Каква ще е съдбата на оборудването на АЕЦ "Белене"?

Според оценката то ни струва над 1 млрд. лв.
20 сеп 2023 09:30, Екип на Investor.bg
43
Каква ще е съдбата на оборудването на АЕЦ "Белене"?
Снимка: БГНЕС

В началото на юли министърът на енергетиката Румен Радев получи поръчение от парламента да проведе преговори за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене", след като се оказа, че интерес към него проявява Украйна. Държавата е във война и не е много ясно какво точно планира да направи с него - да дострои Хмелницката АЕЦ или за резервни части, но според редица експерти след военната инвазия на Русия руски ядрен проект у нас няма да може да бъде реализиран.

На 7 септември в коментар на зрителски въпроси във формата "Властта говори открито" премиерът Николай Денков каза, че е готова оценката, която правителството поръча за оборудването, и посочи, че тя е над 1 млрд. лева. България плати за него малко повече от 600 млн. евро и в решението на Народното събрание е записано, че може да бъде продадено за най-малко тази сума. Отделно обаче страната има разходи за съхранението му.

Не можем да строим АЕЦ "Белене" без Русия

България не може да построи централата без руска помощ, докато в Украйна има достатъчен научен капацитет за това, коментираха пред журналисти от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). В публичното пространство обаче все по-дискусионен става въпросът дали и България няма да има нужда от части за собствените си реактори и дали не е по-добре да се запази част от това оборудване - например парогенераторите. Основание за подобна стъпка може да се окаже един проблем, който АЕЦ "Козлодуй" анализира от месеци - теч между първи и втори контур на VI блок в централата.

От АЯР са категорични, че в момента този теч не представлява заплаха за околната среда или населението - според анализи на конструктора теч до 5 литра на час е допустим. В момента той е 1,2 литра и се следи ежедневно от експертите. При спирането на блока за планов ремонт, което трябва да се случи на 7 октомври, ще бъде направена оценка на тръбичките, които са 16 мм в диаметър и ще бъдат "затапени" компрометираните. Ако междувременно течът се увеличи, блокът ще бъде спрян превантивно. Течността в парогенератора е 81 хил. литра.

В тръбния сноп между първи и втори контур има 11 хил. тръбички всяка с дължина 11 метра и е допустимо затапването на до 550 от тях. Досега в 35-годишната експлоатация на блока са затапени до 20 от тях. Експертите обаче действат внимателно, защото броят на "свободните" тръбички определя и възможността за експлоатация на парогенератора, обясни зам.- председателят на регулатора Борислав Станимиров.

Елизабет Цветанова, директор на дирекция "Анализ и оценка на безопасността" в АЯР, коментира, че течът между първи и втори контур реално е прескачане на бариера и потенциално това крие риск от радиационно замърсяване. Затова и проблемът се следи и анализира много внимателно. Скъсването на тръби между контурите е рисково събитие, но протичане от една или няколко от тях в рамките до 5 литра на час е "проектна авария", тоест очаквана от производителите, допълни и главният секретар на агенцията Иван Горинов.

При това положение експерти препоръчват да бъде запазен поне един парогенератор от оборудването за АЕЦ "Белене" за резерв на АЕЦ "Козлодуй". Но според председателя на регулатора Цанко Бачийски това може и да не е най-оптималното решение. Тръбният сноп за парогенераторите на АЕЦ "Белене" е по-различен (тръбите са разположени шахматно) и само експерти могат да кажат дали е допустимо един от парогенераторите да е от такъв тип, а останалите три - не. Това повдига въпроса дали не е по-добре да се запазят и четирите парогенератора. Не е ясно дали без тях оборудването ще може да бъде продадено.

"Без да съм специалист точно в тази област, вероятно по-добър вариант ще е да продадем оборудването изцяло и да поръчаме отделно парогенератор за АЕЦ "Козлодуй", коментира Бачийски.

Целият материал четете в Investor.bg тук

автор: Деляна Петкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: АЕЦ „Белене“
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
... преди 8 месеца
епа кото такова! реално наистина можем да запазим части от това оборудване за нашите си реактори! Така или иначе сме си ги платили! Инак е много вярно, че ние няма как сами да построим тази АЕЦ! Така, че или за части или да се продава! Щото инак само като стои и ръждясва то няма никакъв кяр от тези реактори!!!
15
3
 
17
 
! Отговори
Сглобкар преди 8 месеца
Всичко за ус райна, Бг не ни е важна. Каквото има , дори каквото няма се дава. Продължаваме да издържаме мързеливците с джипките по 5 * хотели на морето. ЕС каза.
14
4
 
31
 
! Отговори
Вижте каква лъжа преди 8 месеца
Ако Украйна има капацитет, защо тя не ни помогне да довършим АЕЦ Белене. Но след като това е лъжа, тъй като това правителство са хронични лъжци, каква е целта да подарим реакторите? Кой политик пак ще получи съответния подкуп?
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вземете се осъзнайте и го постройте това АЕЦ "Белене". Никой няма да ви даде милиард за оборудването. Особено пък украинците.
12
1
 
19
 
! Отговори
Майстора преди 8 месеца
"България не може да построи централата без руска помощ, докато в Украйна има достатъчен научен капацитет за това" - ето значи как нашите Големи Приятели украинците могат да ни се отблагодарят, задето им помогнахме грандиозно - нали Кирето каза, че без нас бяха загинали миналата пролет - сега да пратят научен капацитет да ни помага да си построим атомната централа!
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е ясно, че можем да си го построим с помощта на Русия. Ние не сме във война с нея нито сме скъсали дипломатическите отношения. Как така американци и руснаци работят по съвместни космически програми, а ние не можем да работим с тях по никакви програми ? Стига сте се правили на улави и да лъжете непрекъснато бе долни лицемери и предатели.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 8. Откъде накъде трябва да ръждяса бе лицемер ?
9
2
 
13
 
! Отговори
Това е: преди 8 месеца
Розова панделка и към родината на Тагаренко!
8
10
 
2
 
! Отговори
Русоробски гений преди 8 месеца
Да го оставим да ръждяса и ще го продадем за скраб.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АБЕ КАК НИЕ НЕ МОЖЕМ БЕЗ РУСИЯ, А УКРАИНЦИТЕ ДЕТО ВОЮВАТ С РУСИЯ КАК МОГАТ???? АБЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ ПАК!!! ДА НЕ НИ МАНИПУЛИРАТЕ П АК БЕ!!! ПАК ЛИ ЩЕ ГРАБИТЕ МИЛИАРДИ ОТ БЕДНА БЪЛГАРИЯ БЕ!!!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бахчийски, кат не си специалист какви предателски идеи раздаваш ?
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Карайте в същия дух предатели.
4
2
 
15
 
! Отговори
фа преди 8 месеца
значи ние не можем да строим без русия, а украйна може ? Как така ?Ми тогава да наемем укрите да ни я построят ?
3
3
 
16
 
! Отговори
Гого преди 8 месеца
Националните предатели в правителството и парламента от герб, пп и дб ще дарят реакторите от белене на украйна или ще им ги продадат за жълти стотинки, а след това ще купят на завишени цени реактори за козлодуй от сащ или от ес! Така хем ще вземат големи комисионни за предателството си два пъти, хем ще докажат на запада, че са твърдо техни марионетки! Българският народ ще е ограбен за пореден път...
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Давайте бре, даже затворете Козлодуй, нали е руски. Ще внасяме в кофи демократична ел енергия от САЩ
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като не можем да построим Белене без риска помощ,защо тогава не ползваме Украйна нали тя имала нужният научен капацитет за построяването на АЕЦ ?