Наш военен завод започва да прави дронове камикадзе

Безпилотните машини ще се сглобяват в "Цар Самуил" в Костенец
2 юни 2024 11:25, Петър Бойчев
118
Наш военен завод започва да прави дронове камикадзе
Снимка БГНЕС

В държавния холдинг "Терем" започват да правят дронове камикадзе. Безпилотните машини ще се сглобяват в завода "Цар Самуил" в Костенец, който ще произвежда боеприпасите за тях.

"Става дума за малки дронове,  които ще поразяват цели с помощта на осколъчен или кумулативен боеприпас.  Наричаме ги камикадзе, защото тяхната цел е да унищожат противника, без възможност да се връщат", обяснява директорът на холдинга Калин Димитров в интервю за в. "Българска армия".

Безпилотните апарати ще струват 2000 лева, а ще могат да унищожават танкове, струващи 10-15 млн. евро.

Първоначално "Терем" ще сглобява дроновете с части, доставени основно от внос, а постепенно ще преминава към собствено производство на компоненти и ще търси български партньори. Българска фирма например ще доставя батериите, част от електрониката също ще е местно производство.

Опитът от войната в Украйна показва, че към ударните  дронове най-често се прикрепват обикновени боеприпаси. "Терем" планира производството на муниции, специално пригодени за безпилотници. Научно-развойно звено ще работи по създаването на т.нар. умни боеприпаси, както и на различни модификации дронове.

Най-евтините бойни дронове дронове могат да носят и пускат гранати и други леки боеприпаси. По-горен клас са бързите FPV дронове, които носят РПГ ракети с тегло около килограм. По-висок клас са "кръжащите муниции" - дроновете камикадзе, които поразяват бронирана техника. По-мощната им версия може да се ползва за атакуване на сгради и укрепления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от Миш-маш
Как да дезинфекцирате дъската за рязане?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Тия боеприпаси на Терем ако са като термобаричните на Вазовските, руснаците ще заформят хоро, хаха.
86
0
 
2
 
! Отговори
Браво преди 3 седмици
Чудесна новина. Време е да започне армията да се модернизира. Ако успеят с местни доставчици ще бъдат и независими в производството. А сега има търсене.
85
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Преди да прочета новината , видях на секретен руски сайт , че са сложили локация с GPS координати на завода.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ ЧОВЕК Е ТОЛКОВА ГОЛЯМ КОЛКОТО СА ГОЛЕМИ МЕЧТИТЕ МУ. ЯВНО ТЕЗИ ОТ ТЕРЕМ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЕМИ ХОРА!!!
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
никой, В КОСТЕНЕЦ МОЖЕ ДА ПРАВЯТ КИБРИТ,АМА ЗА ДРУГО,ДА НЕ ГОВОРИМ ДРОНОВЕ И БОЕПРИПАСИ ЗА ТЯХ,НЕ СТАВАТ,ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА СИ ХАБИ РАКЕТИТЕ ЗА ТЯХ - ФАЛШИВА ЦЕЛ СА!!!
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво! В сайта продава ли се?
81
2
 
3
 
! Отговори
Artur преди 3 седмици
По *** от българите нема
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прости българи
79
1
 
1
 
! Отговори
Artur преди 3 седмици
*** българи
78
3
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 3 седмици
Целта на този завод е да стане цел.
77
6
 
9
 
! Отговори
По същество преди 3 седмици
Дроновете ще унищожават танкове с цени в евро? А, дано. Дано се освестим и да помогнем на Русия да изтреби на*исткия режим в Киев.
76
5
 
13
 
! Отговори
11 преди 3 седмици
Ъм то, днеска дронове-камикадзе, утре заводи-камикадзе!
75
2
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
един вид терем не могат да опраят осмия въртолет на меджидийката, и да превърнат ми24ките в машини за издирване/спасяване, но щом е ишлеме за братска държава айде почваме.
74
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Тиквата с тия играчки че убива неудобните на режима му. Мога да се фана на бас. Деева и простата торбъ с лййна...
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тоя завод целта му е едни управляващи да намерят поприще на някакви техни хора да се наиграят на разбирачи и на началници. И покрай другото да се развъртят едни пари, да се изхарчат по едни проекти и да се приберат в чекмеджетата на тоя и ония. Иначе в България и пирон не може да се измисли и да се произведе.
72
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво се пенявите излишно бе, някъв чак написал "турска инвазия". Хахаха! От най-близкия си приятел се страхуват, а иначе масово българите целуват изхода на сърбите които са им многократно доказано най-големия враг.
71
3
 
4
 
! Отговори
До до 71 преди 3 седмици
До до 71 - "Твоето величие скоро след изборите ще се озове в ареста за измами в огромни размери." --- на база на какви доказателства? От години по сигнали на Капитал и компания там е цялата държава денонощно и НИЩО! Защо да са в ареста? Заради симон милков наркомана-камикадзе пратен от Прокопиев и компания? И защо точно Възраждане са срещу тях? Нали уж сте опозиция? Врагът не са ли зависимите войнолюбци, а Възраждане плюе от сутрин до вечер по ... ВЕЛИЧИЕ?!? Луди ли сте? Ще се види след 9-ти
70
5
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 3 седмици
Твоето величие скоро след изборите ще се озове в ареста за измами в огромни размери. Затова само Възраждане и излизане от НАТО докато полските или прибалтийските *** не са предизвикали Русия
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя завод, ако не я докарат до трета световна и да изяде тактически нюк, неговите дронове е добре да се използват в случай на турска инвазия.
68
2
 
5
 
! Отговори
Дилема за изборите преди 3 седмици
Карат се от една страна ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и ИТН и от друга ВЪЗРАЖДАНЕ и БСП. Първите ще включат България във войната, а вторите искат да я извадят от НАТО, когато е НАПЪЛНО РАЗОРЪЖЕНА, БЕЗЗАЩИТНА и около нас ВСИЧКО ГОРИ! Т.е. едните ще ни доведат до унищожаване от Русия (от тук изстреля ли се една НАТОвска ракета, Русия ще отговори), другите - да ни унищожат всички останали! Имаме некадърни и зависими К.РЕТЕНИ! Само Радев е разумен, но е сам. Сега се появиха Величие на полк. Марков и вече не е!

Спонсорирани публикации