След изборите: Меркел се срива, Путин – в подем!

"Единна Русия" пред конституционно мнозинство, ХДС - вън от властта в Берлин
Обновена: 19 сеп 2016 08:19 | 19 сеп 2016 07:00,
179
След изборите: Меркел се срива, Путин – в подем!
Снимка: архив Reuters

Последните резултати от вчерашните знакови гласувания в Берлин и в Русия показват, че партията на Ангела Меркел бележи срив, а тази на Владимир Путин е в подем.

По данни на Централната избирателна комисия в Русия след обработка на 50 процента от протоколите по партийни списъци "Единна Русия" печели 53,54 процента от гласовете, което й осигурява най-малко 135 места в долната камара на руския парламент. Освен това според частични резултати кандидатите на партията водят в 203 от 225 едномандатни района.

Още по темата
Сумарно това дава на "Единна Русия" над 330 депутатски мандата, което е повече от две трети от състава на 450-членната Държавна дума.

Резултатите показват, че управляващата партия "Единна Русия" може съществено да засили позициите си в Държавната дума след парламентарните избори. ОСвен това тя е на път да постигне и конституционно мнозинство, получавайки над две трети от депутатските мандати, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според оповестените данни Комунистическата партия на Руската федерация печели 14 процента от гласовете, следвана от Либерално-демократическата партия на Русия с 13,90 процента и партията "Справедлива Русия" с 6,20 процента.

Останалите партии, участвали в изборите не влизат в Държавната дума, тъй като не са прескочили 5-процентовата бариера.

В досегашния състав на долната камара на парламента "Единна Русия" имаше 238 депутати. За последно партията имаше конституционно мнозинство в периода 2007-2011 г., когато разполагаше с 315 места в Държавната дума.

По данни на ЦИК след обработка на 50 процента от протоколите избирателната активност е била 47,55 процента.

Руският президент Владимир Путин приветства победата, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Вече можем с увереност да кажем, че партията постигна много добър резултат: тя победи", заяви Путин пред партийни активисти в щаба на "Единна Русия" редом до министър-председателя и лидер на партията Дмитрий Медведев.

Според Путин руснаците са гласували за политическа стабилност.

"Положението не е лесно, хората го усещат. Те искат и се надяват, че политическата ситуация би трябвало да бъде стабилна, каза той. По думите на президента въпреки мнението на скептиците "Единна Русия" работи по възможност максимално ефективно.

"Хората виждат, че представителите на "Единна Русия", водещата политическа сила, наистина се стараят за хората, може би невинаги всичко се получава, но работят искрено и достатъчно ефективно, доколкото е възможно", каза той.

"Наистина, хората проявиха гражданска позиция. Тя се състои и в избирателната активност, която не е най-голямата от това, което сме виждали при предишни изборни кампании, но е висока", заяви още той.

В същото време в Берлин Ангела Меркел бележи един от най-ниските резултати на партията си.

ХДС остават втората по сила партия в провинцията, но вероятността отново да са в управляваща коалиция не е голяма.

Нито една партия няма достатъчно гласове, за да състави сама правителство. За това не стига и съюз от две партии, така че ще се върви към тройна коалиция. ГСДП спечелиха 21 процента от гласовете, ХДС – 17,5%, зелените и левицата са с почти равен брой гласове – по 16,5%., информира “24 часа“.

Големият победител за пореден път са крайнодесните популисти от „Алтернатива за Германия“. За тях са гласували и избирателите, предпочели да дадат вота си с писмо. След преброяване на писмата резултатът за "Алтернатива за Германия" се качи от 11% на 13%, според някои прогнози те ще достигнат дори 17% от гласовете.

