ЕК разследва китайските електромобили

Междувременно ще бъдат наложени наказателни мита
5 окт 2023 15:06, Стела Стоянова
100
ЕК разследва китайските електромобили
Снимка БГНЕС, архив

Европейската комисия обяви, че започва разследване за държавните субсидии за китайски електрически автомобили. Съобщението на ЕК е публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Миналия месец в речта си за състоянието на Евросъюза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен посочи, че европейските пазари са "залети" от евтини китайски е-коли.

Брюксел ще разследва вноса на всякакви нови акумулаторни пътнически електрически превозни средства, произведени в Китай - независимо дали са на китайски или европейски марки. Комисията ще поиска от Пекин повече данни за субсидиите, които дава на автомобилопроизводителите.

В рамките на разследването Комисията ще трябва да установи как точно китайското правителството е подпомагало износителите на автомобили и дали тези субсидии са били нелоялна конкуренция спрямо европейската автоиндустрия. Междувременно ще бъдат наложени наказателни мита, пише "Сега"

Първата публична реакция на Китай дойде от Министерството на търговията, което упрекна Брюксел, че поставя невъзможно кратки срокове за предоставяне на информация и провеждане на консултациите.

Френското правителство е най-настоятелно в искането за защита на местните компании срещу процъфтяващите им конкуренти в Китай. Но в Германия, чиято автомобилна индустрия е добре представена на китайския пазар, имат друга гледна точка - опасяват се, че Пекин може да предприеме ответни мерки и да последват още ответни реакции от двете страни, които да доведат до търговска война между Китай и ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
И не ревете срещу Урсулата! 85% от ВАС са про'с'таци дето гласуват за нея.
76
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Отделно, Китай има ефективни и сигурни снабдителни вериги и ползва евтина енергия. Наскоро две от азиатските фирми (китайски или и КИА) с представители европейци в ЕС (мисля, чеединият беше французин, другият може би беше испанец), зави на среща в Брюксел, където бяха поканени производителите на коли, че няма никакъв шанс да инвестират в ЕС с 30% по-скъпа енергия, но смятат да разширят производството си в САЩ. ЕС се самоизолира и в това няма нищо лошо. Ще умре по-скоро!
75
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Китайските електромобили са по-иновативни, качествени и евтини. Това е факт. Даже ЕС дава милиардни субсидии на немските автомобилопроизводители да купят китайско ноу-хау, как се правят електрически коли.
74
0
 
2
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 7 месеца
С тази грозна рептилия човек не може да прочете статията, щото му се повдига само като я погледне!
73
0
 
1
 
! Отговори
Логопед преди 7 месеца
До Анонимен 77 Изходи се пак, че се разбра само, че ти го набиват :)
72
0
 
4
 
! Отговори
Котка преди 7 месеца
Егаси терора!
71
0
 
10
 
! Отговори
боби преди 7 месеца
А ,...да налагате глоби , санкции и ограничения еша ви няма , и всичко на гърба на редовия европеец ( смятам и нас за европейци ) ! Ако можеш да си купиш прилична китайска кола за 20 хил. ще ти е забранено , защото трябва да купиш по - малка или по - лоша за 40 хил но европейска !
70
1
 
12
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 7 месеца
А разследването за ковиТ експерименталките и далаверата с Файзер на Урсулю докъде стигна? Ще ни информирате ли или е неполиткоретно нек'си?!?!?
69
0
 
12
 
! Отговори
Фори преди 7 месеца
РАЗСЛЕДВАЙТЕ,КЪДЕ ОТИДОХА НЕМСКИТЕ ФИРМИ - ГРУНДИГ,САБА, ТЕЛЕФУНКЕН,ЛЬОВЕ,УХЕР! Е,ИЗЧЕЗНАХА НА 90 %.
68
0
 
10
 
! Отговори
Нора преди 7 месеца
Кара Л***айна,ти си за разследване, милиони купени ваксини , чакат реали- зация,на друга цена!Колкото да китайските автомобили всеки трети ще е китайски,само след две години! Като добавим японските и корейските,европейските отиват на... мулето в ногите!
67
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-ГОЛЯМАТА заплаха за свободата е ЕС.Надминава СССР и наподобява четвърти райх.
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никога не е бил ясен смисълът на политическия проект ЕС. Освен лозунги "да говорим на един глас пред света" нищо смислено не сме чували. И защо да е необходимо да " говорим на един глас" също не е ясно. Европейските държави ще си вземат обратно суверенитетите от ЕС и ще бъдат отново независими. Процесът е необратим. Ако преди много години ЕС като политически проект беше неясен и нерелевантен, днес той е вече вреден за европейските държави и това се разбира от все повече политици и граждани.
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС се превръща в един неконкурентноспособен икономически блок, със свръхрегулирана икономика. Тези полицейски работи бяха да доведат до нищо добро. Китайските производители ще се наложат защото са по-добри, евтини и надеждни. ЕС като организация трябва да намери сили да се саморазпусне в името на бъдещето на европейските народи. ЕС не може да бъде реформирана, както си мислят мнозина.
64
1
 
7
 
! Отговори
ддд преди 7 месеца
Колкото по бързо мърсо..ла се отстрани толкова шансовете на ЕС да оцелее се увеличават...дори и заклетите в ЕС шведи говорят за шведзит...ножа вече е опрял в кокала
63
1
 
15
 
! Отговори
:-) преди 7 месеца
В комунизма на Китай има повече пазарна икономика относно в капитализма на неопсевдолеберализмототалитаризма
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а ще разследва ли двойния си стандарт с нелоялната си конкуренция срещу България, като субсидира далеч повече техните селскостопански производители... явно трябва бедният българин да купува обмитени на макс електромобили пазарна икономика
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС иска да наложи мита за електричките от Китай. Само че Урсула забравя, че основният пазар за луксозния клас немски автомобили, които не се произвеждат в Китай, а само в Западна и Централна Европа, е именно Китай. Какво ли ще стане, ако Китай реши да наложи мита от да речем 40к евро за всеки нов Майбах? Дали пък сметката на ЕС няма да излезе крива? А и доскоро самият ЕС плащаше субсидии за електричките на европейските производители. Вече не плаща, щото няма кинти, Украйна има нужди, хахаха
60
1
 
11
 
! Отговори
aa1820 преди 7 месеца
Акушерке Урзуло, конкуренцията не се бори с мита и протекционизъм а с инвестиции в иновации. И колкото повече спите толкова по близък ще е края - ще стане както със смартфоните и компютрите. Въпрос на едно десетилетие ...и колите са най-малкия проблем btw....но за тва пък ще имаме ток от вятърни китайски перки и ше сме еко
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи! Давайте да разсъждаваме. Вие си произвеждате перални. Една пералня струва 5 лв. Държавата решава че ще поеме 2,5 от тези 5 лв. Вие решавате, че можете да ги продавате в Европа за 6 лв. Европа ще ви разследва защо държавата ви дава тези 2,5 лв?! Защото в Европа заради това че всичко поскъпна по две щото са много умни и пералните им струват 10 лв. ?!?!?!?! Хора с психични отклонения продължават да вземат дебилни решения.
58
10
 
1
 
! Отговори
заеднократна употреб преди 7 месеца
Китайските коли са за еднократна употреба! Няма части за тях! За това са толкова евтини!