Новият кмет на Лондон е имал може би опасни връзки, но...

Демократичният ислям на 45-годишния англичанин Садик Хан
Обновена: 13 май 2016 21:15 | 13 май 2016 21:15, Елка Василева
109
Новият кмет на Лондон е имал може би опасни връзки, но...
Садик Хан. Снимка: архив, Reuters

Човекът, към когото днес е насочено вниманието в Обединеното кралство, а може би и в цяла Европа, несъмнено е Садик Хан - пакистанец по произход, мюсюманин по вероизповедание, избран неотдавна за кмет на Лондон, пише Бернар Анри-Леви в "Проджект синдикът".

Победата на Хан може да бъде разгледана по няколко начина.

Може до безкрай да повтаряме упреците, отправени по време на предизборната кампания от неговите консервативни опоненти, съвсем основателно впрочем. През 2004 г. Хан се срещнал с ислямски радикали под егидата на пропалестинската организация "Приятели на Ал Акса". През 2009 година е дал интервю за иранската телевизия, в която е сравнил умерените британски мюсюлмани с "чичо Том" (в разговорния английски изразът се използва като синоним на нагаждач, предател).

Поддържал е и контакти, както се твърди, с отблъскващи личности. Сред тях е египтянинът Ясер ал Сири, автор на бисера за "достойната смърт" на Осама Бин Ладен. И Саджийл Абу Ибрахим, джихадистки боец, която вероятно е обучавал други в лагер в Пакистан. Както и Юсуф ал Карадауи, живеещ в Катар теолог и проповедник от Ал Джазира, свързан с най-радикалното крило на "Мюсюлманските братя".

Друг начин да погледнем на избирането на Хан е да чуем това, което той упорито заявяваше в отговор на обвиненията в прикрит екстремизъм. Той обясни, че човек не винаги знае предварително с кого ще се озове на една сцена. Интервюто за иранската телевизия беше грешка. Мюсюлманите, обидени от споменаването в това интервю на раболепния черен слуга от романа на Хариет Бийчър Стоу за времето на Гражданската война в САЩ, нека приемат неговите извинения. А що се отнася до Ал Кадауи, всеки човек, колкото и лош да е, има право на юридическа защита, освен това отношенията им винаги са били като между адвокат и клиент.

Истина? Или лъжа? Дали това да бъде избран за първи мюсюлмански кмет на европейска столица си струва, ако не една меса (както казал Хенри Четвърти за Париж, когато приел католицизма), то поне нагаждане към житейските факти?

Няма как да сме сигурни, но Хан ни убеждава, че е така. Фактът, че той се дистанцира толкова категорично от същото това ислямистко движение, с което е имал вземане даване, в най-лошия случай е дан, която "порокът плаща на добродетелта". А в най-добрия случай значи, че човекът, в който се е превърнал, се отрича от човека, който някога е бил, човек, който вече не показва никакви признаци на самодоволство от двусмисленото си минало.

Едно е сигурно - и това е третият начин, по който може да погледнем на въпроса - Хан е имал може би опасни връзки, но успоредно с това твърдо се е придържал към принципа, че ислямът е съвместим със светското управление. Този принцип е абсолютно необходим за Европа. Нещо повече, той никога не се е двоумил каква позиция да заеме по критичните въпроси за законовото или практическо равенство на жените, нито се е колебаел да изрази учудването си от появата на все повече никаби и хиджаби по улиците на Лондон - които пречат на хората, както каза той, "да си говорят лице в лице".

Освен това Хан подкрепи гей браковете и бе наказан за това като вероотстъпник с фетва от страховития главен имам на джамия в Брадфорд. Може да кажете, че в страната на Чърчил точно това се очаква от лейбъристки лидер със светло бъдеще. Но въпреки всичко трябва да се признае, че по тези въпроси Хан не е отстъпил пред лесния комунитаризъм, разпространен от другата страна на Ламанша.

Хан е и един от онези лейбъристи, което заеха благородна позиция по отношение на вълната от антисемитизъм, заливаща партията им. Бивш депутат лейбърист стигматизира в социалните мрежи "носа" на британските евреи. Настоящ депутат предложи да се пренесе Израел в САЩ. Харизматичният Кен Ливингстън, първият изборен кмет на Лондон и един от предшествениците на Хан, сравни ционизма с нацизма. А Джереми Корбин, партийният лидер, в дебат с Дейвид Камерън отказа да се разграничи от "приятелите си" от Хизбула и Хамас.

