Куюмджиев: Над 60% от газа в Европа продължава да е руски

Възкръсва ли АЕЦ "Козлодуй" с новото гориво?
29
Куюмджиев: Над 60% от газа в Европа продължава да е руски

Над 60% от газа в цяла Европа продължава да е руски, заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Спрямо цените, които можехме да имаме по дългосрочния договор с "Газпром", може би газът е с около 20% по-скъп. Ако сравняваме с цените преди войната е в пъти по-скъпо, въпрос на гледна точка е. Като кажат "Европа била свалила потреблението на руски газ само на 10%". Това е по директните договори и става въпрос главно за втечнен газ. Над 60% от газа в Европа продължава да е руски", каза той той.

Куюмджиев е на мнение, че договорът с "Боташ" им проправя път към пазарите в цяла Европа.

"Всичко подлежи на предоговаряне. Въпросът е какво ще предложиш на този отсреща. Този договор с "Боташ" на практика им отваря пазарите в цяла Европа. Отворихме кутията на Пандора като ги пуснахме на европейския пазар. В наш ущърб е този договор - €2,5 млрд. за 13 години, които ще си ги платим, няма къде да отидем. Теоретично можем да използваме договора да изнасяме до Молдова и Русия, но защо "Боташ" да ни оставят да го правим? Ние не сме им необходими", коментира гостът.

Той коментира и спирането на V блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт и първо зареждане с американско гориво.

"Това е вече трето или четвърто поколение на американското гориво. Проблемите с ядреното гориво са сериозни, могат да доведат до ядрена катастрофа и до спиране на блока за по-дълго време, което ще доведе до кризи заради непроизвеждането на електроенергия. Предстои да видим какво ще стане с френското гориво, което тепърва ще бъде лицензирано. Те самите още не са започнали собственото производство, а го асемблират. План "Б" е да продължим да слагаме руско гориво в VI блок докато имаме", заяви енергийният експерт.

Според него ако ремонтът на V блок на АЕЦ "Козлодуй" продължи по-дълго от обикновеното, сме изправени пред криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Русиягаз
Още от Общество
Проверките продължават: Акцент на КЗП са туристическите услуги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
неутрал преди 1 седмица
Само в.идиотявате читателите си с лъжи.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Делът на руския газ преди войната, през 2021 г е 40 процента. Сега НЕ Е 60%, този е тотален лъжец или го цитирате манипулативно, което не би ме учудило.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още една чибурашка ни убеждава в спуснати опорки. Ако беше така, дали Путин нямаше да го използва като оръжие срещу Европа и едва ли американското и френското ядрено гориво е по-лошо от руското, особенно като сравним други горива.
20
2
 
2
 
! Отговори
куку преди 1 седмица
Този е правен на Червения площад, ама го е срам да си признае,
19
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Отделно, Ноември 2021еа, цената в Азия (LNG) беше с 20-30% по- висока от тази в хъба в холандия (тръбен газ). Сега е 5.5 пъти по-ниска. Благодарение на ЕС. Факт.
18
1
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
Ами руски ще е, какъв да е. То през комунизма беше руски. И газа, и петрола и ядреного гориво, все ще са руски, само ще са по-скъпи защото минават през посредници които ги изпират да не изглеждат руски. То и техниката за изучаването на космоса, и самолетите Боинг, все имат руски части. Както руснаците продължават да карат Мерцедес и БМВ и в магазините им не липсват западни стоки. Просто има меьийна дезинформация и пропаганда и то познайте от кого.
17
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 5 "Цената на газа днес е под 30 Евро, преди войната ,примерно декември 2022 е 50 Евро" - първо, войната почна Февруари 2022г., второ, газта е сезонна стока и цената и зависи от резервите. В края на 2031ва година складовете бяха празни, защото БЕДНИЯТ ЕС не можеше да се конкурира по платежоспособност с БОГАТАТА Югоизточна Азия. И още, ЕС Е на ръба на рецесия, а северозападна Европа с германия Е в рецесия.
16
1
 
2
 
! Отговори
дд преди 1 седмица
Куюмджиев, недей така с баданарката, че ги извади от обувките им *** !Те това НЕ го знаят, знаят го началниците им !
15
3
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 1 седмица
Абсолютни измислици. Не знам на кого ги пробутва. Те измряха червените бабички които гласуваха за партията му.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рай за измамниците
13
4
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 седмица
Този е абсолютен ***, сутрин ако не си прочете нкъде името, няма да знае кк се казва.
12
8
 
10
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
""""Над 60% от газа в Европа продължава да е руски..."""" ------ Даже руснаците са изненадани..., Западният политически елит се отказа от дългосрочни договори с "Газпром" щото 180-200 долара за 1000 куб/м Газ им се виждаха много и минаха на Спотови цени.... Миналата 2023 година средната цена на Газта Европейската борса беше... 1,400 долара за 1000 куб/м Газ, Седем пъти Повече за същия обем Газ!!! -)))))) Дет съ вика: Смех и грех!!! -)))
11
6
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 1 седмица
Газта и до ден днешен си е руска!Просто посредниците едни банки правят мангизи!
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европа затваря заводите, Германия фалира. Афропа газ не и е нужен.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СТИГА БЕ ЧОВЕК НЕ УБИВАИ БЪЛГАРСКИТЕ КОЗЯЦИ
8
7
 
7
 
! Отговори
Осми преди 1 седмица
*Комунистите пак ви лъжат*
7
13
 
17
 
! Отговори
Митрофанов преди 1 седмица
Браво, Куюмджиев, заслужи си копейките!
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КРУМОВИ ЗАКОНИ ЗА КОМУНИСТИ И МУТРИ
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цената на газа днес е под 30 Евро, преди войната ,примерно декември 2022 е 50 Евро. Тоя що си мисли , че говори на овце.
4
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този е уникален лъжец. Според отчетите на Газпром за 2023та спада в продажбите е огромен - около 50% и заради това имат 6 млрд долара загуба за 2023та. Пише го на официалния сайт на Газпром