
2
 
3
 
! Отговори
do 242 преди 13 години
Op oshte edin selianin:))) pone za psuvane stavate :D posle shto vzimate 230lv :D
237
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички работодатели на Тетатет.
236
0
 
10
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 13 години
пропуснали сме част от еволуцията, а именно дивият запад. всеки с право на оръжие, да видим кой е без врат и кой не плаща. абе като нямаш пари затваряш кепенците и отиваш на борсата, работиш нощни смени и си осигурен на минимална и то на 4 часа, ей това е българия 100 000 тариката
235
2
 
8
 
! Отговори
stanbeto преди 13 години
последен се кефи този, който стреля пръв
234
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
basi bolnite hora deto pishat tuka :))) samo da vi cheta komentarite vlizam v tozi site :D
233
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Пожелавам на този "рабатадател" да брои само жълти стотинки!
232
3
 
19
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Ако съм на мястото на работничката ще изляза и ще кажа публично името на фирмата!!!Тогава да видим , кой последен ще се кефи!!!
231
0
 
12
 
! Отговори
DJOSI преди 13 години
Не знам счетоводителки ли са там , някаква друга порода ли, просто ми е жал за такива жени с увредени мозъци?И това е коментар на бъдеща майка??!! Как е възможно да се говори по този селски ,груб и инфантилен начин за една жена, която е износвала своето бебе 9 месеца , после го е раждала(което повярвайте ми е хич не лесна работа), после се е възстановявала месеци наред, забравила е какво е сън и се е терзаела какво по напред да осигури на детето и семейството си с огромната сума от 240лв.?????
230
2
 
5
 
! Отговори
Най-после преди 13 години
Ето един вариант работодателите да не взимат само млади а и жени на възраст.
229
6
 
1
 
! Отговори
do 229 преди 13 години
Be ti ot koe selo idvash :)
228
1
 
6
 
! Отговори
до 223 преди 13 години
Мило дете,забравил си си хапчетата тази сутрин.*** ги изпий и не досаждай на хората.
227
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ihaaaaa :) I kato pishesh s golemi bukvi sigurno si mislish che izglejdash po seriozno a :))))Ama kato gledam ti dori gramoten osven da psuvash kato karucar drugo ne ti se otdava :)
226
2
 
14
 
! Отговори
pi4 преди 13 години
проблемът май не е в майчинството, а че фирмата е теглила пари за майчинство и не ги е плащала на майката и след като ги е платила си ги искала обратно ... *** наглата история