Последните няколко седмици приличаха на надпревара кой от лейбъристите ще стигне по-далеч по пътя на ислямолевичарството, което, за жалост, е силна тенденция в европейската левица и по-специално сред британските лейбъристи.

На фона на този британски социализъм на глупаците, който някои наричат безобидна подкрепа за онеправданите в Палестина, Хан не се притесняваше да изрази категоричното си осъждане. Позицията стана ясна, когато реши, че първата му проява като кмет, още в неделя, 8 май, ще е заедно с главния равин на Лондон и израелския посланик да почете на паметта на шестте милиона евреи, убити от нацистите.

С това искам да кажа, че трябва, разбира се, да бъдем бдителни, но избирането на Хан може и трябва да се разглежда като несъмнена победа на просветения ислям над невежествения, реакционния и нетолерантен ислям.

Предсказанието на Мишел Уелбек от романа му "Подчинение", че през 2022 г. Франция ще избере президент от ислямска партия, се сбъдна, но наопаки. С избора на Хан сме свидетели не на подчиняването на демокрацията на исляма, а на исляма на демокрацията. Тази демокрация - британската демокрация - трябва да се гордее, не само че е приела добре исляма, но и че му е помогнала да се реформира.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ислямСадик Хан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
0
 
! Отговори
реалист преди 8 години
До маяа най-продажна е българката Мая...
75
1
 
7
 
! Отговори
. преди 8 години
Българите нямаме нищо общо с анадолците защото "турци" има колкото и "македонци" -измислици.--Не турци,а тюрки
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите нямаме нищо общо с анадолците защото "турци" има колкото и "македонци" -измислици.
73
16
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 8 години
Българите са тюркски племена, защо постоянно се говорят за траки,славяни и какво ли не. Тюрки сте,братовчеди на турците.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧЕТИ И СЕ УЧИДа попитам само: Ако тогава са избити над 100 000 българи, това означава всички българи, предполагам? То тогава какви сме ние, българи или някакви други? Какво е местното население по онези времена, не са ли траките? Е тогаз какви българи сме, след като всички предци са избити и са останали тракита? Предполагам, че с Аспарух не са дошли няколко милиона, нали?
71
7
 
2
 
! Отговори
простак преди 8 години
До замислете сеЖивея в Англия, говориш простотии, хахахахах
70
1
 
6
 
! Отговори
кръговрат преди 8 години
Човекът Садик Хан се опитва и вълкът да е сит и агнето да е цяло но това няма ка да се случи.Англичаните са толкова "доволни" от избора му за кмет колкото хората в Пенджаб(Цялата територия на днешен Пакистан е част от Британска Индия до средата на 19-ти век) са били "доволни" от избора на Лорд Далоси за генерал-губернатор през 1848 г. После войни за независимост и те така историята се повтаря но сега в обраен ред-албионците ще се борят за независимост.
69
1
 
25
 
! Отговори
замислете се преди 8 години
Ислямизацията на Европа тече с пълна сила. Превземат ни без оръжие. Има много градове в Англия където мюслитата са над 25%. Демек всеки 4-ти. Тези хора не се интегрират! Цели квартали са населени само с ***. Там не се допускат хора с друга религия. В развитите държави хората раждат все по-малко деца но за сметка на това мюслитата имат по 10. Представете си след 30 години какво ще стане. Не кмета на Лондон ама всички в европарламента ще са ***.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на Комунизма всичко беще забранено да се чете за Чужда Литература и сега като научаваме неща за които при нас е било забранено´да се чете ни шибва 220 Волта Ток
67
7
 
3
 
! Отговори
ЧЕТИ И СЕ УЧИ преди 8 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски.
66
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
На какъвто и да се прави...ама много да се старае...така от вътре да му идва да е демократ, честен, справедлив, да иска един по-добър свят, събратята му няма да го оставят. Ще яхнат вълната му и тежко му, ако им се опъне. Ще му затрият семейството...най-малко. Така, че в Лондон да се стягат за Шерият...
65
0
 
