В Дания падат почти всички ограничения, COVID-19 вече не е заплаха

Отпадат маските, сертификатите и съкратеното работно време на заведенията
1 фев 2022 14:19, Анисия Иванова
74
В Дания падат почти всички ограничения, COVID-19 вече не е заплаха
Снимка: БГНЕС

Дания сваля почти всички ограничения срещу коронавируса. От началото на февруари остават в сила само някои малобройни правила за влизане в страната. Отпада задължението за носене на предпазни маски, а хората вече няма да са длъжни да показват сертификати, че са ваксинирани, преболедували или тествани.

Вече са разрешени и масовите мероприятия, включително посещенията на барове и дискотеки. Дания е първата страна в ЕС, която смята да премине през вълната от Омикрон почти без ограничения. Маските вече не се изискват в градския транспорт и магазините.

"Вече преминахме през критичната фаза", заяви министър-председателят Мете Фредериксен, цитирана от DW. Тя смята, че в момента е по-важно да се следи колко от заразените прекарват тежки форми на Ковид-19.

Фредериксен твърди, че възходящата тенденция в инфекциите е вече пречупена, а по-леките форми на зараза с Омикрон, както и високият брой на ваксинираните в страната позволявали отмяната на значителна част от ограниченията. Според правителството Ковид-19 вече не представлява критична заплаха за обществото.

Днес шестмилионна Дания има относително голям брой нови инфекции, дължащи се на варианта Омикрон, но болниците не са така силно натоварени, както се очакваше първоначално, пише DW.

За период от 4 седмици остават в сила някои ограничения за влизане в страната, които се отнасят предимно за неваксинираните. Ваксинирани и преболедували вече няма да показват допълнителен негативен тест, но гражданите от ЕС и Шенгенското пространство, които нямат сертификат, че са ваксинирани или преболедували, ще трябва да си правят предварителен тест или в рамките на 24 часа след влизането в страната.

В ЕС също влизат нови правила от 1 февруари. Сертификатът за двукратна ваксинация срещу коронавирус вече ще важи само 9 месеца. Който не иска след това да бъде приравнен с неваксинираните, ще трябва да си постави бустерна доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** на психиатър по-добре!
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 61 ваксинирани с какво? Графен оксид?
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 66 ограниченията отпадат ама там са набодени освен това ограничения няма щото дали със дали без белега маркираните с графен се засичат от скенерите споко!
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, нощни клубове, фестивали, молове, всичко работи. Който не е ваксиниран си носи последствията. Икономиката няма да буксува заради шепа страхливци.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62 докато ти се самозалъгваш колко ка полезни ваксините винаги ще си седим разделени. Както виждаш мерките в Дания отпадат за всички, а не само за ваксинираните.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 33 000 българи, които починаха дали са на твоето мнение?
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално да отпаднат мерките. Стана повече от ясно, че ваксините не предпазват от нищо, даже Дания са на пето място по брой на заразени от милион, изглежда след ваксиниране хората са предразположени към разболяване за сравнение тук над 65% от населението без ваксина нито се разболя, нито се сертифицира, повече от половината дори нямаме антитела, а ако имаме въобще не сме разбрали щото ковида е слаба ракия.
60
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пропускайте факта, че населението над 11 годишна възраст е ваксинирано 80%, децата на 5 годишна възраст до 11 г. около 50%. Възрастните са 90%ваксинирани, а 65% от тях са с бустер. Никога няма да ги стигнем датчаните! Никога! Докато вие тука се надлъгвате колко са опасни ваксините, хората в цивилизацията си живеят и се радват.
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швеция не се "ослушва" . Съобщиха, че има още 1 300 000 неваксинирани, които затрудняват вдигането на мерките. Все пак в интензивните има около 110 души. В България са над 500. Извод - колкото е по-ниско ваксинирана една държава, толкова повече болни в интензивните и умрели. И по-дълго време мерки и рестрикции
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е едно . България се прецака сама, за кой ли път. Решихте, че с хитрост сте разгадали пъкления план на Бил гейтс. Ами не! Сложихте се сами в грандиозен безсмислен самоубийствен експеримент да борите нов вирус с голи зад....ци. сега берете плодовете на двугодишната съпротива срещу мерки и ваксини. Търсите грешки в другите държави, вместо да се поучите.
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Малта има 1000 починали от Ковид на 1 милион население ,а ние имаме 4600 починали от Ковид на 1 милион население..Дания е с около 850 човека починали от Ковид на 1 милион население." ..................... Ааа, то бива, бива ентусиазъм да се самоубедиш, че не си се прецакал, като си се вакснал, ама ставаш вече досаден/досадна. Отваряй worldometters и чети: към този момент Дания има 647 починали на 1млн., Малта - 1243. Процентът ваксинирани им е еднакъв. Спирам да си губя времето с промити мозъци
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преди епидемията умираха по около 2000 човека на седмица, а сега с 569 повече без да броим починалите от Ковид-19. Ясно е, че и тези 569 човека са починали от Ковид-19, но ги пишат починали от нещо друго"-------- -------- ---------ИЗОБЩО НЕ Е ЯСНО. Повишената смъртност идва от това, че заради ковид у нас на практика няма нито профилактика, нито доболнична помощ, нито лечение (вкл. операции) на всички сериозни болести, защото не са ковид - рак, инфаркти, инсулти... Отидоха си бадева толкова хора
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Дания смъртността от Ковид-19 спадна над 17 пъти и махат мерките. В България смъртността спадна съвсем малко и ще трябва да наложат мерките да се спазват.
54
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
В България преди епидемията умираха по 290 човека средно на ден, а сега през януари 2022 по 430-470 човека на ден. Докато имаме такава надвишена смъртност от по 140-180 човека на ден, че и повече, няма да може да премахнем мерките като в Дания.
53
3
 
7
 
! Отговори
НСИ преди 2 години
В България днес излязоха предварителните данни на НСИ за общият брой на починалите за седмицата 17-23 януари 2022 година. Починалите са 3147 човека. Според портала за Ковид-19, починалите от Ковид-19 за тази седмица са 578 човека, т.е. 2569 човека са починали по други причини. Преди епидемията умираха по около 2000 човека на седмица, а сега с 569 повече без да броим починалите от Ковид-19. Ясно е, че и тези 569 човека са починали от Ковид-19, но ги пишат починали от нещо друго.
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на интернет сега може за 15 секунди да се провери информацията.Малта има 1000 починали от Ковид на 1 милион население ,а ние имаме 4600 починали от Ковид на 1 милион население и сме втори след Перу с 6000 .Дания е с около 850 човека починали от Ковид на 1 милион население.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В сайта се вижда,че Малта се справя толкова добре,колкото и Дания.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента средно в Дания умират от Ковид по 10-15 човека,а в Малта по 1.Дания е 11 пъти по-голяма от Малта.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Малта са починали 500 човека до сега от Ковид.Свга умират по максимум 1 човека на ден от Ковид.Те са 530 хиляди.Те са 13 пъти по-малко от нас.13*500=6500.Това означава ,че Малта ,която даваш за пример е по-добре даже от Дания.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се лъжем,защо в България всеки ден умират по средно 100 човека,а в Дания по средно 10 на ден.Не разбира къде се заблуждаваме.Дания е 6 милиона ,а ние сме 6,5 милиона.