МВФ и ЕЦБ: Отписването на част от гръцкия дълг е неизбежно

Шойбле също бил отворен към идеята
Обновена: 25 ное 2012 15:51 | 25 ное 2012 15:03,
22
МВФ и ЕЦБ: Отписването на част от гръцкия дълг е неизбежно
Шойбле е готов на компромис. Снимка: Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) вече са на мнение, че е неизбежно отписването на част от гръцкия дълг, твърди германският седмичник "Шпигел", цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Според експерти така Атина може да намали задълженията си до 2020 година от 144 до 70 процента от БВП. Това противоречи на позицията на Берлин, който отчаяно настоява за намаляване на лихвите по гръцкия дълг.

Според източници, близки до участниците в среща при закрити врата миналия понеделник, германският министър на финансите Волфганг Шойбле бил отворен за частично отписване на дълга въпреки съпротивата на останалите членове на германското правителство.

Министрите на финансите от еврозоната ще се съберат отново утре в Брюксел, за да деблокират транш от помощта за Гърция на стойност най-малко 31,2 милиарда евро. Въпросът за частично отписване на дълга обаче няма да бъде решен на тази среща, според "Шпигел", но и според публикация във в. "Велт".

Представители на еврозоната са говорили в понеделник на среща при закрити врата в Париж с участието на Шойбле за частично отписване на гръцкия дълг към 2015 г., съобщава "Велт" в неделното си издание.

В. "Велт ам Зонтаг" отбелязва, че перспективата за частично отписване на гръцкия дълг цели да насърчи Гърция да спазва ангажиментите, които е поела в замяна на втората програма за подпомагане на икономиката й.

Тази възможност вероятно има за цел също да успокои МВФ, който настоява за намаляване на дълга на Атина до поносимо равнище, допълва вестникът, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Мен за някакви си 10 млрд. долара дълг на Българска външнотърговска банка ме оплюха тотално след 1989 г., а на миризливите и фусливи грисове им опростиха над 120 млрд долара дългове. Представете си какво ядене, пиене и плюскане е паднало. Те са харчили пари, без да са работили и са имали фалшив стандарт на живот. И казват, че аз съм бил отучил българския народ да работи. Не е вярно - грисовете изплюскаха стотици милиарди долари без да работят, като само се изпърдяват мазно под дебелите сенки...
11
0
 
4
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Ето това вече е успех за Гърция - отписване на част от дълга.Това опрощаване ли е ?На кого ще го запишат? Защо си мисля,че всички се уреждат с някаквди бонуси, само ние си плащаме като попове и стягаме колана ?
10
0
 
3
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Мизерията прояжда народа, а управниците го заблуждават с проблемите на вуте кото живее 1000 пъти по-добре от нас, идеята на който е да промие мозъка на раята, да се подсили неговото фалшиво патриотично чувство, за да може да носи повече на мизерия и репресия. Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум. Народ, който се храни главно от завистта и злобата си -- това сте; съжалявам, че ви го казвам. А гърците не ги мислете, -- винаги са били, и ще бъдат, много преди нас.........
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все още ли вярвате на думи изречени от политици?"Безплатен обяд няма."Това,че ще отпишат част от гръцкия дълг(ако изобщо се случи)не означава,че гърците няма да платят дължимото по друг начин.Естествено това нас българите не ни топли по никакъв начин,затова нека помислим,как и ние да живееем поне като гърците,но не с кредити,а с реално спечелени блага.За да се случи последното обаче трябва да се справим с проблема"комунисти",които са окупирали властта още от 1944г.Докато те ни дърпат конците...
8
1
 
1
 
! Отговори
asdeasda преди 11 години
Kolko oshte ostana be, *** mu maikata?!?!?!?! Nali uj otpisaha 70 i kusur procenta predniq put. . .sega pak!!! Ami daite i nie da vlizame v evroto i da pochvame da se ligavim i glezim. . .Ebati izmislenata istoriq, ne e realno!!!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще е. Част по част с течение на времето ще опростят целия външен дълг на Гърция. То едва ли някой здравомислещ човек е вярвал, че съседите ще могат да върнат 300 милиарда евро. Това е колосална сума за всяка държава, какво остава за една Гърция малко по-голяма от БГ. Така че има и ще има още по-големи резултати от техните стачки. А ние тук гледаме като странични наблюдатели случващото се в БГ и винаги сме доволни. Затова ще тънем в още по-голяма мизерия. Това заслужаваме.
6
1
 
23
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
КОЙ ЯЛ. ЯЛ. КОЙ НЕ Е ЯЛ ДА Е ЯЛ.
5
5
 
16
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Гнусните нации винаги си остават такива. Амебовидните гръцки гени паразитират върху единния европейски организъм. Време е да изритате тези *** от еврозоната, а след това и от Евросъюза.
4
2
 
2
 
! Отговори
гладен грък преди 11 години
Марио-37--прегледай се!!
3
5
 
8
 
! Отговори
гладен грък преди 11 години
Тези които плюят България,за отиват в Гърция и да лижат бизантийски ***!
2
0
 
21
 
! Отговори
Таня преди 11 години
Познавам десетина жени, прислуги в домовете на бедните гърци,чийто дълг ще бъде опростен , частично...Горките гърци!!!Защо не, изцяло???
1
0
 
20
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
МВФ и ЕЦБ: отписването на част от гръцкия дълг е неизбежно....................докато за България и дума не може да става за отписване ще връщат всичко