10
 
! Отговори
Globalfix преди 8 години
Зверски хейт пада в тубата под клиповете с новини за този пич. Англичаните никак не са щастливи, че кмет на Лондон е м*сли. Някои сравняват избора му с този на Обама, наричат го пирон в ковчега на Лондон, Лондонистан. Като цяло 70% реакциите са негативни. Интересно как е избран тогава? Твърдят, че е протеже не на мюсулмански, а на еврейски икономически интереси.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
подмазвайки се на евреите, просто знае кои са силните на деня. Аз не вярвам че толкова харесва хомосексуалисти, евреи, еманципирани жени и т.н. Това е политика, а той просто трябва да се покаже като модерен лейбърист. Опонента му беше слаба ракия, никой не иска богати мамини синчета, и той се възползва. Връзките му са не просто опасни, а страховити. Не смятам, че Хан ще направи нещо фрапиращо. Ще дрънка заучените фрази. Неговата мисия е да подготви почвата за бъдещето.
63
0
 
18
 
! Отговори
Цветолюбников преди 8 години
Преди месец бях в Лондон.Демокрацията е управление на мнозинството(народовластие), а в Лондон народа е с вярата на избранника си. Безцветните са 10-тина процента(може да ги бъркам и с туристите).Именно за това "силна демокрация" има и в US,където президент е г-н Обама.Хайде да надникнем в бъдещето и да познаем с какъв цвят ще са нашите бъдещи управляващи демократи...Светът е предвидливо "сбъркан", за да може 1 % да го владее (за сега)...Светът е "Вавилонска кула" и дните му са преброени...!
62
0
 
13
 
! Отговори
честит преди 8 години
Един подходящ виц, макар и стар...Един японец отива в Берлин и пита за адрес. Спира някакъв *** - оня вика не знам, не съм от тука. Спира некво мюсли - оня също вика не съм от тук, не знам. Спира -албанец - и оня не знае щото не е от тук. Изнервил се японеца и питал последния спрян мюсюл - е добре де кат не сте от тука всички, къде са германците да питам някой от тях?Оня си погледнъл часовника - е как къде бе, на работа са немците !
61
0
 
15
 
! Отговори
честит преди 8 години
Тези от вас, които имат роднини в Германия, Англия да се поинтересуват. Всичко освен белите-НЕ ИСКА да работи. Или висят на социал-а, или се занимават с дюнерджийници, магазинчета, кафененца и прочие развъдници на терористи. Когато се хванат да работят-няма по мързеливо и гадно нещо от мюслито. То не са оплаквания за тормоз, не са поч8ивки за моления на Аллаха им и прочие и прочие. Затова ви написах по долу историята на Детройт. Същото чака и Западна Европа.
60
0
 
20
 
! Отговори
честит преди 8 години
Знаете ли историята на Детройт? Икономическо бижу в средата на 20 век, ядрото на американския автомобилен индустриализъм. Компаниите заради ниските заплати (и толерастията, че чените са все неоправдани) започват да наемат предимно черни работници. Разчува се и ман.галята от всички щати се преместват в Детройт.Белите са под 10 процента вече, Естествено котилото им (на черните) като всички ман.галя не иска да работи и се занимава с престъпления. В момента града е пропадалище с ***,
59
0
 
14
 
! Отговори
честит преди 8 години
Западноевропейците плащат сурова цена, че 50 години се водят по акъла на либералките от САЩ. Вече градове на Север са само мюсюлмански. Кмета на Лондон е черешката. Тоя ли ще спре емигрантите? В Лондон вече бел човек не може да видиш. Въпроса е един - кога западно-европейците ще разберат, че ТОЛЕРАСТИЯТА И ЛИБЕРАЛИЗМА са толкова лоши колкото кумунизма и нацизма. И че либералките следва да бъдат съдебно преследвани както и нацистите.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакво Но !!Адвокат защитник на терористи
57
0
 
16
 
! Отговори
Дааа преди 8 години
Четете за да знаете. Четете, за да не ви лъжат.Няма добър и лош ислям. Той е само един - както пише в корана.А там пише на много места: убий неверника. Ползват се и други завоалирани думи: подчини ги, унизи ги, докато не се покорят. Те това е добрия ислям, другото са бля,бла....