Съдът даде ход на делото срещу бившия военен министър

МО не успя да се конституира като граждански ищец срещу Николай Цонев
21 апр 2010 10:13,
51
Съдът даде ход на делото срещу бившия военен министър
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия военен министър.

Николай Цонев е обвинен за сключването на неизгодна сделка за закупуването на американска поточна линия за строителството на хангари.

Обвинението срещу Цонев е за това, че в периода 12.02.2009 г.–1.06.2009 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения.

Още по темата

Според обвинителния акт така са настъпили значителни вредни последици за бюджета на Министерството на отбраната за 2009 г. в размер на 8 025 825,45 лв. имуществени вреди.

Министерството на отбраната не успя да се конституира като граждански ищец по процеса. Представители на ведомството са предявили молба пред съда за съвместното завеждане на гражданския съд на стойност малко над 8 млн. лв.

Съдът обаче не уважи иска. Причината е, че въпросната машина все още е на митницата, тъй като трябва да бъдат направени допълнителни плащания, за да може министерството да си я прибере.

Според съда, ако гражданският иск на МО бъде приет, това ще наложи събирането на нови доказателства и ще забави хода на наказателното дело.

На днешното съдебно заседание като свидетел се яви министърът на външните работи Николай Младенов, който за кратко бе наследник на Цонев на поста военен министър.

И на влизане, и на излизане от съдебната зала Младенов отказа да коментира обвиненията срещу предшественика си.

Пред съда той разказа как е започнала проверката на въпросната неизгодна сделка.

По думите му малко след като е встъпил в длъжност, МО е започнало проверка по всички плащания, които трябва да бъдат предприети по договорите от военното министерство.

Министърът каза, че преди да стане шеф във МО, предшественикът му  го е предупредил, че има такава сделка за американска поточна линия.

На днешното заседание стана ясно, че е имало обявена обществена поръчка за тази машина, в която се е явил само един кандидат.

Тезата на прокуратурата обаче е, че изобщо не е имало нужда от закупуването на поточната линия.

Николай Младенов подкрепи тезата на обвинението и каза, че според него самият факт, че в обществената поръчка се е явил само един кандидат, означава, че не са изпълнени изискванията на Закона за обществените поръчки. Освен това такава процедурата "не е морална", каза той.

По делото днес бяха разпитани още 7 души експерти от МО, които дадоха подробности по процедурата за обществената поръчка.

Прокурорът Борис Балев коментира след края на днешното заседание, че е имало политическо решение тази машина да се купи.

Следващото заседание по делото е насрочено за 17 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
тони преди 14 години
а за другото нищо ли не доказаха, кьдето снабдяваше армията с хляб на цената на агнешкото
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Или пък трябва да има доказателства? Съгласен съм ,че съдиите и те са подкупни, но в повечето случаи Прокуратурата изобщо няма доказателства а иска присъди. И аз мога да каже ,че си престъпник, но това няма да накара съдията да те осъди. Все пак трябва да се съди на база доказателства а не защото приличаш на престъпник. При90% от оправданите престъпници, е имало прикриване на доказателства и това е още в МВР и тези доказателства не стигат до съда.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
25,ще има да ги чакаме Серго ,Гоце и хубавицата Масларка до второ пришествие.Трябва да дойдат съдии от Европа ,иначе няма да стане с нашия независим съд.
26
1
 
4
 
! Отговори
WerkenSole преди 14 години
Първо, мършата не е само в лицето на този човек. Такова е мнозинството от БГ-масоните. Второ, няма нищо "сериозно" в тази организация, особено в национален мащаб. Трето, това не означава, че самото Масонство (като философия) е нещо лошо. Напротив! Но това означава, че в България не може да има Масонство в истинския смисъл на понятието. Тук няма качествени носители, чрез които да се приложи тази идея. Носителите тук са тип Цонев, тип Александров, тип ДС, тип КГБ, тип рустикални комсомолци и т.н.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе чакам Масларката,нещо много се бави делото .Много време им дадаха,те вече изпокриха парите в тайници и после ще излезе.че нищо не може да се докаже.И пак ще ги пуснат да си грабят.
24
1
 
0
 
! Отговори
Dan до WerkenSole преди 14 години
Във всяко стадо има ***, не че защитавам масоните в България, но все пак не може от един човек да си вадиш изводи според мен за такава сериозна организация пък и макар и само в национален мащаб.
23
2
 
14
 
! Отговори
partizanina преди 14 години
ЧЕРВЕНИТЕ СЕГА УМУВАТ КАК ДА СКРИЯТ СЕРГЕЯ И МАСЛАРКАТА ЗАЩОТО СЕГА ТЕ СА НА РЕД.ПОСЛЕ ГОЦЕ ЛОВЕЦА
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БРЕЙ ,ОТКОГА СЪДЪТ ЗАПОЧНА ДА РАБОТИ БЪРЗО
21
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
I CUBAVOTO NADE DA ZAKOP4AQT NALI TQ OTGOVARQ ZA PROSTITUSHIQTA!
20
0
 
4
 
! Отговори
WerkenSole преди 14 години
Не, нямам предвид това. Даже случайно да се окаже, че съдията по делото също е масон, няма да си позволи да бъде субективен само заради "братската" връзка. Немасоните си представят точно така нещата, но това е голяма легенда. Особено в БГ - те самите масони не могат да се понасят помежду си. Това, което подчертавам са моралните и личностните качества на българските масони, а от там - и качеството на българското масонство (за разлика от английското, германското, американското и т.н.).
19
0
 
8
 
! Отговори
kapitana преди 14 години
*** резила голяма излагация Николай Цонев с белезници......на Цветанов шапка му свалям
18
1
 
9
 
! Отговори
partizanina преди 14 години
АЙДЕ СЛЕД НЕГО И СЕРГЕЯ И МАСЛАРКАТА ДА ГИ ВИДИМ ОКОВАНИ С ПРАНГИ И ОКОВИ ДА КОПАЯТ КАМЪНИ
17
2
 
7
 
! Отговори
Jana преди 14 години
BRAVO NA PRAVITELSTVOTO!
16
1
 
5
 
! Отговори
Jana преди 14 години
BRAVO NA PRAVITELSTVOTO!
15
0
 
1
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Демек к`во - няма да го осъдят ли?
14
0
 
5
 
! Отговори
WerkenSole преди 14 години
Николай Цонев е масон. Член е на ложа в рамките на Обединената Велика Ложа на България, а в същото време е в много тесни връзки с парамасоните от Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България и особено с бившия Велик Майстор на ВЛССПЗБ - проф.д-р о.р. генерал Никола Александров - скандално известен бивш шеф на Военна болница и още по-скандално известен "лечител" чрез метадонови схеми. Нещо да кажете за българските масони?
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
каква готина снимка :) Цонев с белезници :) искам да видя и масларката и серГЕЯ така ама отзаде да ги карат с гегата и с шутове
12
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 14 години
защо не кажат кои от общината прибра парите за тази скъпа и ненужна система в градския транспорт тя даже и неработи нормално
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това не се се случвало, нямаше и да се случи при никое друго правителство!
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Що пишете глупости? Съдени министри има и преди - Чичибаба, Неев, Мин.на земеделието при Костов дето сега пак стана депутатин и т.н.