Удо Фойгт - първият германски неонацист евродепутат

Той е син на член на щурмовите отряди на нацистката партия
28 май 2014 22:44, Елка Василева
96
Удо Фойгт - първият германски неонацист евродепутат
Удо Фойгт. Снимка: архив, Reuters

Със само един процент от гласовете на европейските избори в неделя Удо Фойгт е първият избран германски неонацист, който влиза в Европейския парламент, пише Яник Паске от Франс прес.

Син на член на щурмовите отряди на нацистката партия, 62-годишният Фойгт преди десет години беше осъден, защото обяви Хитлер за "велик държавник".

В миналото този мъж с прошарени коса и мустаци постави под съмнение мащабите на Холокоста, поиска реституция на германските земи, изгубени след 1945 г. и призова избирателите към "въоръжена борба" преди парламентарните избори. Заради това той отново беше осъден.

Сред многобройните други провокации на Фойгт е и предизборен плакат, показващ го възседнал мотоциклет под лозунга "Пълна газ", който беше закачен точно пред еврейския музей в Берлин малко преди местни избори през 2011 г.

Бивш председател на германската Националдемократическа партия /НДП/, която оглавяваше в продължение на 15 години, Фойгт, който е авиационен техник, завършил политически науки, оглави листата на тази открито расистка, антисемитска и ревизионистка формация на европейските избори.

Въпреки посредствения резултат, постигнат от партията му в неделя, Фойгт ще заседава в Брюксел благодарение на реформа на германската избирателна система, която въвежда пропорционалното представяне на изборите, без да фиксира минимален праг.

Това ще бъде първия мандат в ЕП за родения в Западна Германия политик, установил се в Берлин.

Неговата партия, създадена през 1964 г. от бивши функционери на нацистката партия, е обект на съдебна процедура с цел нейната забрана в Германия след серия от расистки престъпления, извършени от приближени на националдемократите.

"Ние искаме една Европа на отечествата, а не /Европа/, подвластна на брюкселските диктатори", заяви Фойгт, който на 16 години стана член на НДП, на сайта на партията си.

Той иска да води разговори с други европейски депутати от крайната десница, може би с избраниците на Златна зора, гръцките неонацисти.

За тези европейски избори НДП води кампания главно под лозунга "Пари за маминка /визирайки германските пенсионери и германските майки/, а не за ромите".

Начело на НДП от 1996 г. до 2011 г. Удо Фойгт се ползваше с безспорен успех, успя да утрои партийните редици и пусна корени трайно в някои части на бившата ГДР.

Маргинализирано на национално ниво, неонацисткото движение наброява няколко регионални депутати в тези необлагодетелствани райони.

Фойгт се опита да изчисти имиджа на партията си, като помоли бръснатите глави да останат зад кулисите, докато той се появяваше винаги с костюм.

Той беше "свален" от председателския пост преди три години в резултат на вътрешни ежби, които са типични за германската крайна десница.

В миналото друга германска партия от крайнодесния спектър - Републиканер - изпрати депутати в ЕП, но партията не бе смятана за неонацистка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
като си нацист или евро-скептик , какво търсиш в европейския парламент. Парито си беше ясно!!! Толкова двуличие. цезар е мъртъв, да живее цезар.Този цирк втръсва
60
0
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Нацизма е следствие от еволюцията на човека и проспособяването му към средата като всеки друг организъм.Тъй като човека е създал технологии, медицина и свои закони в обществото по този начен е ограничил върху себе си, в някаква степен въздействието на закона за естественият подбор в природата.Не на пълно, но просто е намалил неговата ефективност.И тъй като природата се стреми към равновесие,е приспособила човека към промените така че естественият подбор отново да е ефективен. Родил се е нацизма.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама обясни на студентите в Уест Поинт че, американците са изключителни като нация и имат правото на доминация над света; че не е въпрос дали, а как трабва да доминират, защото иначе никой няма да доминира; че са готови да се намесват навсякъде превантивно, че източноукраинските бунтовници са като Ал Каида а Украина като Сирия ... има до в сайта на белия дом whitehouse.gov/photos-and-video/video/2014/05/28/president-obama-speaks-west-point-graduates
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VSEKI CHOVEK DOSHAL NA TOZI SVIAT IMA PRAVO NA JIVOT, NO AZ KAZVAM: - VSIAKA JABA DA SI ZNAE NE SAMO GIOLA, NO I MIASTOTO V GIOLA!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Naskoro biah v Munchen. Beshe mi trudno da razbera dali sam v Istanbul. Irak. Sauditska arabia ili v Kitai.Germania ne e kakto predi 30 godini.- chista podredena i spokoina. Dnes *** i burki na vseki agal. Edinstvenoto po-chisto miasto v Evropa e Shveicaria i Lichtenshtein. Tam zakonite ne vkluchvat integracii na maimuni i ***
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Razlikata mejdu *** i evreite e v tova che parvia vid sa negramotni a vtoria vid se slaviat s nai visok procent na gramotnost,Inache obshto vzeto drugi razliki niamaAko dnes Izrael beshe niakade po ruskite ili kanadskite zemi niamashe da ima koi da raboti za tiah.
55
0
 
