Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
6
 
10
 
! Отговори
Работодател преди 13 години
Всички тук човеколюбци, защитаващи правото на жената, им пожелавам да станат работодатели и 10 такива работнички да имат, да им плащат без да им работяттогава друга песен ще запеят
264
0
 
2
 
! Отговори
GN VASILEV преди 13 години
POLZVAI NETA ZA PRAVATA V DRUGI DARZAVI PROBVAI OSVEN DNES .BG IMA I DRUGI SAITOVE OSTAVI GI OT POZITANO
263
0
 
2
 
! Отговори
селкор преди 13 години
80%от машините ми са цпу.съгласен съм за добра социална политика но кой да я плати?
262
4
 
7
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Абе айде не ми обеснявайте кой какво има право, ами работодателя да не е благотворително дружество!Ако фирмата му се състои от20 работнички и една трета са като тази жена, ще бъде винаги на червено!!!Нали трябва отнякъде да дойдат парите да и се плати!От труда на другите работнички и реализирана печалба!!!
261
2
 
6
 
! Отговори
марти преди 13 години
До 25 ВасилевВасилев,Василев,такова мислене се среща само в такива бананови държави като нашата!!!Ами дай тогава да направим така,че жените да бъдат като крепостни селяни и да нямат право да стават майки???Ама как тогава на бял свят ще идват такива тикви като теб???Ама пък от друга страна като се замисли човек би ни било само от полза да намалим броя на тиквенците в България!!!
260
2
 
6
 
! Отговори
марти преди 13 години
До 259 ВасилевВасилев,Василев,такова мислене се среща само в такива бананови държави като нашата!!!Ами дай тогава да направим така,че женте да бъдат као крепостни селяни и да нямат право да стават майки???Ама как тогава на бял свят ще идват такива тикви като теб???
259
0
 
4
 
! Отговори
DO VASILEV преди 13 години
NALI ISKAS EDIN DEN TVOIATA DASTERIA DA TI RODI I OTGLEDA DOBRO I ZDRAVO VNUCHE ZA TOVA SA PRAVATA A DESNIA DEN SI OTIDE BEZ ZNACHENIE KAKVO MISLIM
258
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За тая работа трябва да има синдикати. Синдикалната организация на охранителите примерно казва: за охранител не може да се плаща по-малко от 700лв. И всички охранители членуват в нея. Тогава работодателите, щат, не щат, ще дават мин по 700лв.За сметка на това си имаме угоените прасета Тренчев и Желязков (който от едене умре човека), които са поръчкови лица и в никакъв случай не действат в интерес на хората.
257
4
 
2
 
! Отговори
yordy преди 13 години
Za kakva rabotnichka stava vapros. Ot 4 godini ne raboti, a sega vzela i 5 mesetsa platen otpusk. Da si vzeme parite ot NOI za maichinstvoto, a ne da tovari horata. te sa i plachtali tseli 4 godini
256
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 259// как можа да измислиш подобна простотия. Това и се полага по закон. И к,во, българската жена да не ражда българчета, заради хатъра на работодателите. Цигънска държава.
255
0
 
1
 
! Отговори
селкор преди 13 години
80% от машините ми са цпу.но 22% майки -радост ????
254
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** народ сме. Ми това си е гавра...Дискриминация...
253
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако имаше закони в България можеше да ги осъди за психически тормоз ,защото това е животинско отношение,но тъй като гарван гарвану око не вади...
252
12
 
14
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Обаче дайте да застанем и на страната на работодатяля!!!Всеки който пише против него, би ли си взел такава жена за работник, от която фирмата няма никаква полза!Майчинство и след това отпуск!!!Бъдете честни пред себе си!!!
251
5
 
6
 
! Отговори
DJOSI преди 13 години
Майчинството е велико тайнство и трябва да се уважава всяка жена, която е дала нов живот на друго същество, обича го и го обгрижва!!Недопустимо е майките да се третират от някакви работодателчета и бизнесменчета като второ качество хора! Даже напротив, след като жената забременее, те трябва да са длъжни да и осигурят най-доброто и да получава допълнителни средства!Жалко, трагично и нелепо е да отглеждаш дете с минимална заплата!
250
1
 
9
 
! Отговори
Василев до 256 преди 13 години
Ами тогава ще си плати данъците с тях,ток,вода и др...!Всичко е много просто-кръгът е *** и няма измъкване!!!
249
3
 
7
 
! Отговори
до Василев преди 13 години
Прав си,ама донякъде.В банката за да и преброят и обменят 230 лева от стотинки в банкноти ще и струва 23 лева - сума която майка с две малки деца трудно може да игнорира.А и загубеното време с торбите насам -натам....
248
2
 
7
 
! Отговори
kurentzo lapas преди 13 години
е на това му се вика да правиш мръсно от безсилна злоба...ама на жената да не и дреме- да отива в банката , да си ги обмени и най-добре да викне някоя телевизия да снима :)
247
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tozi site e pylen s borci za svoboda i pravda :)))))))))) ohh zabavno :))
246
4
 
5
 
! Отговори
ТДК преди 13 години
Ами не виждам проблем аз ....