Коя е оптималната скорост за автомобила ни на магистрала?

Не всеки шофьор се замисля каква скорост трябва да се счита за "правилна"
25 юни 2023 09:55, Нели Христова
76
Коя е оптималната скорост за автомобила ни на магистрала?
Снимка: Pixabay/geralt

Не всеки шофьор се замисля каква скорост трябва да се счита за "правилна" за определен автомобил при движение по магистрала. Повечето действан на принципа „10-15 км над позволеното – така хем ще се движат по-бързо, хеч ще избягнат наказание“. Така при позволена скорост от 130 км/ч, те се движат с малко над 140 км/ч и смятат, че всичко е наред, пишат от Automedia.

Оказва се обаче, че движението с подобно темпо не е удобно за шофьора на всеки модел автомобил. Опитът на редица шофьори е доказателство, че всъщност оптималната скорост за превозното средство може да бъде определена, без дори то да е потеглило, тоест докато седи на едно място.

Разбира се, далеч по-лесно да се направи това беше във времената, когато скоростомерите на колите бяха чисто механични. Сега на почти всички съвременни автомобили те са електронни, но принципът си остава същият. Устройството пред шофьора ще покаже оптималната скорост на магистрала, когато стрелката му е разположена вертикално - "на 12 часа". Всъщност, по-правилно е да се говори за диапазон на оптимални скорости - когато стрелката е някъде между позициите "11 часа" и "1 часа"

На скоростомерите на голяма част от автомобилите, които се движат у нас, това съответства на интервал от 90-110 км/ч. При някои марки и модели тя може да е леко изместена и да е в диапазона 80-100 км/ч или 100-120 км/ч. Това се отнася за автомобили с физически стрелки на скоростомери. Всичко е малко по-интересно, ако има цифрово устройство пред водача, тъй като то показва текущата скорост на монитора само с числа без намек за "11 часа", "12 часа" и други подобни.

В този случай водачът трябва да влезе в настройките за изгледа на таблото и да избере там опцията, която визуализира показанията на скоростта под формата на електронна симулация на циферблата на класически скоростомер. Ако се използва същия алгоритъм като при механичния му аналог, отново се получава оптималният диапазон на скоростта на движение.

Практиката показва, че както окачването, така и кормилното управление работят най-добре в кола с висока скорост. И двигателят не показва повишен апетит - както се случва при движение с обороти, клонящи към максималните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
im-ДртiйDiN0man! преди 9 месеца
До Георги /43/ Верният превод от дойч на цитирания от теб израз /Бавното каране - ти - спестява разходи!/ е, съответно по- правилно да се изпише по следния конкретен н/н: Langsam (Behutsam - внимателно!) fahren = Energie /Spirit - гориво/ sparen! Просто и ясно.
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Под 200 не падам!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
110
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
най икономичен е автомобила когато е спрял.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абсолютна тъпотия!!!
56
7
 
1
 
! Отговори
Хари преди 10 месеца
Оптималната скорост,е когато срещу теб се зададе насрещно движещо се МПС Да му махнеш за поздрав,дълбоко да се поклониш и да размахаш туба пълна с гориво!Може и бутилка водка,руска!
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
значи по тази логика аз трябва да карам с 180км в час...
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-голяма глупост скоро не съм чел.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Същият анонимен до Георги 42 коментар надолу.Пич за кораби и самолети да,щот така са сметнати, говорим за автомобили и мойта вдига 240 ама крейската й скорост едва ли надвишава половината от това
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютна глупост подвеждаща хората. Оптимална скорост се определя от разход на гориво и сигурност (последното е по важно).За всеки автомобил е различно и се съмнявам автора да го знае. Апропо, всички вестници пълни с правописни грешки и нула вярна информация
51
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Оптималното на магистрала, средно натоварена е 120 км/ч. Точка. И като разход и като внимание на пътя това е скоростта. До преди половин година карах като луд из страната, често над ограниченията, винаги напрегнат. От 6 месеца в Германия виждам, че хората никак не са глупави. Където могат карат и с 200, но при натоварени пътища всички спазват 120 и всичко е суууупер спокойно и добре организирано. Трябва ни контрол и дисциплина, иначе ще се *** едни други.
50
0
 
0
 
! Отговори
Ами преди 10 месеца
Много просто е това въпрос че, ето и отговора: колкото пише на табелата/знака и хоп готово
49
1
 
0
 
! Отговори
Аналния преди 10 месеца
Шаман тука цялата магическа напевка избьлва
48
1
 
1
 
! Отговори
Като преди 10 месеца
Настъпиш някой по мазола става много раздразнителен и хапе научи повече ти само копираш и плагиатстваш
47
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Разписаха се некадърниците. Като не можете да карате, не карайте.
46
0
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 10 месеца
Критикуващите пропускат това, че автомобилът не е само двигател и конски сили, а и скоростна кутия. Освен при вариаторите (CVT), макар че и там има особености, скоростните кутии се правят с отношения, които да работят оптимално при 30км/ч., 50км/ч. и 120км/ч. Обърнете внимание на оборотите на двигателя при тези скорости на втора, трета и шеста/пета и ще разберете за какво говоря.
45
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Смятай, че ако един шофьор се замисля каква да е скоростта му в цифри, значи е пълен аматьор и пишман шофьор. Тези неща са въпрос на усет, който идва с натрупването на опит.
44
1
 
9
 
! Отговори
За... преди 10 месеца
...реалностите на БГ магистралата -> максимум 100 км/ч. Всичко друго е чупене на окачване.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни глупости...
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нелито, какво пушиш бре жена?