Украйна може и да е във война, но продажбата на скъпи коли процъфтява

Броят на продадените модели на Tesla се е увеличил 10 пъти
29 фев 2024 14:22, Нели Христова
160
Украйна може и да е във война, но продажбата на скъпи коли процъфтява

През миналата година в Украйна са регистрирани рекордни продажби на луксозни автомобили. Някои премиум марки попадат в топ 10 на най-продаваните коли, което не се е случвало и преди войната с Русия. А броят на продадените модели на Tesla се е увеличил 10 пъти спрямо 2021 г., съобщава изданието strana.best.

Подобен бум в търсенето на скъпи автомобили в една воюваща държава на пръв поглед изглежда много странно, но си има логично обяснение. Според Министерството на икономиката средната цена на автомобилите, внесени от чужбина през 2023 г., се е увеличила с 20% - до 1,56 милиона гривни (74 000 лена), като това се дължи на потока от премиум-автомобили.

Дори в момента, въпреки блокадата, на украинско-полската граница са подредени автовози с коли на Mercedes и BMW, които чакат да влязат в страната. По данни на компанията Autoconsulting продажбите на BMW са се увеличили в сравнение с 2021 г. от 2962 единици на 4263, тоест 1,5 пъти. Баварската марка заема пето място сред колите, продавани в Украйна.

Продажбите на Mercedes (2601 през 2023 г. срещу 2987 през 2021 г.) и Lexus (1892 през 2023 г. срещу 1858 през 2021 г.) формално не са се променили много. Но всъщност, като се има предвид, че милиони хора са напуснали чужбина и значителна част от територията на страната е завзета от Русия, дори тези цифри са сериозно увеличение. В същото време през миналата година Mercedes зае 7-мо място сред най-продаваните автомобили в Украйна (през 2021 г. беше едва 13-ти).

Причините за бума са няколко. Какви са те четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...а в Бг И 6-зведни безплатни хотели !
84
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някои умират, други забогатяват. Така е същината на войната. В Украйна повечето умират. Ама в САЩ яко забогатяват. И българи припечелват някой лев., военните заводи работят на 3 смени.
83
1
 
41
 
! Отговори
джо преди 2 месеца
Значи Путин е прав това не е война - щом толкова луксозни коли се купуват-и животът продължава нормално , специална военна операция която не засяга инфраструктурата им като цяло , имат гориво , бензин станциите работят а засяга само на определени територии .
82
1
 
29
 
! Отговори
Зеленски преди 2 месеца
Като нямате хляб, яжте пасти и ударете една линия кока. Като има големи помощи от други държави, яко си щипнете от тях за себе си.
81
1
 
25
 
! Отговори
Коприваров преди 2 месеца
До Трепетликов Хахахаххаха!!! Ама ти сериозно ли? Всеки месец ес дава по 1,5 млрд евро на Окраина за пенсии и заплати на бюджетните работници. За 2024-та укрите са заявили нужда от 34 млрд. евро, което прави 34/12=2.83(3) млрд. евро! Данните са от статия на Дойче веле, които са прокремълска медия, нали? Много стабилна икономика, брат! От най-стабилните! Муахахахахахахахахаах!!!
80
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами с какво да бягат украинците, само пеша ли да ходят?
79
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не забравяйте, че украинците също говорят на руски. Те друг език нямат или поне не го знаят. Затова много хора остават с впечатлението, че са руснаци.
78
3
 
48
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Та сега разбрахте ли за какво отиват парите на ЕС. , за войната в Украйна , и защо нямат снаряди !!Продължавайте да давате. Горките украинци !!
77
2
 
42
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 2 месеца
Дарявайте, дарявайте още всичко! Дайте си последните стотинки от пенциите за Зеленски.
76
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
баш "украинките" или полякините по-точно са от севера и запада на укранистан, койно няма нищо общо с Русия! А те са си там, защото ТАМ ВОЙНА НЯМА! Чат пат г-н Путин удари някой склад с американски или френски боеприпаси, да прееве дарителството на нацистите!
75
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези "украинки" във Варна са от южните райони, и са си чисти руснаци, но не смеят да си признаят в България, щото нали знаеш - сме се продали на сащ, като и укрите! Така че, жалко за мъжете им - руски войници !
74
8
 
25
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Идете го кажете на вдовиците от Варна, които ходят като сенки по плажа с децата им. И се чудят как ще преживеят. Не ви ли е срам.....За да забогатяват Зелю и шепа подкупни ииидиииоти, избихте поровин милион украинци. Ама и те са криви. Трабва да се вдигнат и дйви иметат. Ииизмет.
73
1
 
19
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 2 месеца
няма война бе, кви ги дрънкате еврогеиски кречетала. Има специална военна операция за денацификация на руските украйнини, населени с рускоезично население, на което наркозависимия американски майданджия зеленски забраняваше да говорят на руски и не им даваше да работят! Това е истината, ние знаем и помним! Ние сме българи и обичаме Русия и руския народ - освободителя наш! А пеерасите като АлЙо нека си обършат дебелия гуз с укренското знаме на 3ти март!
72
1
 
20
 
! Отговори
_|_ преди 2 месеца
Ами то голяма част от "помощтта" се продава навън. Корупцията процъфтява. Класическа схема за предателство.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ няма начин брато, ако не покожеш ,че си най - прос тия,няма да можеш да заспиш !
70
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако някой си мисли, че всички помощи за Украйна отиват където трябва много се лъже. Не случайно израелците изреваха, че палестинците се бият с американски оръжия нелегално изнесени от Украйна.
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сифилиса на украинките е най - малкия проблем. Поне се лекува.
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българи, пазете се от украинките. Разпространяват сифилис. Бургас и Поморие са пламнали.
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тея украинци от началото на войната свалят по 150 - 200 су - та на ден... Руснаците от 2 години и един ден вече нямат никакви самолети. Както и ракети. Понякога укропитеците не осъзнават какво говорят...
66
1
 
36
 
! Отговори
рендету преди 2 месеца
А, ся сравнете клането кето устрои Израел с "Контратерористическата операция" в Ивицата Газа за 4 месеца и Щадящите действия на Русокото СВО с удари само по военни цели и промишлени обекти с двойно предназначение за 2 години! Истината се познава в Сравнението!