Няма риск за банковата система, успокои Чобанов

Случаят с КТБ е изолиран, смята финансовият министър
Обновена: 20 юни 2014 22:22 | 20 юни 2014 22:15, Екип на Investor.bg
Няма риск за банковата система, успокои Чобанов
Снимка: архив, БТА

Няма риск за банковата система, случаят с КТБ е изолиран, заяви финансовият министър Петър Чобанов пред БНТ.

Според него са предприети навременни действия на база на действащия закон, които гарантират сигурността на вложителите.

Държавата стои зад действията на БНБ и зад парите на вложителите, които са гарантирани със закон. Смятам, че по-бързо от три месеца (срокът на специалния надзор от страна на БНБ) ще бъдат решени проблемите, водят се разговори с акционери на банката, посочи Чобанов.

Още по темата
Общата сума на държавните пари в КТБ е 130 млн. лв. или малко повече, като е трудно е да се каже в момента с точност, разкри още министърът. Преди една година стойността им е била над 700 млн. лв.

Хората в държавните предприятия няма да останат без заплати, успокои той, като посочи, че има влязла в сила наредба за концентрацията на държавни средства в банките, като в момента няма държавни дружества, при които над 25% от средствата им да са в една банка.

Днес БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца. За същия срок се лишават от право на глас акционерите в банката с дял над 10 на сто, както и се спира изпълнението на всички задължения на КТБ.

Основанието е получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което се информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

Комисията за финансов надзор (КФН) от своя страна взе решение за спиране на търговията с акции на Корпоративна търговска банка (КТБ) до сряда, 25-и юни. Мярката се налага с цел защита на инвеститорите, успокояване и стабилизиране на пазара, уверяват от регулатора.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание