Борисов иска ясно становище от ЕК за "Южен поток"

Жозеф Дол: Няма да се поддадем на пропагандата на Путин в България
Обновена: 4 дек 2014 13:09 | 4 дек 2014 12:46,
125
Борисов иска ясно становище от ЕК за "Южен поток"
Снимка: МС

Трябва отново да върнем темата за Шенген в дневния ред. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който се срещна тази сутрин в централата на Европейската народна партия (ЕНП) с председателя на организацията Жозеф Дол в присъствието на вицепремиера Меглена Кунева и на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Борисов и Дол съобщиха, че сред обсъдените на срещата им теми е бил проектът за газопровода "Южен поток". Няма да се поддадем на пропагандата на Владимир Путин в България и в останалата част на Европа, заяви по този повод Дол.

Ще устоим на неговия натиск. Трябва да бъде взето решение на европейско равнище по този въпрос, добави той.

Още по темата
Надявам се да получа по-ясно становище от ЕК, заяви по темата за газопровода премиерът. Бях възмутен от изказването на една говорителка и се надявам началниците й да я смъмрят тази госпожа за това, че ЕК само наблюдавала "Южен поток". Напротив, четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на Комисията. Друг въпрос е дали имаме право (на компенсации от спирането на проекта бел.р.), дали в договора е записано. Искам от ЕК по темите да ми се отговаря с "Да" и "Не" - това може, това не може. В едно г-н Путин е прав - че има отговор "да" и отговор "не", но трябва да се каже точно и навреме, ясно. Неслучайно той визираше само България, посочи Борисов по повод обясненията на руския президент, че проектът спира заради нашата страна.

Попитан дали България ще търси компенсации от ЕК, Борисов коментира, че ЕС не работи като Капалъ чарши.

Първо ще им покажем и им показваме, че възстановяваме доверието във всички наши разплащателни агенции и ги привеждаме в съответствие на европейските програми и договори, за да бъдат сигурни, че нито едно евро няма да отива в някакви схеми. Трябва да ги убедим, че вече сме други. Оттук нататък следват политически решения дали има безвъзвратно загубени пари поради огромния натиск в региона да се пренасочат, или поне неусвоените да усвоим, като получим малко повече време, допълни той по повод средствата за нашата страна от еврофондовете.

Не мога да приема, че когато от Гърция и Турция идва газ от същото находище, това е диверсификация. Това са допълнителни пречки при идването на газа в България, коментира Борисов. Още ме боли, че България беше заобиколена от "Набуко". Ако сега имахме "Набуко-Запад", въобще нямаше да имаме проблем, поясни премиерът, цитиран от БТА.

На въпрос дали не се обсъжда нова форма на коалиционно управление в България с присъствието на Станишев в сградата на ЕНП, Борисов отговори, че това е абсурд. Борисов уточни, че Станишев е присъствал на днешната среща по негова покана. За коалиции въобще не сме говорили, но считам, че това е правилното - лидери на големи партии и хора с авторитет да демонстрират единство и разбиране, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: Бойко БорисовШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
21
 
! Отговори
rumen преди 9 години
Най - голямото престьпление в историята на Бьлгария бе извьршено от Бойко Борисов и Плевненлиев ,след Като се преклониха на Американо -Европейските си господари те поробиха народа за стотици години напред. След Като отказаха газопровода ,вече се говори за окупационна военна техника.-Кьде си господин Желю Желев, кьде си професор Константинов,кьде сте интелектуалци.Кьде е протестна мрежа.
35
5
 
19
 
! Отговори
дядо гошо преди 9 години
Г-н Борисов, Скоро ще ходиш на отчет при ЕРДОГАН, защото ние вече сме провинция на европа и никой няма да иска да разговаря със"суверенната " БЪЛГАРИЯ....Двойно по-че ще съжеляваш за Ю П от колкото за НАБУКО. Ж А Л К О, МНОГО ЖАЛКО ,ч вече губите и от своите избератели.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40-ЛордоА защо да не го прави? Какво Русия дължи на България след нейните предателства?
33
1
 
12
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Аз не чух нашето НС да излезе със становище за ЮП, явно Тиквата чака ЕС да му каже какви са ни националните интереси? Предатели...
32
8
 
3
 
! Отговори
.. преди 9 години
Нашите политици ако можеха да се репчат на Русия както се репчат на ЕС...Но това е, докато не си разработим нашите находища на газ, бял ден няма да видим, а руснаците ще ни саботират всячески да не ги разработваме за да ни държат за гушата, защото така сме им много лесни.Но ББ не е човекът за това, той вижда ЕС като някаква крава която трябва да се дои - "алоу, абе тук руснака ми дава едни пари да сложи една тръба...Аха...добре. Ами така като не може, ти пък колко ще ми дадеш за да му откажа?"
31
4
 
6
 
! Отговори
Лордо преди 9 години
Русия ни предава на Турция!Сега и американците не могат да ни помогнат.Свободата ни бе даром
30
10
 
0
 
! Отговори
верно ли преди 9 години
Що в този проруски сайт трият антируски коментари?!Жозеф Дол що не си тресне тези руски шпиони?!
29
6
 
3
 
! Отговори
Лордо преди 9 години
Русия ни предава на Турция.Сега и американците не могат да ни помогнат...свободата ни бе даром
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен не ме е срам, че съм българин.Нас ни управляват небългари! Киряк-Стефчовците от "Под игото" на дядо Вазов.Не знам как може да ви хрумне, че въпросното лице го е грижа за българския матриал?Нито той, нито отрепките от имало едно време СДС, не можаха да се наредят с големите лъжици по всички обекти на енергетиката.Там не можаха да се налапат.Това е първоипричината и след това всичко останало.За пари.Моите уважения, че има достоен политик като Путин!
27
4
 
9
 
! Отговори
.. преди 9 години
ББ пак не е разбрал - правото на ЕС се прилага от отделните страни членки, така че България трябва да го отстоява в преговорите си в двустранните си споразумения с трети страни вън от ЕС (Русия). ЕС има правила и всеки може да подписва договори, а после да плаща санкции за нарушение на правилата. Нашите хем искат да подписват, хем да си измиват ръцете с друг - "да бе ще подпишем, ама то ЕС не дава".Ясно е че не иска да дразни руснаците, и прехвърля отговорността на ЕС...ББ - селски бизнесмен
26
3
 
11
 
! Отговори
ZMEIA преди 9 години
Narode izlizaite na bunt!!! Da izmetem tezi negramotnitci ot vlastta!!!!Mutrie I prestapnitcite v ZATVORITE!!!!!
25
7
 
23
 
! Отговори
Фейсбг преди 9 години
Срам ме е,че съм българин!
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЙДЕЕ,ЦЕННИ УКАЗАНИЯ ЗА ТИКВАТА.ДО КОГА ЩЕ КОЛЕНИЧИМ БЕ ГОСПОДА.ДАЙТЕ ДА СИ СЛЕДВАМЕ НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ.
23
2
 
18
 
! Отговори
MANDALOTO PADNA преди 9 години
Borisov Rusiia okontcatelno ti otsviri tikvata prosta
22
1
 
32
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Бат` Бойко не разбра ли че на Европата не и пука за нас и сега онзи дъртак Дол измисля какви ли не дивотии само и само да замаже гафа, който се получи, от който България губи стотици милиони! Европата играе в полза на Украйна, и в ущърб на България, ако "Южен поток" бе факт украинската ГТС отиваше на вторични суровини, сега те отново са в играта, лапат пачките, ние пък лапаме мухите ...
21
1
 
35
 
! Отговори
За неразбралите преди 9 години
Филма свърши,не разбрахте ли текат финалните надписи Ако бяхте гледали сега ежегодния доклад на Путин щяхте да разберете новата: геополитическа и икононическа доктрина на Русия Там България не присъства Никой не е по голям от хляба ,вие изядохте своя България вече е дълбока изостанала провинция из покрайнините на ЕС Жалки *** са българските политици ,не заслужават и *** си да хвърлиш по тях
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже мили, какъв натиск бе, Путин ви каза, че няма да се занимава повече с жалката ви шайка, вие пак ревете. Да се невидят тия *** миризливи!
19
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Хора, сега препрочетох новината. Мислех, че ББ се е бъгнал. Не, оказва се скача да боксира ЕС. Не е ясно как ще свърши мача. Важното е, че най-сетне се събудихме и пак боксираме!
18
26
 
3
 
! Отговори
163 преди 9 години
Aз кaто гледaм сaмо руските лизaчи сa обхвaнaти от безумие, и ревете зa ю.потоп. Европa кaзa УСЛОВИЯТA и точкa, който искa дa строи ПРОТИВОЗAКОННО.
17
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15 ГРЕШКA! ЕС НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВA РУСКИЯ Ю.ПОТОП! AКО ИСКA БГ. ДA ГО СТРОИ, С МAЛКAТA ПОДРОБНОСТ, ДA ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОПA, ТAКA НЯМA ДA ИМA СAНКЦИИ, A ТРЪБИТЕ ЩЕ СИ ГИ НAВИРA ЦЕЛИЯ БГ. НAРОД. ТОГAВA ЩЕ РЕВЕТЕ, ЧЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ ВИ ИСКAЛИ ГAЗТA... ШИЗОФРЕННA РУСКA ПРОПAГAНДA- РЕЗУЛТAТA Е МИЗЕРНA ДЪРЖAВA