3
 
! Отговори
svetlina v tunela преди 10 години
Loshoto e v tova che nacistite sa i protiv balgarite kato ne savsem chista rasa. V interes na tezi koito iskat da znaiat nacizma(borbata za chista rasa) e proizlezla tochno ot evreite. Evreina i do dnes ne priznava za chovek drug osven roden ot maika evreika. Za evreite vseki koito ne e evrein e GOI ili neizbran ot Boga da bade chovek. GOI tova e jivotno na 2 kraka . Na Goi e pozvoleno da raboti fizicheski trud. Na evreina e zabraneno da raboti. Podobno na *** evreite iskat drug da raboti
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добри идеи има човека. Ако бях германец щях да гласувам за него.
53
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 10 години
До 81Съвсем вярно! Браво! Все още има мислещи хора.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нема шанс, скоро в ЕП ще са само ислямисти
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитлер се бореше за обединена Европа ,за единна Европа с ред и просперитет с ограничени банкови своеволия,за Европа без комунисти и ***-*** на човечеството.по ред грешни ходове тази идея не се реализира затова сега тънем под гнета на банковата диктатура,лигава демокрация,илюзорна свобода която не можем да консумираме поради липса на пари и емигрантски и *** нашествия.Ционистите победиха...,но докога.нещата ще си дойдат на мястото ,така неможе да продължава
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а кой е по-силния на деня при вас? диктатурата на цензурата, която бясно и безумно праска минусчета наместо сексуално задоволение, сякаш ще промени света. жалка работа. но да си цензуратор на ционистка паничка е работа, много по-достойна и платена от тази на лекар, работещ на фордовски конвейр за повече пари и "ефективност", в днешни времена. до там я докарахте!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
подмолното прокарване на законови текстове написани и платени от концерни, чиито "съветници" един път са шефове на концерни, а другия път са ни "представители", които ние "избираме" и etc... (допълнете си сами, ако сте интелигентни твари!). и тук аз не говоря с идеологии, защото докато на вас ви говорят с измислици-премислици и не само джоба ви, но и главите са ви изпразнени от съдържание. промити от медиите на "демокрацията" - диктатура, на по-силния на деня.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
подмолната акта, "приватизирането" на водата на европейците, подписването на "свободна" търговска зона в пълен ущърб за европейскте жители пък били те и ***, въвеждането на действието на американски частни съдилища за европа, свалянето на самолети на избрани с народен вот президенти (не поставени от ционистката върхушка, като този в украина), вечната финансова криза, съвременното робство, задължителното унищожение на многообразието на сортовете семена в полза на концернните мутанти...
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
анализатори, които смятат избора на народите си за нещо зло е по-добре да се замислят защо!воистина се получи така? защо- ще им кажа, че те самите бяха съветниците на статуквото, което за тях изглеждаше непоклатимо. не обвинявайте идолопоклоннически (към мериканския, световно-диктаторски ционизъм) народите си, че избраха все пак демократичното оръжие, а не поеха пътя на френската революция, че тогава - жална ви майка! вие, неолиберасти, дето променяхте подмолно всичко само във ваша полза.
46
8
 
10
 
! Отговори
Волен Премиер преди 10 години
Поздравления за господина!!!Такива като него,Марин Льо Пен и Волен ще върнат мощта на загробената от либерастия Европа!!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да се допълня, че всички онези, които не са доволни от отношението на германия(да речем) към тях, ще трябва да им напомня, че в момента в германия цари неолиберастката американска неоционистка политика, която от векове се бори с всичките си събрани от предизвикани войни и други мръсни средства Срещу всичко свято за човека! е, ако вие можете да търпите още това наведено за вас положение, за мен времето върви напред. както щете!
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа на отечествата... Точно така! Искам като отида в Германия да се чувствам в Германия, а не в Истанбул! 100% подкрепа!
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво лошо е казал човека?!?! Напълно го подкрепям! И аз не искам да виждам учителките си от училище да ровят в ***, а *** да получават помощи! А хитлер....Ако не беше той, сега цяла Европа щеше да говори руски! Човеконенавистна е идеологията само на ***. Да припомня ли колко руснаци уби Хитлер и колко изтрепа родният им мустакатко?
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз не виждам никаква опасност от т.нар. "фашисти" от всички европейски страни (включая франция), че са в европарламата. дори напротив! не може шайка левичарски престъпници с либерастки наклонности да окупират европа от името на американския ционизъм. резултатът навсякъде бе един и същ: обедняване и изпростяване на населението, хамбургщина и чалга, комунизъм за определени среди и пълна катастрофа. аз съм строго и твърдо против!!! а дали съм "фашист"?! не просто ми писна от циогейски наставления!