Почина Фердинанд Пиех - човекът, извел VW до върха

Внукът на Фердинанд Порше си отиде от този свят на 82 години
27 авг 2019 14:15, Красимир Ангелов
21
Почина Фердинанд Пиех - човекът, извел VW до върха
Снимка: Reuters

Бившият шеф на VW Group Фердинанд Пиех почина на 82 години, съобщи агенция Reuters. Пиех е внук на Фердинанд Порше и има огромни заслуги за развитието и растежа на Volkswagen в последните десетилетия, припомня AutoMedia.bg.

Пиех започва работа в Porsche веднага след като завършва университета през 1963 г.. По-късно е начело на екипа, създал легендарния състезателен прототип Porsche 917, който носи на компанията първата победа в "24 часа на Льо Ман" през 1970 г. Възходът му във фирмата е ограничен от договорката, че членове на семействата Пиех и Порше нямат право да ръководят ежедневната дейност на Porsche и той напуска през 1975 г., за да отиде в Audi.

Като шеф на техническото подразделение на Audi Пиех е начело на развитието на моделите 80 и 100 и има ключова роля в лансирането на рали автомобила Audi Quattro от група В, благодарение на който системата за задвижване 4х4 Quattro става световно известна. Също така Пиех има и много важна роля в превръщането на Audi в премиум марка, която се утвърждава като съперник на BMW и Mercedes.

През 1993 г. Пиех става председател на борда на директорите на Volkswagen, като по това време компанията е в сериозна финансова криза. Той успява да се справи с това като залага на създаването и развитието на първите модулни платформи – решение, което се оказва повече от правилно и агресивно изкупуване на други марки: Skoda, Bentley, Bugatti и Lamborghini, а заедно с тях и производителите на камиони MAN и Scania, както и мотоциклетната фирма Ducati.

Пиех се смята за архитект на по-близките връзки между VW Group и Porsche, като собственик и на двете компании е семейният холдинг на фамилията Пиех/Порше – Porsche SE, в който Пиех притежаваше 10%.

На 65 годишна възраст, според политиката на фирмата, Пиех се оттегли, но до 2015 остана важна фигура в надзорния съвет на VW Group, като тогава си тръгна окончателно след избухването на глобалния скандал "Дизелгейт".

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
12
 
0
 
! Отговори
хха преди 4 години
българите само конспирации им дай да разконспирват хаха- много са умни никой немой ги прецака веднага го усетиха че завишил вредните емисии и показания и причинил и рак на половината човечество и земетръс на другата половина дееви едеотите български
16
7
 
17
 
! Отговори
Умен дойч преди 4 години
Да се чете Едва ли има човек направил толкова решаващи измами с които е причинил рак и заболявания на хората чрез 16 кратно завишени стойности на вредните газове от барутниците на Фау Ве единствено мислещ за печалба която ще занесе в гроба.Хваль на таквиз гении.
15
5
 
16
 
! Отговори
едва ли някой преди 4 години
е направил толкова много решаващи неща в този бизнес,колкото този изключителен. човек. Да почива в мир.
14
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни дреме
13
3
 
3
 
! Отговори
Човечеството преди 4 години
Тоя Етна кво общо има ако обЯсниш ща черпа чипс.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замесеният с *** и политици от фолксваген през 2005 е бил ХАрц. не тоя.
11
0
 
3
 
! Отговори
fact преди 4 години
До Човечествотовулкана етна се трогна, обеща да изригне пак скоро в твоя чест, обаме си вика: изстреляха две ракето наскоро с повредена ядрена батериа, ше почака за да удари.
10
4
 
11
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Перник е в траур.
9
7
 
7
 
! Отговори
Антигерманец преди 4 години
И отде хем в криза хем намери пари за агресивното изкупуване на други марки тоя нацист.Американски пари ще да са.Скапа Дукати италианска марка с традиции и дух.
8
15
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Нацистки болук наследник на нацисти роб на теорията за победа на всяка цена.Негов продукт са манипулациите на дизелите.*** от класа.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж чорбаджия но не съвсем. Щял живот роб на петролните господари
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не беше ли замесен в скандал с *** и политици преди 10-тина години?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 4:Ако не е поверително или твърде лично, моля те, разкажи нещо повече!
4
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах честта и привилегията 6 години да бъда част от най-близкия му екип. Невероятен човек, шеф, приятел.
3
12
 
11
 
! Отговори
Човечеството преди 4 години
Благодарни сме за дизелгейт и за смъртоносноят дизелов коктейл който човиши риска от заболявания и увреди атмосферата.Най благодарни сме забманипулациите по двигателите.Такъв мошенил дори Пабло Ескобар не е бил наистина велик ***.Тенк Ю фадър.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почива в мир. Цял свят е благодарен и се възползва от неговия труд. Малко хора могат да се похвалят с такова нещо.
1
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немският *** умре.Наздраве тая вечер ще се пие.