BMW продължава да печели въпреки кризата

Финансовото подразделение спаси резултатите на концерна
1 авг 2013 20:16, Петя Славова
7
BMW продължава да печели въпреки кризата
Снимка: Reuters

Въпреки неудобните рамкови условия автомобилният производител BMW остава на курса към нови рекорди. По-високите инвестиции и влиянието на кризата на пазара на много европейски страни намалиха оперативната печалба (EBIT) през второто тримесечие на годишна база с почти девет процента до малко над 2,068 милиарда евро, но все пак под черта концернът е спечелил почти 1,4 млрд. евро – значително повече, отколкото през същия период на миналата година, като ръстът е от 9%, не на последно място и благодарение на силното си финансово подразделение, предаде DPA.

"Въпреки значителните насрещни ветрове на много автомобилни пазари в Европа BMW отчита силно второ тримесечие", казва главният изпълнителен директор Норберт Райтхофер. Продажбите в периода между април и юни скачат с 1,8 на сто до 19,55 милиарда евро.

Пазарната слабост на родния континент, където BMW продава почти половината от автомобилите си, и ценовият натиск ще пречат на групата и през втората половина на годината. Но Райтхофер потвърди прогнозата, че продажбите през 2013 г. ще нараснат "с едноцифрен процент" до нов връх. Печалбата преди данъчно облагане ще бъде обаче в застой.

Мюнхенци, точно като редица техни конкуренти, в момента се намират в масивен инвестиционен цикъл - за нови продукти и заводи, както и в сферата на електрическата мобилност в момента автомобилните производители инвестират милиарди евро. Така че това, както и слабото търсене на пазарите, натоварват рентабилността. В автомобилното подразделение на BMW оперативната рентабилност е паднала от 9,6% на 11,6 на сто.

Така в автомобилния сегмент BMW се представя по-добре от конкурента си Mercedes-Benz, който през второто тримесечие прибра 6,4 на сто от приходите си като печалба. Audi успява да отчете марж от 9,9 на сто, както стана ясно от представения по-рано междинен баланс на компанията майка Volkswagen.

С представените данни базираният в Мюнхен концерн се представи според очакванията на анализаторите. „Това е повече или по-малко в съответствие с положителната тенденция", казва участник на фондовия пазар. Потвърждаването на прогнозата също било положителен знак. „Страхотно е, че за пореден път те поясниха, че ще се опитат да достигнат горната граница на целевия диапазон за маржа", коментира брокерът.

Още бизнес новини, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се присъединя и аз към клуб на комплексарите - дай боже свекимо да може да си позволи такава марка за да си лекува като мен комплексите. Минали са ми доста марки през ръцете и няма равни на БМВ и Мерцедес - салон, возия, надежност, купе са нещата, които само можеби някои американски марки могат да им стъпят на класата иначе останалото е в графа *** и хвърляне на пари на вятъра.
5
4
 
8
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
хаха.. аз като един комплексар, собственик на BMW ще кажа - да, колата ми доставя повече удоволствие от доста други неща, от които съм готов да се лиша :)).
4
3
 
13
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ БМВ..ТАТА ИДВАТ ЗА ДА БЪДАТ ПОГРЕБАНИ....
3
20
 
9
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
Който кара BMW мрази себе си да сте видяли коня да е впрегнат зад каруцата.
2
11
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Е това си го пишете "платен репортаж". Вижте, какво правят Ситроен, Нисан и Шевролет (Деу) в последните финансови години :-)
1
16
 
20
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Че за немският автомобилен сектор криза не е имало в последният половин век :) Само добри периоди или по-добри периоди...