ХДС е загубила свои привърженици и към либералите, които явно се превръщат в алтернатива на десните популисти и на консерваторите на Меркел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
чекист преди 7 години
До Анонимен Говориш глупостиКак Русия ще приема емигранти от себе си. Пълното име е РФ -Руска федерацияВ Русия например има над 2млн гастарбайтери украинци, над 1 млн грузинци... и т н.та до 11млн тази година. Украинците гастарбайтери вкарват пари в Украйна повече в пъти от това което подхвърля Запада
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел накрая немците ще я набучат на кол в центъра на Берлин. Оля се, закопа немския народ, продажна източногерманска лека жена от щази.
100
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се разпадне ЕС,западно европейските държави ще се освободят от нашенското присъствие по техните земи.Ще ни върнат емигрантите заедно с поколението им.Така че тия русофили дето се къхаряха че 2000000мил.са избягали и пращат някакви пари в Бг,сега ще ни ги върнат ,,безплатно,,Мили били тоалетни на запад,е сега като ги върната не знам какво ще мият.В Бг-2/3са външни тоалетни
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Меркел е с такъв провал, това означава едно - господарите й са я отсвирили
98
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 145 Не се тревожи.Нали искаш ЕС,да се разпадне.Е това ще стане и тогава тия както им казваш,,Миячи на *** в европа,,Ще ни ги върнат обратно в Бг.Просто няма да имат законно право да останат в Европа ,ако ЕС не съществува.Така че ще си ги приемем обратно и ще ги запишем на Социяла и ще си ги издържаме.защото нямаме толкова ,,***,,че да мият тук.Ние сме още с Външни тоалетни:-) :-) :-) :-)
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ще се ,,разпадне,,реформира като в него най-вероятно ще останат държавите основали ЕС,и мисля че и Гърция/сетете се защо/,като ние както казват,,русофилите,,-Ще се освободим ,но с върнати около половин милион ,,роми,,от европа.и възхода към светли бъднини за Бг ще започне:-) :-) :-) Пък не се знае може наште русофили да помолят путин да вземе върнатите емигранти от европа на червения площад ,да разпънат катуна...ама на дали
96
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КГБ начело с Путин напълно анексира Русия ! Слава на "челистите" !
95
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел трябва да поеме цялата вина за първото ислямско нашествие влязло в Европа по МИРЕН път благодарение на нея!
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 154: "Русия е страната която приема най-много икономически имигранти след САЩ"Тази статистика е доста гумена тъй като, Русия приема имигранти само от руската федерация, а не както САЩ - от целият свят !
93
19
 
3
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Г-жа Меркел е олицетворение на хуманноста и равнопоставеността в цивилизационна Европа! За никакво сравнение с главатарят Путин не може да става дума. Путин е *** чиито мозък фуннкционира единствено към интриги и създаване на проблеми. Путин никога няма да разбере какво означава думата демокрация просто защото е на ниско еволюционно ниво. За доброто на Европа и светът Путин трябва да бъде терминиран. Българската Армия може да се заеме със задачата ако Европа пожелае.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До143,,Ходим да берем ягоди и да слугуваме в чужбина,,...Спокойно до края на 2017 ЕС няма да го има ,така че ще ни Върнат всичките ,,миачи на тоалетни,, берачи на ягоди,,слуги...и т.н.,,Обратно в родното Бг.От тях около 300_400 000са от ,,братята,,дето са на социални помощи в Германия,Испания,Белгия..Е ще си ги вземем на нашия социал...и ще си ги издържаме.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално най-мн 20-30 % да са тези, повечето над 45, които чистят къщи и мият *** на запад, ама няма проблеми, може да се фантазираш колкото си искаш пред онези, които не знаят за какво става въпрос.
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте как гледа като наssрана.Не смее да го погледне в очите, малоумNата коfа!
89
0
 
11
 
! Отговори
Единен руснак преди 7 години
Браво на Путин! Винаги може да бие Меркел на избори.
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук се очертава да става все по-тежко за живеене, не стига че доходите няма да се повишават заради издъхващата икономика и некачественото управление, но за сметка на тях таксите и данъците ще продължават да нарастват, защото политиците са все така алчни и нагли докато усвояват средства от където и каквото може, а отрицателния прираст и увеличаващото се неграмотно и необразовано население ще оказват все по-ярък контраст в/у овчедушното и без това население.
87
0
 
15
 
! Отговори
до Бай Георги преди 7 години
От 9 милиона българи през 89-та днесд сме около 6 милиона. Три милиона ги няма. Заминаха по света. Защо това, което смяташ, че е нормално за нас да не е такова за руснаците. Когато има свобода всеки може а заминава и да се връща когато поиска. Навремето сърбите ходеха в Зап. Германия. После за разлика от турците се върнаха и си построиха къщи в Сърбия.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавам мн млади, и не само, с образование и владеене на чужди езици, които въобще не берат ягоди и не чистят къщи в чужбина, само хора без образование, език, самочувствие и увереност работят подобна работа, но пък и когато ти трябва работа, защото се налага да оцелееш в чужда страна, работиш каквото и да е. Но и дори тези, които го правят, изкарват колкото един мениджър, програмист или инженер в България, минималната заплата на запад почва от 2000 лв., независимо какъв си и какво работиш.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DreamTheaterпо важното е че 1 000 000 афганистанци може би няма да влязат в Германия
84
8
 
6
 
! Отговори
Бай Георги преди 7 години
Да бъдем по точни, ВСИЧКИ искат РЕСУРСИТЕ на Русия, не Русия. Никой не иска да живее в Русия, дори Руснаците,но на ресурси е златна мина. Бил съм спасител на морето 8 години, ако Рускинята може да избира дали да живее примерно в (България, Италия, Франция ) или в Русия. 100 от 100 Рускинчета ще кажат хочим в Италия.
83
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние понеже сме много умни затова ходиме да берем ягоди а жените ни да слугуват по чужди къщи в чужбина.